OIBC kaster kortene, begjærer seg konkurs

Oslo International Bible College begjærte seg i går konkurs. Dermed er det definitivt slutt for den omstridte skolen.

I en lang­truk­ken pro­sess har fag­sko­len i Lø­ren­skog i Akershus for­søkt en­hver ten­ke­lig utvei for å få fort­set­te virk­som­he­ten, men le­del­sen har åpen­bart inn­sett at det nå er slutt.

Styre­le­der Richard Lar­sen sig­ner­te opp­buds­be­gjæ­rin­gen som er le­vert Nedre Ro­me­ri­ke Ting­rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Saken av­slut­tet

- OIBC ser saken som av­slut­tet og øns­ker stu­den­te­ne Guds vel­sig­nel­se i sine vi­de­re stu­di­er ved Me­nig­hets­fa­kul­te­tet, skri­ver sko­lens re­el­le leder, grunn­leg­ge­ren Finn Hen­rik Friis Lar­sen «på vegne av alle i sty­ret, læ­re­re og ad­mi­ni­stra­sjon i OIBC» i en e-post til Dagen.

Kom­men­ta­ren og opp­buds­be­gjæ­rin­gen kom­mer på bak­grunn av at Klage­nemn­da for fag­skole­ut­dan­ning 18. mars en­stem­mig av­vis­te kla­gen på at Nokut (Na­sjo­nalt organ for kva­li­tet i ut­dan­nin­gen) trakk sko­lens god­kjen­ning 4. mars.

Dagen har tid­li­ge­re spurt Friis Lar­sen om ved­ta­ket vil bli prøvd retts­lig, noe han ikke av­vis­te. Opp­buds­be­gjæ­rin­gen tyder på så ikke vil skje.

- Me­nings­løst

Klage­nemn­das ved­tak kan kun leses som en yt­ter­li­ge­re un­der­strek­ning av at Nokut mener det har vært svært spe­si­el­le for­hold ved OIBC. Sko­len klag­de først og fremst på at den mente ikke å ha fått til­strek­ke­lig tid til å rette opp de mange gra­ve­ren­de fei­le­ne ved sko­len.

Nemn­da skri­ver imid­ler­tid: «Hvis mang­le­ne er så ve­sent­li­ge at det vil ta mer enn 6 må­ne­der å oppnå minste­kra­ve­ne, er det me­nings­løst å gi en opp­ret­tings­frist».

Inn­vil­gel­se av en opp­ret­tings­frist vil etter nemn­das vur­de­ring i visse til­fel­ler kunne føre til at det opp­rett­hol­des et stu­die­til­bud «som ikke gir stu­den­ter det de er fore­spei­let».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nemn­da er enig med Nokut i at det er uklart om sty­ret er lov­lig valgt, selv om den ikke har lagt ve­sent­lig vekt på dette. Uklar­he­ten gjel­der pro­ses­sen etter at Regn­buen Krist­ne Fel­les­skap, som eide OIBC, også gikk kon­kurs.

Krav ven­tet

Rett før jul i fjor gikk rek­tor Simon Friis Lar­sen og sty­ret ved OIBC av med øye­blik­ke­lig virk­ning etter et for­lik med Finn Hen­rik Friis Lar­sens sønn Richard Lar­sen og to andre som hadde sak­søkt sko­len. I rea­li­te­ten gjen­vant Finn Hen­rik Friis Lar­sen der­med kon­trol­len med sko­len han star­tet i 1993, med søn­nen Richard som styre­le­der - mens den andre søn­nen, Simon, gikk.

Han er blant dem som tro­lig vil frem­me krav mot boet der­som opp­buds­be­gjæ­rin­gen god­tas av skifte­ret­ten.

Mel­lom fem og ti andre an­sat­te kan også ten­kes å ville frem­me krav for ute­blitt lønn, blant dem rek­tor Ulf An­ders­son som ble an­satt i ja­nu­ar.

Dagen kjen­ner til at OIBC også kan sitte med le­ve­ran­dør­gjeld. Dette skal blant annet gjel­de TV-pro­duk­sjons­ut­styr som har vært lea­set på lang­tids­av­ta­ler.

An­sat­te kan imid­ler­tid få for­de­ler av en kon­kurs ved at de da kan få ut­be­talt mid­ler fra det of­fent­li­ge Lønns­ga­ranti­fon­det som ad­mi­ni­stre­res av Nav. Dette skjer ved at an­sat­te frem­mer krav til bo­sty­rer.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo International Bible College

Oslo International Bible College i Lørenskog fikk 13. februar 2014 beskjed fra Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) om at de ikke lenger er godkjent som fagskole på grunn av uvanlig mange og alvorlige mangler ved skolens drift. Saken regnes som unik i utdannings-Norge.

OIBC klagde på vedtaket, men den uavhengige klagenemnda vedtok 18. mars å ikke gi skolen medhold.

31. mars leverte skolen oppbudsbegjæring for Nedre Romerike Tingrett.

De 122 OIBC-studentene har fått tilbud om å ta sine avsluttende eksamener ved Menighetsfakultetet.

Les også
MF får ansvaret for OIBC-studentene