Ny kirketrend gir håp for Europa

Afrikanere som starter kirker i Europa er en ny trend. - Men visjonen er at de ikke bare når sine egne, men også europeere med evangeliet, sier Ari Rocklin.

Det siste året har Rock­lin, som er leder for Glo­bal Op­port­u­nities, og kona Ruth be­søkt en rekke euro­pe­is­ke land for å etab­le­re nye nett­verk av telt­ma­ke­re.

Mens ek­te­pa­ret var i Spa­nia talte Ari i flere in­ter­na­sjo­na­le, afri­kans­ke kir­ker og opp­munt­ret me­nig­hets­med­lem­me­ne til å tenke nytt om hvor­for de var plas­sert ak­ku­rat der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mitt ønske var å gi dem en stør­re vi­sjon for hvor­for de er bo­satt i Spa­nia. Kan­skje er det Guds hen­sikt å bruke dem til å nå euro­pe­ere med evan­ge­li­et?

Fra vare­hus til kirke

I Ne­der­land møt­tes en afri­kansk grup­pe i et vare­hus, men etter hvert voks­te me­nig­he­ten seg så stor at det ble pro­ble­ma­tisk å sam­les der. Myn­dig­he­te­ne en­ga­sjer­te seg, og etter en tid fikk me­nig­he­ten en gam­mel kirke som ikke var i bruk len­ger.

- Im­mi­gran­te­ne fikk en 100 år gam­mel kirke og har fylt den med liv, sier han med be­geist­ring.

Rock­lin er svært opp­munt­ret over det han ser, og sier at det størs­te håpet for Euro­pa nå er at afri­ka­ne­re brin­ger evan­ge­li­et til­ba­ke hit.

- Er dette en opp­ga­ve de ser selv?

- Nei. Mange opp­le­ver at euro­pe­ere er ra­sis­ter og at de har en fiendt­lig hold­ning til dem. Så hvor­dan når man men­nes­ker som i ut­gangs­punk­tet ikke liker deg?

- Jeg har snak­ket med mange om ak­ku­rat dette. Jeg opp­mun­t­rer dem til å sette seg ved siden av en nord­mann eller svens­ke når de tar bus­sen, og inn­le­de en sam­ta­le på føl­gen­de måte; «Jeg kom­mer fra Ka­me­run og har kom­met hit for å for­tel­le deg om Gud».

«Du er gal»

Rock­lin tror at sjan­sen er mye stør­re for at en nord­mann vil lytte til en mann eller kvin­ne fra Ka­me­run, enn til en norsk kris­ten som inn­le­der til en sam­ta­le om Gud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Om du gjør det, vil de tenke at du er gal. De ten­ker an­ner­le­des om en fri­mo­dig afri­ka­ner. Folk som har tatt meg på ordet har sjok­kert rap­por­tert til­ba­ke at folk fak­tisk ville lytte. Sann­he­ten er at Gud all­tid sen­der folk til andre kul­tu­rer for å ta evan­ge­li­et vi­de­re.

- Josef i Bi­be­len hadde ikke noe valg, men Gud bruk­te ham. Det er bi­belsk å bryte opp og dra til et annet land på grunn av tvang, behov og eget ønske. Men uan­sett hva som måtte ligge bak, så kan Gud bruke det. Hvis du be­gyn­ner å lese Bi­be­len, vil du se at Gud flyt­ter fa­mi­li­er av ulike grun­ner, så gjør han noe stort som et re­sul­tat av det.

Ari og Ruth be­gyn­te sin tje­nes­te som telt­ma­ke­re i Tai­wan. Hun hadde fått jobb som lærer på en in­ter­na­sjo­nal skole mens han skul­le passe hus og barn. Men Gud hadde stør­re tan­ker for den ca­na­dis­ke fa­mi­li­en.

Ari be­gyn­te å un­der­vi­se en grup­pe i en­gelsk, og som et re­sul­tat av det be­gyn­te flere av stu­den­te­ne å komme hjem til dem. Hjem­met ble et opp­holds­sted for mange nye ven­ner. De laget mat sam­men, dro på turer, sang lov­san­ger på kara­oke­ma­ski­nen og stu­der­te Bi­be­len i fel­les­skap.

Noen få må­ne­der se­ne­re øns­ket de førs­te å ta imot Jesus som sin frel­ser, og etter hvert flyt­tet noen av dem til andre byer og star­tet opp bi­bel­grup­per der.

- Nylig dro vi til­ba­ke til Tai­wan for å ha telt­ma­ker­se­mi­nar. Der fikk vi møte flere fra en­gelsk­klas­sen, blant annet en som ble kris­ten etter at vi dro der­fra. En av dem hadde ledet hundre­vis til Kris­tus, for­tel­ler Ari.

For­ret­nings­folk

Se­mi­na­ret i Tai­wan ble holdt på kvel­de­ne, for å gi for­ret­nings­folk mu­lig­het til å delta, og en av del­ta­ker­ne ba dem inn­sten­dig om at kur­set måtte over­set­tes til ki­ne­sisk. Det blir snart en rea­li­tet.

Ari for­tel­ler at de har fun­net læ­re­re som skal un­der­vi­se på kur­set. Noen er ki­ne­sis­ke, andre er mi­sjo­næ­rer som snak­ker språ­ket fly­ten­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge Rock­lin drar tu­sen­vis av for­ret­nings­folk fra Tai­wan til Kina hvert år, og over 10.000 krist­ne ar­bei­der på Tai­wan.

- Mange har en tanke om at for­ret­ning er noe «skit­tent», så det de tren­ger er en ny for­stå­el­se av at ar­beid er gud­gitt og at Gud kan bruke dem nett­opp gjen­nom job­ben, sier han.

Global Opportunities

Global Opportunities er en teltmakerorganisasjon som ble grunnlagt av Ruth E. Siemens. De mobiliserer og utdanner lekfolk til å bli teltmakere.

Ari Rocklin er internasjonal leder for organisasjonen. Sammen med kona Ruth har han besøkt en rekke europeiske land for å etablere nye nettverk av teltmakere.

Norske Tent er Global Opportunities sin europeiske søsterorganisasjon og har et tett samarbeid med Ari Rocklin.

Tips til teltmakere