Pinsevenner valfarter for å få variasjon

De trekker i stort antall til Hedmarktoppen, blant annet for å synge gamle pinsevennsanger i stedet for stadige refrenger. «50+» er en stadig større suksess.

Folk blir bare eldre og eldre, i pinse­be­ve­gel­sen som andre ste­der - og sta­dig flere av dem drar på pinse­stev­ner om som­mer­en.

50+ på Hed­mark­top­pen ved Hamar er blant stev­ne­ne som har fun­net en vin­ner­for­mel, og ar­ran­ge­men­tet bare øker i opp­slut­ning. Rundt 800 men­nes­ker er på­meldt til 50+ som ble av­slut­tet i hel­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For åt­ten­de gang

In­gunn N. Frøy­s­hov er leder for ar­ran­ge­ments­ko­mi­te­en og har vært med i den helt fra star­ten for åtte år siden.

Før det førs­te stev­net, i 2006, ar­ran­ger­te Pinse­be­ve­gel­sen pen­sjo­nist­se­mi­na­rer, men man så be­ho­vet for å lage et mer fyl­dig pro­gram og få til et stev­ne over flere dager.

Mange for­skjel­li­ge løs­nin­ger ble drøf­tet, og nav­net Se­nior­stev­ne ble frem­met, men for­kas­tet. I ste­det kom det mer kort­fat­te­de «50+» - som i rea­li­te­ten trek­ker vel så mange 60+.

- Vi vil skape en møte­plass for en vik­tig og res­surs­sterk al­ders­grup­pe, og vi trek­ker to ge­ne­ra­sjo­ner, i al­de­ren 50 til 90 år, sier Frøy­s­hov til Dagen. Mange er sågar godt under 50 år, men hun med­gir at langt flere er over 60 enn de som ak­ku­rat har pas­sert 50.

- «50+» er et annet be­grep enn «se­nior», men de som liker denne sti­len, kom­mer hit, sier Frøy­s­hov.

Vil ha va­ria­sjon

- «Denne sti­len»; hva er den ty­pis­ke 50+-sti­len?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke så mye lov­san­ger her. Vi syn­ger kun gamle vek­kel­sels­san­ger, san­ger fra «Evan­ge­lie­to­ner». Folk kom­mer hit for å synge med, ikke bare for å bli sun­get for. Folk er lei av å synge «Vi pri­ser deg, vi pri­ser deg». Det blir for ens­for­mig, sier 50+-le­der In­gunn N. Frøy­s­hov.

Hun leg­ger til i neste set­ning at hun ikke vil kri­ti­se­re noen, men at det er vik­tig å ta vare på pinse­ven­ne­nes sangs­katt, slik den kan gjen­fin­nes i be­ve­gel­sens sang­bok, «Evan­ge­lie­to­ner».

- Det er behov for va­ria­sjon?

- Yes, sier Frøy­s­hov med etter­trykk og tar til orde for mer mang­fold.

For­hen­get borte

Og va­ria­sjo­nen og kon­tras­ten til hjem­li­ge møter må virke til­trek­ken­de på mange, for at opp­slut­nin­gen har økt, er lett syn­lig for den som har vært på flere 50+-stev­ner. For hvert år er det kom­met flere og flere.

- Det er plass til et par tusen men­nes­ker i Hed­marks­hal­len. Tid­li­ge­re delte vi av hal­len med et for­heng bak i salen slik at det ikke skul­le se så tomt ut når de ba­kers­te stol­ra­de­ne ikke var fylt opp, men de to siste årene har vi tatt ned for­hen­get uten at det gir noen fø­lel­se av at det ikke er gans­ke fullt i hal­len, sier stevne­sje­fen til Dagen.

Og ka­pa­si­te­ten til yt­ter­li­ge­re øk­ning er der. Selve stev­net kan ta imot mange flere enn dem som kom­mer nå, men Hed­mark­top­pen har ikke over­nat­tings­ka­pa­si­tet til alle. Der lig­ger be­grens­nin­gen. Mange be­nyt­ter seg i ste­det av lo­ka­le ho­tel­ler og pen­sjo­na­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ingen ut­byg­gings­pla­ner på Hed­mark­top­pen?

- Da må vi bygge i høy­den, sier Frøy­s­hov med et smil.

50+

50+ er et arrangement i den norske pinsebevegelsen for dem som ikke er helt pur unge.

Det er åttende år på rad stevnet arrangeres, og oppslutningen har vært stigende år for år.

Før 50+ ble det holdt pensjonistseminarer. Dette ble utvidet til 50+ som har en litt videre målgruppe og program over flere dager.

Stevnet går på Hedmarktoppen ved Hamar, startet torsdag og ble avsluttes i dag.

Talere og gjester: Terje Berg, Øystein Gjerme, Jahn Otto Johansen, Karl Inge Tangen og Marit Landrø.

Les også
STEVNEOVERSIKT 2013
Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no