Per Arne Dahl

- La ordene liberal og konservativ få en ørliten pause!

Hvorfor vil du bli biskop i Tunsberg?

- Jeg har svart ja fordi jeg øns­ker å gjøre Kris­tus kjent og for­sø­ke å in­spi­re­re løn­ne­de og fri­vil­li­ge med­ar­bei­de­re i dette spen­nen­de bispe­døm­met.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På hvilke områder er det behov for at kirken er en profetisk stemme i vår tid?

- Ære­fryk­ten for Den hel­li­ge Gud og det hel­li­ge. Vern om men­nes­kets verd fra li­vets be­gyn­nel­se til li­vets slutt, ikke minst bar­nas si­tua­sjon ved sam­livs­brudd.

Hvilket forhold har du til misjon?

- Jeg har fått mi­sjo­nen inn i krop­pen med mors­mel­ken, og tak­ker Gud for tiende­kon­vo­lut­ten som mor hadde for­be­holdt indre og ytre mi­sjon. Like takk­nem­lig er jeg for far, Josef Dahl, og Nils Tore An­der­sen som ut­ford­ret meg til tje­nes­te i Indre­mi­sjo­nen og Mi­sjons­al­li­an­sen. Mi­sjon og evan­ge­li­se­ring ble en av­gjø­ren­de og na­tur­lig del av troen.

Du vil velsigne homofile samliv. Hva har overbevist deg om at dette er rett?

- Over­be­vis­ning hand­ler for meg om å leve i spen­nin­gen mel­lom tro­skap mot Gud og yd­myk­het over­for det kjem­pen­de men­nes­ke. Ikke alle kjen­ner seg igjen, ver­ken i mindre­tal­lets eller fler­tal­lets sam­livs­ut­ta­lel­se fra Bispe­mø­tet.

Jeg deler mindre­tal­lets teo­lo­gis­ke re­flek­sjon om ek­te­ska­pet som en ord­ning mel­lom mann og kvin­ne. Sam­ti­dig deler jeg fler­tal­lets ønske om å bidra til en for­ut­sig­bar og ver­dig for­bønns­hand­ling for sam­kjøn­ne­de som al­le­re­de har inn­gått bor­ger­lig ek­te­skap, med en li­tur­gi som ikke har vig­sels­lig­nen­de ka­rak­ter.

For oss som kirke bør det være mulig å tenke to tan­ker sam­ti­dig: Å si et ja til ek­te­ska­pet etter tra­di­sjo­nell kris­ten for­stå­el­se, og sam­ti­dig si et ja til sam­kjøn­ne­de som øns­ker kir­kens for­bønn over sine sam­liv, inn­gått i over­ens­stem­mel­se med norsk lov, i re­spekt for deres be­slut­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mener du de som ikke vil gjøre dette, bryter med Guds vilje?

- Som pres­ter i Den nors­ke kirke må vi mer enn noen gang vise hver­and­re re­spekt for al­vor­li­ge over­vei­el­ser og sam­ti­dig gi hver­and­re den fri­het og re­ser­va­sjons­rett vi tren­ger for å utøve en tje­nes­te i sam­svar med vår bi­bel­for­stå­el­se og etis­ke be­visst­het.

Hva vil du si til aktive troende som kjenner seg fremmede i kirken fordi de mener den er blitt for liberal?

- La or­de­ne li­be­ral og kon­ser­va­tiv få en ør­li­ten pause! Bli iste­den med på en dug­nad for å gjøre Kris­tus kjent, re­le­vant og en frel­ser vi øns­ker å for­plik­te oss på.

Jeg bren­ner etter å bidra til en Je­sus­vek­kel­se som ut­ford­rer til en ny bots­vek­kel­se, en ny be­geist­ring for guds­tje­nes­ten og «venne­sam­fun­net», og en for­ny­el­se av det ån­de­li­ge livet i hver­da­gen gjen­nom bi­bel-an­ven­del­se og kon­kret bønne­liv.

Det enes­te som er verd å satse på i kre­ven­de tider er en for­ny­el­se av kris­ten tro og kris­ten tje­nes­te.

Spørsmål fra Dagen til kandidatene:

1. Hvorfor vil du bli biskop i Tunsberg?

2. På hvilke områder er det behov for at kirken er en profetisk stemme i vår tid?

3. Hvilket forhold har du til misjon?

4. Du vil velsigne homofile samliv. Hva har overbevist deg om at dette er rett?

5. Mener du de som ikke vil gjøre dette, bryter med Guds vilje?

6. Hva vil du si til aktive troende som kjenner seg fremmede i kirken fordi de mener den er blitt for liberal?

Les også
Slik vil bispekandidatene tale profetisk
Les også
Torstein LalimSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Jan Otto MyrsethSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Margunn SandalSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Paul Erik WirgenesSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Alternativ bispekandidat ønsker ikke homoliturgiBispenominasjon i Tunsberg