Regnbuen-konkurs trekkes inn i bibelskoletilsyn

Regnbuen-konkursen er nå trukket inn i Kunnskapsdepartementets behandling av det ekstraordinære tilsynet med Oslo International Bible College som avsluttes kommende uke.

Års­mø­tet iRegn­buen Krist­ne Fel­les­skap var ge­ne­ral­for­sam­ling i bi­bel­sko­len fram til me­nig­he­ten ble lagt ned gjen­nom et ved­tak i eks­tra­or­di­nært års­møte 3. jule­dag. Se­ne­re har me­nig­he­ten også be­gjært opp­bud og har vært under kon­kurs­be­hand­ling. 

 «De­par­te­men­tet har mer­ket seg at det er åpnet kon­kurs­bo for Regn­buen Krist­ne Fel­les­skap 8. fe­bru­ar 2013. Te­ma­et for møte med de­par­te­men­tet vil blant annet være hvor­dan denne si­tua­sjo­nen på­vir­ker OIBC», skri­ver Kunn­skaps­de­par­te­men­tet i en inn­kal­ling til bi­bel­sko­lens le­del­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De­par­te­men­tet viser i en for­bin­del­se til det på­gå­en­de til­sy­net med sko­len og opp­ly­ser at ma­te­ria­let som er inn­sendt i for­bin­del­se med det lang­va­rie til­sy­net med sko­len, nå er gjen­nom­gått. 

Etter det Dagen for­står vil til­sy­net bli av­slut­tet i løpet av kom­men­de uke, og det vil da bli fram­lagt en til­syns­rap­port.

Får ikke noe

Kre­di­to­re­ne får ikke en krone etter kon­kur­sen i Regn­buen Krist­ne Fel­les­skap (RKF). Men mens kra­ve­ne tår­net seg opp, gikk store deler av me­nig­he­tens inn­tek­ter til lønn til dens grunn­leg­ger, pas­tor Finn Hen­rik Friis Lar­sen, samt til én an­satt til. Friis Lar­sen var også styre­le­der i virk­som­he­ten.

 I til­legg til halv pas­tor­stil­ling, har han siden høs­ten 2010 hatt full stil­ling som rek­tor vedOslo In­ter­na­tio­nal Bible Col­le­ge (OIBC), bi­bel­sko­len som me­nig­he­ten star­tet og var ge­ne­ral­for­sam­ling for inn­til 3. jule­dag.

Fikk full lønn

Bo­sty­rer la tid­li­ge­re i april frem kon­kurs­inn­be­ret­nin­gen for RKF i ting­ret­ten i Lille­strøm.

Inn­be­ret­nin­gen be­sva­rer flere spørs­mål Dagen har stilt Friis Lar­sen det siste halv­året, men ikke fått svar på, blant annet om an­tall an­sat­te og lønns­nivå i me­nig­he­ten.

- Friis Lar­sen har hatt halv stil­ling, be­kref­ter ad­vo­kat Hans Chris­ti­an Aar­nes i ad­vo­kat­fir­ma­et Ni­co­lai­sen & Co. hvor bo­sty­rer Ole Jan Halv­or­sen er an­satt.

Aar­nes for­tel­ler også hvor mye Friis Lar­sen har tjent: 220.222 kro­ner i året fra og med 2008 og ut 2012. Me­nig­he­ten har i til­legg be­talt fe­rie­pen­ger og so­sia­le ut­gif­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

RKFs to­ta­le lønns­kost­na­der var i 2010-2012 hen­holds­vis 421.000, 427.000 og ca. 367.000 kro­ner.

Lønns­ut­gif­te­ne ut­gjør langt over halve me­nig­he­tens inn­tekt i 2012: 534.524 kro­ner, i ho­ved­sak gave- og tiende­inn­tek­ter.

Med i bil­det hører det at Friis Lar­sen har hatt en inn­tekt på over 600.000 kro­ner i full stil­ling som rek­tor ved bi­bel­sko­len.

Avslo for­lik

220.000 kro­ner nær­mer seg det netto­be­lø­pet me­nig­he­ten skyl­der sin tid­li­ge­re ad­mi­ni­stra­sjons­le­der Tryg­ve Bekke­slet­ten og hans kone.

I Nedre Ro­me­ri­ke ting­rett ble RKF dømt til å be­ta­le. Så har ikke skjedd.

I tiden rundt retts­sa­ken, i sep­tem­ber i fjor, sa Friis Lar­sen til Dagen at han øns­ket at Bekke­slet­ten skul­le få pen­ge­ne sine. Li­ke­vel avslo han gang på gang, både lenge før og under retts­sa­ken - også på dom­me­rens ster­ke opp­ford­ring - å gå inn i for­liks­sam­ta­ler med sin mot­part og mange­åri­ge nære med­ar­bei­der.

I ste­det pådro me­nig­he­ten seg be­ty­de­li­ge ut­gif­ter til ad­vo­kat­bi­stand, i alt kr. 107.000 i 2012, iføl­ge bo­sty­rer.

Bo­sty­rer skri­ver at iføl­ge do­ku­men­ta­sjon de har, ble for­enin­gen Regn­buen Krist­ne Fel­les­skap il­lik­vid og in­sol­vent om­kring 1. fe­bru­ar 2011. Det vil si at de alt to år før for­enin­gen be­gjær­te opp­bud i må­neds­skif­tet ja­nu­ar/fe­bru­ar, har værte ute av stand til å opp­fyl­le sine gjelds­for­plik­tel­ser, som også om­fat­ter rundt 2 mil­lio­ner kro­ner til Nor­kring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to siste årene er me­nig­he­ten blitt dre­vet som før. Dog stup­te inn­tek­te­ne i 2011, fra 810.000 til 575.000 kro­ner - uten at an­sat­te ble sagt opp eller per­mit­tert.

- Sty­ret an­svar­lig

Presse­tals­mann Andreas He­ger­tun iPinse­be­ve­gel­sen un­der­stre­ker at alle me­nig­he­ter i be­ve­gel­sen er 100 pro­sent selv­sten­di­ge og an­svar­li­ge for sine dis­po­si­sjo­ner. Han sier han ikke kjen­ner de­tal­je­ne om­kring det som har skjedd med Regn­buen Krist­ne Fel­les­skap, som er med i Pinse­be­ve­gel­sen.

Men på ge­ne­relt grunn­lag ut­ta­ler han til Dagen:

- Det er sty­rets an­svar å sørge for at man ikke dri­ver for kre­di­tors reg­ning. Jeg synes det er svært be­kla­ge­lig og smerte­fullt at en me­nig­het kom­mer til et punkt der den ikke kan iva­re­ta sine for­plik­tel­ser og at det går ut over tredje­part. Det er en ulyk­ke­lig si­tua­sjon som me­nig­he­tens le­del­se står an­svar­lig for ikke å komme opp i, sier han.

- Tvunget til å avvikle

Finn Hen­rik Friis Lar­sen har ikke øns­ket å kom­men­te­re inn­hol­det i denne ar­tik­ke­len, men er intervjuet i Pinsebevegelsens hovedorgan Korsets Seiers (KS) siste utgave. Der forklarer han hvorfor han mener nedleggelse av menigheten var eneste utvei.

Mens han selv samlet tok ut over en million kroner i lønn og feriepenger fra menigheten de siste fem årene den var i virksomhet, forklarer Friis Larsen til pinseorganet hvorfor menigheten ikke kunne betjene sin gjeld:

- Noen titalls medlemmer kunne ikke betjene nesten to millioner. Det var ikke noe hyggelig, men vi var tvunget til å avvikle virksomheten, sier Friis Larsen til Korsets Seier.

- Pengene tapt

Tidligere administrasjonsleder Trygve Bekkesletten, som netto hadde omkring 260.000 kroner til gode hos menigheten, sier til KS at han regner sine penger som tapt. Han holder pastor Friis Larsen personlig ansvarlig for tapet og innser at han ikke kan forfølge saken ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bekkesletten og hans kone saksøkte i fjor Friis Larsen samtidig med menigheten, men vant ikke fram i Nedre Romerike tingrett med kravet om at pastoren måtte gjøres personlig ansvarlig.

- Juridisk har jeg ikke rett på noe lenger, men den moralske retten står like sterkt, sier Bekkesletten til KS.

- Dessverre har vi ingen mulighet til å betale ham tilbake. Vi kan ikke prioritere kravet fra Bekkesletten framfor det andre kravet fra Telenor, sier Friis Larsen til pinseorganet.

Pastoren opplyser også at 30-40 mennesker nå samles i et fellesskap hjemme hos ham under det uoffisielle navnet «Lørenskog Kristne Fellesskap».