LANGS NORSKEKYSTEN: I sin lille havkajakk skal Lars Verket padle fra Tønsberg til Trondheim og Nidaros. Et av de viktigste stoppene underveis blir Selja før Stad. Her blir det blant annet Seljumannamesse. Foto: Øystein Paulsen

Padler fra Tønsberg til Nidaros

Tre måneder beregner padlepilegrimen Lars Verket å bruke på sin livs padeletur mellom Tønsberg og Nidaros. For 45-åringen er det en drøm som nå går i oppfyllelse.

- Jeg har drømt om denne turen i nes­ten 10 år, sier Lars Verket.

- Na­tur­-nær­væ­ret, den fy­sis­ke ut­ford­rin­gen, men­neske­mø­te­ne og all his­to­ri­en som er i land­ska­pet. I ka­jakk er jeg i en sår­bar si­tua­sjon, og det er lett å bli ydmyk i for­hold til om­gi­vel­se­ne. Na­tu­ren er all­tid stør­re, sier Ver­ket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fre­dag 11. april la han ut på det som kan­skje er han livs reise noen gang. Målet er å padle fra Tøns­berg til Trond­heim og Ni­dar­os. Går alt slik han håper, reg­ner pad­le­gri­men å være frem­me 29. juli.

På nett: Følg ham underveis på padlepilegrim.no

Han mener det er sider ved pad­lin­gen som gjør den egnet til nett­opp en pi­le­grims­ferd. Stikk­ord som lang­som­het, å være un­der­veis, en­kel­het, rytme, still­het og til­stede­væ­rel­se er vik­ti­ge ele­men­ter for hard­hau­sen i sør.

Ver­ket har vært hav­pad­ler på hel­tid siden 2006, og han har gitt ut fem padle­guid­er for ulike strek­nin­ger langs norske­kys­ten. Han er bo­satt i Kris­tian­sand, hvor han bor i en seil­båt sam­men med ek­te­fel­len.

Vik­ti­ge del­mål

Det vik­tigs­te del­må­let un­der­veis er øya Selja før Stad. Pla­nen er å være frem­me der 8. juli for å delta på Sel­ju­manna­mes­se. Der­et­ter fort­set­ter fer­den mot Trond­heim hvor han håper å være til Olsok. Begge disse ste­de­ne har som kjent hatt stor re­li­giøs be­tyd­ning i Norge, og det er der­for en helt sen­tral del av reise­pla­ne­ne til Ver­ket.

Men padle­pi­le­gri­men vil også be­sø­ke fyr, kir­ker, his­to­ris­ke ste­der og finne frem til leir­plas­ser.

Gjen­nom ar­bei­det med padle­guid­er for Sør-Nor­ge har han lang er­fa­ring med dette, og gle­der seg til å se igjen noen av fa­vo­ritt­leir­plas­se­ne mel­lom Lange­sund og Eger­sund. 45-årin­gen peker på at Kyst­le­den og Alle­manns­ret­ten (i Fri­lufs­lo­ven) er til stor glede og nytte for padle­pi­le­gri­men når han leg­ger ut på den lange fer­den langs norske­kys­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mange ten­ker ikke over hvor fan­tas­tisk det er at fyr og hyt­ter blir gjort til­gjen­ge­lig gjen­nom Kyst­le­den. Hel­ler ikke hvor vik­tig alle­manns­ret­ten er for at vi kan be­nyt­te telt til over­nat­ting. Jeg vet om noen ste­der med «Telt for­budt»-skilt langs kys­ten av Sør-Nor­ge, og det blir spen­nen­de å se om disse kan end­res til noe som øns­ker oss mer vel­kom­men. Alle­manns­rett og kyst­led er vårt tids vik­tigs­te her­ber­ger for pi­le­gri­me­ne langs kys­ten, un­der­stre­ker Ver­ket.

Sik­ker­het i høy­se­tet

Pad­le­gri­men peker på at Nor­ges kyst byr på en utro­lig vak­ker og va­riert natur. Fra skjer­met far­vann med et utall av øyer, til svært eks­po­ner­te strek­nin­ger. Han har der­for satt av god tid, slik at ut­sat­te ste­der kan krys­ses i godt vær. På veien fra Tøns­berg til Ni­dar­os er det en del av dem, og Lars Ver­ket for­tel­ler at sik­ker­het har første­prio­ri­tet un­der­veis.

- Gjen­nom felt­ar­bei­det til padle­guide­ne har jeg ikke opp­levd noen far­li­ge si­tua­sjo­ner, men har lig­get vær­fast en del timer i tel­tet. Denne gan­gen har jeg satt av eks­tra god tid, og har med mye lese­stoff. Å få tid til å tenke er også en vik­tig del av pi­le­grims­fer­den, og der­for er lang­som­he­ten mer et gode enn en plage, frem­hol­der Ver­ket.

- Stor opp­le­vel­se i vente

Det er mange som lar seg im­po­ne­re når det hører om den stra­ba­siø­se turen til padle­pi­le­gri­men. En av dem er Kjell Svar­stad som i flere år har vært sei­len­de prest i ytre deler av Sogn, og han har også godt kjenn­skap til pi­le­grims­tra­di­sjo­ne­ne langs norske­kys­ten. Svar­stad har selv tatt sjø­vei­en i båt for å følge pi­le­grims­le­den mel­lom Stav­an­ger og Trond­heim.

- Det er be­und­rings­ver­dig at Ver­ket leg­ger ut på en slik tur som dette i ka­jakk. Hadde jeg vært yngre og passe gal, skul­le jeg ha hengt med på, men jeg er ikke i nær­he­ten av å kunne gjen­nom­føre noe slikt i dag.

- Turen høres helt utro­lig ut, og han har en stor opp­le­vel­se i vente. Vi har et fan­tas­tisk kyst­land­skap, men kys­ten kan også være van­vit­tig ut­ford­ren­de når na­tur­kref­te­ne set­ter inn. Jeg vil bare ønske ham lykke til på fer­den. Dette høres ut som en per­son med et klokt hode og varmt hjer­te som vet hva han leg­ger ut på, sier Kjell Svar­stad til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lars Verkets pilegrimspadling

Padlegrimen startet sin pilegrimstur i havkajakk fra Tønsberg 11. april og er forentet å ankomme Trondheim 29. juli.

Under pilegrimsferden vil padlepilegrimen oppdatere nettstedet padlepilegrim.no med ujevne mellomrom, slik at det er mulig å følge litt med på padlepilegrimsreisen.

Det viktigste delmålet underveis er øya Selja før Stad.

Les også
Franske munker vil bygge kloster på Selja
Les også
Inviterer pilegrimar til SunnivaleiaSunnivaleia