Protestbølge veltet homovedtak

Styret i en av USAs største kristne hjelpeorganisasjoner åpnet for å ansette mennesker i som hadde inngått homoekteskap. En storm av reaksjoner fikk styret til å snu.

For­ri­ge uke ved­tok sty­ret for den ame­ri­kans­ke gre­nen av gi­gant­or­ga­ni­sa­sjo­nen World Vi­sion at ek­te­skap med en per­son av mot­satt kjønn ikke len­ger var den enes­te ak­sep­tab­le ram­men for sek­su­ell ut­fol­del­se for med­ar­bei­de­re i or­ga­ni­sa­sjo­nen.

Man ville fort­satt kreve sek­su­ell av­hol­den­het uten­for ek­te­skap, men åpnet for å an­set­te men­nes­ker som hadde gif­tet seg med en per­son av samme kjønn. Dette er blitt lov­lig i 17 av de 50 ame­ri­kans­ke del­sta­te­ne, samt i ho­ved­sta­den Wash­ing­ton D. C.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­men­lik­net med gjen­gif­te

Pre­si­den­ten for World Vi­sions ame­ri­kans­ke gren, Richard Stearns, hev­det at end­rin­gen ikke var ut­trykk for kom­pro­misstenk­ning, men et ønske om å frem­me kris­ten enhet.

Han viste til at spørs­må­let om hvor­vidt ek­te­ska­pet også skal om­fat­te sam­kjøn­ne­de par, split­ter mange me­nig­he­ter.

Der­for tok han til orde for å over­late denne de­bat­ten til de for­skjel­li­ge me­nig­he­te­ne og kirke­sam­fun­ne­ne som sam­men bærer World Vi­sions ar­beid. Han øns­ket å samle kref­te­ne om å tjene de fat­ti­ge.

Uenig­he­ten om de­fi­ni­sjo­nen av ek­te­ska­pet sam­men­lik­net han med for­skjel­li­ge syn på skils­mis­se og gjen­gif­te, dåp og kvin­ners rolle i me­nig­he­ten.

- Å endre ad­ferds­reg­le­ment slik at vi til­la­ter noen i sam­kjøn­net ek­te­skap som be­kjen­ner tro på Jesus Kris­tus, å jobbe for oss, gjør prak­si­sen vår mer kon­sis­tent med prak­si­sen i andre split­ten­de saker, sa han til Chris­tia­ni­ty Today.

Han av­vis­te at dette in­ne­bar støt­te til ho­mo­ek­te­skap, men bare at man ikke ville gå inn i den de­bat­ten.

Ba om gavestopp

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sig­na­le­ne ut­løs­te storm i flere krist­ne kret­ser.

- World Vi­sion hev­der at av­gjø­rel­sen deres er hand­ler om å for­ene kir­ken - som jeg fin­ner stø­ten­de - som om det å støt­te syn­dig ad­ferd kan for­ene kir­ken, sa Frank­lin Gra­ham i en ut­ta­lel­se. Han leder or­ga­ni­sa­sjo­nen til faren Billy Gra­ham, samt hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen Sa­ma­ri­tan´s Purse.

Le­de­ren for Sør­stats­bap­tis­te­nes kom­mi­sjon for etikk og re­li­gions­fri­het, Rus­sel Moore, ak­sep­ter­te ikke at det drei­er seg om et spørs­mål som kan sam­men­lik­nes med for ek­sem­pel for­skjel­li­ge dåps­syn.

- Det som står på spill, er evan­ge­li­et om Jesus Kris­tus, sa han iføl­ge Chris­ti­an Post.

Hvis spørs­må­let er mo­ralsk nøy­tralt, er han enig i at man ikke bør gjøre noen stor sak av det.

- Men hvis det Bi­be­len klart lærer, og det kir­ken har holdt for sant i 200 år, er sant, da er det å nekte å kalle til om­ven­del­se usi­ge­lig ondt og fak­tisk dje­velsk, la han til.

Til­syns­mann Geor­ge O. Wood i det størs­te pinse­ka­ris­ma­tis­ke kirke­sam­fun­net i USA, As­sem­blies of God, an­be­fal­te me­nig­he­ter å kutte gaver til World Vi­sion etter av­gjø­rel­sen og hel­ler gi til andre med «bi­bels­ke stan­dar­der for sek­su­al­mo­ral», iføl­ge Cha­ris­ma News.

Be­kla­get uten for­be­hold

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De mas­si­ve pro­tes­te­ne førte til at World Vi­sion-sty­ret gjor­de ku­ven­ding etter mind­re enn to døgn. Pre­si­dent Stearns ut­tryk­te smer­te og sorg over for­vir­rin­gen de hadde for­år­sa­ket hos mange av or­ga­ni­sa­sjo­nens ven­ner.

- I ste­det for å skape mer enhet, skap­te vi mer split­tel­se, og det var ikke hen­sik­ten, sier han iføl­ge Chris­tia­ni­ty Today.

Han om­tal­te ufor­be­hol­dent end­rin­gen som et feil­grep og ba om til­gi­vel­se. Han be­kla­get at de ikke hadde råd­ført seg mer med krist­ne le­de­re.

Den po­pu­læ­re blog­ge­ren Ra­chel Held Evans prøv­de å mo­bi­li­se­re flere gi­ve­re for World Vi­sion etter det førs­te ved­ta­ket, men er dypt frust­rert etter snu­ope­ra­sjo­nen.

- Jeg tror ikke jeg noen gang har vært sin­te­re på kir­ken, sær­lig den evan­ge­li­ka­le kul­tu­ren som jeg ble opp­dratt i og iden­ti­fi­ser­te meg med så lenge, skrev hun.

Pre­si­dent Stearns un­der­stre­ket at noen lære­punkt i kris­ten tro er så sen­tra­le at man ikke kan over­late til den en­kel­te me­nig­het å ta stil­ling. Kon­ser­va­ti­ve krist­ne le­de­re roser der­imot re­tret­ten.

Dagen

World Vision

Internasjonal kristne humanitær organisasjon som jobber spesielt for å hjelpe barn, familier og deres lokalsamfunn med å kjempe mot fattigdom og urettferdighet

Stiftet i 1950

Driver i dag arbeid i nesten 100 land og har totalt 46.000 ansatte

Den amerikanske grenen av organisasjonen mer enn 1.100 ansatte.

Med enmsetningen var i 2012 på over en milliard dollar, hvorav drøyt halvparten kom fra private bidragsytere

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Hva kjennetegner homofilt samliv?
Les også
Homofilt samliv: monogami eller åpne seksuelle forhold?Homofile forhold