Registrerer overgrep mot palestinere

Kirkens Nødhjelp sender hvert år 16 nordmenn til De palestinske områdene for å overvåke behandlingen palestinere får av de israelske myndighetene.

Fire gan­ger i året drar fire nord­menn til Is­rael for å være med i Kir­kens Nød­hjelps led­sa­ger­pro­gram, kalt EAPPI. I tre må­ne­der er de ut­plas­sert på ut­sat­te ste­der på Vest­bred­den for å støt­te og hjel­pe pa­le­sti­ner­ne mot over­grep og tra­kas­se­ring fra is­ra­elsk side. Del­ta­ker­ne kom­mer fra rundt 25 land, og føl­ger med på hva som skjer på sju lo­ka­li­te­ter: To om­rå­der i det øst­li­ge Je­ru­sa­lem, i Bet­le­hem, He­bron, Janoun, Jayyous/Tul­karem og South He­bron Hills.

- Vi vel­ger ikke side i kon­flik­ten, sier Liv Snes­rud, norsk ko­or­di­na­to­ren for led­sa­ger­pro­gram­met

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kom et rop om hjelp fra kir­ke­ne i Je­ru­sa­lem under Den andre in­ti­fa­da­en fordi de opp­lev­de si­tua­sjo­nen så kre­ven­de. Der­med opp­ret­tet Kir­ke­nes Ver­dens­råd i Genève dette led­sa­ger­pro­gram­met i 2002. Ideen er at vi skal være et be­skyt­ten­de nær­vær for pa­le­sti­ner­ne i de pa­le­stins­ke om­rå­de­ne, sier Snes­rud.

Det in­ne­bæ­rer at led­sa­ger­ne står tid­lig opp for å se hva som skjer på en­kel­te ut­sat­te sjekk­punkt og ved så­kal­te «jord­bruks­por­ter» som pa­le­stins­ke bøn­der må gjen­nom for å komme til jor­de­ne sine. Det de ser blir rap­por­tert til FN.

- Led­sa­ger­ne ser si­tua­sjo­nen, tel­ler men­nes­ker og ser til at folk kom­mer seg gjen­nom disse punk­te­ne. Av og til opp­står det spen­nin­ger mel­lom is­ra­elsk sik­ker­hets­per­so­nell og pa­le­sti­ner­ne, og da kan led­sa­ger­ne bistå så langt de kan. Det kan være gans­ke kre­ven­de, sier Snes­rud.

Ofte drei­er det seg om per­soner som tren­ger hu­ma­ni­tær hjelp, noen må til lege, og av og til kom­mer det fø­den­de kvin­ner som får hjelp. Snes­rud for­tel­ler om ri­ving av hus i om­rå­der som led­sa­ger­ne over­vå­ker. Noen ste­der hjel­per de barn, unge og læ­re­re til og fra sko­len.

- Ag­gres­si­ve bo­set­te­re og mi­li­tæ­re kan skape pro­ble­mer for skole­barn, og de føler seg tryg­ge­re når vi er sam­men med dem. Da hol­der også bo­set­ter­ne seg vekke, og skole­barn er mind­re ut­satt for ran­sa­king av mi­li­tæ­re.

Snes­rud sier de ikke vel­ger side i kon­flik­ten, men har et klart hu­ma­ni­tært man­dat.

- Vi er ikke pro pa­le­sti­ner­ne eller pro Is­rael, men pro fred og men­neske­ret­ter. Vi skal frem­me re­spekt for in­ter­na­sjo­na­le hu­ma­ni­tæ­re reg­ler og men­neske­ret­ter, sier hun.

I en ar­tik­kel i Dagen 28. april peker Jit­zhak San­tis i NGO Mo­ni­tor på at Kir­kens Nød­hjelp er en av mange vest­li­ge kir­ke­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner som støt­ter is­ra­els­ke og pa­le­stins­ke or­ga­ni­sa­sjo­ner som mot­ar­bei­der Is­rael og støt­ter den ver­dens­om­spen­nen­de BDS-kam­pan­jen mot lan­det. BDS står for boi­kott, ned­in­ves­te­rin­ger (di­vest­ment) og sank­sjo­ner. NGO Mo­ni­tor er en an­er­kjent fri or­ga­ni­sa­sjon som over­vå­ker og ana­ly­se­rer hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ners ak­ti­vi­te­ter for å frem­me men­neske­ret­ter og hu­ma­ni­tæ­re idea­ler. I NGO Mo­ni­tors råd­gi­ven­de organ sit­ter freds­pris­vin­ner Elie Wie­sel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Liv Snes­rud hev­der den is­ra­els­ke ok­ku­pa­sjo­nen er ska­de­lig for begge sider i kon­flik­ten, men mener kon­se­kven­se­ne er tøf­fe­re for pa­le­sti­ner­ne enn for is­rae­ler­ne.

- Vi øns­ker en slutt på is­ra­elsk ok­ku­pa­sjon av pa­le­stins­ke om­rå­der. Slik de de­mo­kra­tis­ke lover og reg­ler fun­ge­rer i Is­rael, gjel­der de mest for is­rae­ler­ne og mind­re for pa­le­sti­ner­ne. Is­rael bru­ker makt mot pa­le­stinsk be­folk­ning og lands­byer på en upro­por­sjo­nal vold­som måte slik at det pa­le­stins­ke sam­fun­net blir ska­de­li­den­de. Pa­le­sti­ner­ne fra­rø­ves ret­tig­he­ter til å leve et fritt liv, sier Snes­rud.

- Betyr det at Kir­kens Nød­hjelp også dri­ver po­li­tisk ar­beid mot Is­rael?

- Jeg kan ikke nekte for at det blir po­li­tikk av dette, og at vi rei­ser spørs­mål in­ter­na­sjo­nalt om Is­ra­els be­hand­ling av pa­le­sti­ner­ne. Men ut­vik­lings­ar­beid og ar­beid for men­neske­ret­te­ne har en po­li­tisk di­men­sjon i seg, sier Snes­rud.

- Går Kir­kens Nød­hjelp inn for boi­kott av is­ra­els­ke varer pro­du­sert på Vest­bred­den?

- Kir­kens Nød­hjelp støt­ter ikke full boi­kott av Is­rael. Men når si­tua­sjo­nen er slik at pa­le­sti­ner­ne ikke kan skape sitt eget leve­brød, da er det ikke slik det skal være. Det er ikke bra at de mis­ter jorda og må ta seg ar­beid andre ste­der, som for ek­sem­pel i bo­set­tin­ge­ne, sier Snes­rud.

Kir­kens Nød­hjelp ko­or­di­ne­rer det nors­ke led­sa­ger­pro­gram­met på vegne av Mel­lom­kir­ke­lig Råd, Nor­ges Krist­ne Råd og KFUK/KFUM, og er fullt og helt fi­nan­siert av Det nors­ke uten­riks­de­par­te­men­tet. In­ter­na­sjo­nalt kal­les pro­gram­met EAPPI og lig­ger under Kir­ke­nes Ver­dens­råd.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ledsagerne

Kirkens Nødhjelp sender 16 nordmenn hvert år til palestinske områder for å overvåke Israels behandling av palestinerne

Programmet kalles EAPPI og ligger under Kirkenes Verdensråd

Ledsagerne er utplassert på sju palestinske byer/områder

Til stede på sjekkpunkt, jordbruksporter, skoleveier

Skal sørge for humanitær støtte og fremme respekt for menneskeretter

Den norske gruppen er full ut finansiert av Det norske utenriksdepartementet

Les også
Rettferdighetens vokterObserverer i Hebron