Pløyer gjennom Bibelen hvert år

Erna Tegnander har fått et avhengighetsforhold til Bibelen. Siden 1968 har hun lest gjennom Bibelen fra perm til perm hvert år.

I en kom­men­tar på dagen.no på Facebook ap­plau­de­rer Teg­nan­der bi­bel­lese­ak­sjo­nen på Face­bo­ok som ble satt i gang nytt­års­af­ten. « Fine grei­er, dette har jeg gjort de siste 40 år», skri­ver hun.

Når Dagen kon­tak­ter henne viser det seg at hun ikke over­dri­ver. 45 år har det gått siden hun be­gyn­te å lese Bi­be­len sys­te­ma­tisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var en jeg kjen­te som in­spi­rer­te meg. At han hadde mange barn, hind­ret ham ikke i å lese Bi­be­len, for­tel­ler Teg­nan­der.

På førs­te blad

Hun be­gyn­te på førs­te blad i 1. Mose­bok og endte opp på siste blad nytt­års­af­ten samme år.

- Jeg hadde ingen lese­plan, men det viste seg å være den beste måten å lese på for meg. Jeg fikk lest Bi­be­len mer hel­het­lig, og fikk bedre for­stå­el­se.

De siste årene har hun valgt en al­ter­na­tiv måte å lese på, der hun har veks­let mel­lom Det gamle og det nye tes­ta­men­tet.

- Men det «fun­ker» ikke for meg, så nå er jeg til­ba­ke til den gamle måten å gjøre det på, sier hun.

Over 100 med­lem­mer

I går for­mid­dag hadde face­bo­ok­grup­pen «Gjen­nom Bi­be­len i 2014» fått 1075 med­lem­mer, noe ge­ne­ral­sek­re­tær Inge­borg Mong­stad-Kvam­men i Bi­bel­sel­ska­pet er stor­for­nøyd med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun opp­le­ver at det har blitt enk­le­re å snak­ke om å lese i Bi­be­len med folk, og at re­spon­sen har vært over­vel­den­de po­si­tiv.

25 år er gått siden Kvam­men leste hele Bi­be­len i sam­men­heng. Hun gjør som Teg­nan­der og be­gyn­ner på side 1 og av­slut­ter på side 1435. Med teo­logi­stu­di­um og en dok­tor­grad i NT mer­ker hun at hun ser andre ting i teks­ten nå.

- Når du be­gyn­ner i 1. Mose­bok 1-11 ser du at vel­dig mange av de store spørs­må­le­ne i livet tas med en gang. Sånn sett har den en lit­te­rær opp­byg­ning og be­gyn­ner «bang» inn i det som er vik­tig. Gud ska­per i kjær­lig­het, men­nes­ket gjør opp­rør og Gud prø­ver å trek­ke men­nes­ket til­ba­ke til seg. Det er det som skal til for at folk skal gidde å lese en bok, mener hun.

En fast vane

- Hvil­ken dra­hjelp har ak­sjo­nen på Face­bo­ok for folk som har gått med tan­ker om å lese gjen­nom Bi­be­len?

- Det tror jeg betyr mye. Når du har sagt at du skal lese gjen­nom Bi­be­len, og mange vet om det, blir det vans­ke­lig å bakke ut.

Kvam­men sam­men­lig­ner det å lese Bi­be­len med å trene. Man må gjen­nom­føre to-tre må­ne­der, for at det skal bli en fast vane. Der­for er hun glad for face­bo­ok­grup­pen som kan heie henne fram når hun kom­mer til slekts­tav­ler og lov­tav­ler, som mange kan opp­le­ve kje­de­lig.

Erna Teg­nan­der inn­røm­mer at hun ikke all­tid leser slekts­re­gist­re­ne og at hun av og til har fått det hun om­ta­ler som et trøtt­hets­syn­drom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da barna var små leste hun ofte på kvel­den, men etter at hun ble pen­sjo­nist har hun sagt til Gud at Han skal få mor­ge­nen før hun be­gyn­ner på da­gens dont. I pe­rio­der med lite søvn tok hun fram Bi­be­len på nat­ten når hun ikke fikk sove.

- Da slo det meg at «kjære Gud, dette er jo også sove­me­di­sin!»

Som pen­sjo­nist har hun sagt til Gud at hvis han har en brød­bit å gi henne, så skal hun «kaste den ut på van­net», et be­grep hun hen­ter fra For­kyn­ne­ren 11,1. Og hver dag får hun et ord som hun leg­ger ut på Face­bo­ok.

Ut­ford­ret

Sølvi Kris­tin Lewin, sokne­prest i Re kirke og bispe­kan­di­dat i Tuns­berg bispe­døm­me, var den som ut­ford­ret Kvam­men til å sette i gang bi­bel­lese­ak­sjo­nen. Hun hadde lenge tenkt at hun burde lese gjen­nom Bi­be­len, sær­lig etter at den nye over­set­tel­sen kom.

- Jeg tenk­te det ville være let­te­re å få det til hvis jeg fikk med noen andre, så jeg kon­tak­tet Kvam­men siden hun er ge­ne­ral­sek­re­tær i Bi­bel­sel­ska­pet og en god venn­in­ne.

Lewin synes det er flott at ak­sjo­nen har tatt av, og ble nylig in­ter­vju­et på NRK Vest­fold om ak­sjo­nen. Den har gitt henne stør­re fri­mo­dig­het til å ta fram Bi­be­len og snak­ke om den med folk hun tref­fer.

- Ak­sjo­nen har blitt en «snakk­is», kon­sta­te­rer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Gjennom Bibelen i 2014

Gjennom Bibelen i 2014 er navnet på en facebookgruppe som ble startet opp nyttårsaften av Ingeborg Mongstad-Kvammen, generalsekretær i Bibelselskapet.

Initiativet kom fra Sølvi Kristin Lewin, bispekandidat i Tunsberg bispedømme, studievenninne med Kvammen.

I går formiddag hadde gruppen fått 1075 medlemmer.

Les også
Heier på bibelforsett
Les også
Startet bibellesebølge nyttårsaftenBibellesebølgen