Norske vikinger forkynner forsoning i Israel

Thure Eriksen og hans norske kraftkarer utfordrer folk til å ta imot Jesus. I møte med palestinske pastorer tar de oppgjør med antisemittismen og forkynner forsoning.

De ni mus­kel­bun­te­ne fraTX-Vi­kings kjørte sitt show seks gan­ger i fem byer iIs­rael siste uken i ok­to­ber.

De knu­ser tykke mur­blok­ker, bøyer sten­ger og knek­ker ball­tre mens de kryd­rer fore­stil­lin­gen med per­son­li­ge vit­nes­byrd og enkel for­kyn­ning. Hundre­vis av skue­lyst­ne møter fram alle ste­de­ne, og i hver enes­te by kom­mer flere ti­talls fram til for­bønn når ut­ford­rin­gen går ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har møtt pas­to­rer, læ­re­re og le­de­re i flere byer, og vi mer­ker enanti­se­mit­tisk ånd blant noen av dem. Da sier jeg rett ut at de er på­lagt å be for le­der­ne i lan­det og vel­sig­ne dem. Vi for­kyn­ner evan­ge­li­et, og det er det stor åpen­het for. Så taler vi sann­het ut fra Bi­be­len også om for­hol­det til Is­rael. Der har vi fort­satt en del å gjøre, re­ak­sjo­nen blant le­der­ne er ikke all­tid like po­si­tiv, sier Thure Erik­sen.

Spen­te til­skue­re

Uten­for den ka­tols­ke sko­len i den ara­bis­ke lands­byen Tai­beh nord for Ramal­lah føl­ger godt og vel 200 barn og voks­ne spent med på hva de ster­ke nord­men­ne­ne fore­tar seg. Inn­imel­lom stun­te­ne der de knu­ser mur­stein med al­bu­en eller hodet, dra­ma­ti­se­rer de evan­ge­li­et.

Alle skjøn­ner hva som skjer når synd får over­ta­ket og man kom­mer inn i en vond sir­kel. Men de nors­ke kraft­ka­re­ne viser løs­nin­gen, og peker på han som kan bryte sir­ke­len og sette folk i fri­het.

De far­ter både Norge og Euro­pa rundt med fore­stil­lin­gen, og de kom­mer igjen og igjen til Is­rael og de pa­le­stins­ke om­rå­de­ne.

Is­rael vik­tig

- Is­rael er vik­tig å be­sø­ke. Det er vik­tig at vi står opp for jø­de­ne og vel­sig­ner dem. Det var jo her troen kom fra, så da er det bare rett og ri­me­lig at vi viser takk­nem­lig­het for det, sier Erik­sen.

På tur­ne­en i Is­rael har de hatt to show i Bet­le­hem, ett i Je­ru­sa­lem og i Tai­beh, og i til­legg har de be­søkt en me­nig­het uten­for Na­sa­ret og en mes­si­ansk me­nig­het og re­ha­bi­li­te­rings­sen­ter i Kar­miel i Ga­li­lea.

Evan­ge­li­se­ring

Mor­ten Møl­ler Jo­han­sen (43) fra Fred­rik­stad synes tur­ne­en har vært en stor opp­le­vel­se.

- Dette er andre om­gan­gen jeg er med i TX-Vi­kings. Jeg har et kall til å evan­ge­li­se­re, og har all­tid hatt stor nød for de ufrels­te. Her blir jeg brukt på en spe­si­ell måte til å pre­sen­te­re evan­ge­li­et, og det er flott å opp­le­ve re­ak­sjo­nen fra pub­li­kum, sier Mor­ten før han skal på sce­nen i Tai­beh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ber for uro­krå­ke

En mann på rundt 50 år har for­styr­ret show­et i Tai­beh med lat­ter og syr­li­ge kom­men­ta­rer. Da Thure Erik­sen til slutt spør om det er noen som har en li­del­se han skal be om hel­bre­del­se for, mel­der man­nen seg. Han har vondt i hjer­tet, sier han.

Thure spør om han er vil­lig å slut­te å røyke, kaste si­ga­rett­pak­ken og slip­pe Jesus inn i hjer­tet. Noe mot­stre­ben­de kas­ter man­nen si­ga­rett­es­ken på as­fal­ten. Så ber Thure han lukke øyne­ne og løfte hen­de­ne før han ber for man­nen.

- Det skjed­de noe med den man­nen da jeg ba for han. Det for­tal­te han meg etter­på, sier Thure.

DAGEN