NORSK I ISRAEL: Støtten til Israel fra norske kristne er økende. Her er nordmenn som deltar i Jerusalem-marsjen høsten 2008.

Norske kristne gir mer til arbeid for Israel

Organisasjoner som arbeider for Israel opplevde stor respons i fjor. Flere har aldri hatt så godt økonomisk resultat som i 2009.

Dette viser en rundspørring som DagenMagazinet har gjort til fire organisasjoner som arbeidet for Israel og det jødiske folk. De har til sammen samlet inn nærmere 29 millioner kroner i gaveinntekter, og dette er 4 millioner mer enn i 2008.

IKAJ

Direktør Leif A. Wellerop i Internasjonal Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ) kan se tilbake på det beste økonomiske resultat noensinne.
- Vi regner med at gaveinntektene kommer opp i omkring 15 millioner kroner, og det er over 2 millioner mer enn i 2008. Dette er rekordbeløp for oss, sier Wellerop.
- Hva tror du er grunnen til den positive responsen?
- Israels venner i Norge er bibeltro, og de stiller opp når store deler av politikere og presse sammen med noen kristenledere uttrykker seg negativt og går imot Israel, svarer Leif A. Wellerop.
IKAJ er en del av en internasjonal bevegelse som har hovedkontor i Jerusalem, og omkring 60 prosent av inntektene sendes direkte til Israel.
- Vi har også aktiviteter i Norge, og utgir avis og driver informasjon, for det er avgjørende å fortelle hva som er sant om Israel, sier han.

HJH

Hjelp Jødene Hjem (HJH) samlet i fjor inn nærmere 9,5 millioner kroner, og det er 200.000 kroner mer enn året før.
- Det er fantastisk å oppleve en slik giverglede, og vi er svært takknemlige. Sist år var det igjen økning i immigrasjonen til Israel, og det er spesielt behov for å hjelpe jødene som kommer fra Etiopia og Russland, forteller daglig leder Eli Finsveen ved HJHs hovedkontor.
Hun legger ikke skjul på at utfordringene også er store i det nyet året.
- Israel vil blant annet føre hjem omkring 3.000 falshaer fra Etiopia i 2010, og her blir vi involvert, forteller hun.

Karmel-Instituttet

Formann John Skåland i Karmel-Instituttet er også svært takknemlig for det økonomiske resultatet i fjor.
- Dette er vårt beste året noensinne med tanke på gaveinntekter. Vi regner med at sluttsummen blir på over 3 millioner kroner, som er 1 million høyere enn i 2008, sier Skåland.
Han legger til at nybyggerne i Samaria ligger spesielt på deres hjerte, og omkring halvparten av gaveinntektene i fjor gikk til dem.
- Det er innført en såkalt byggestans blant nybyggerne, men vi vil være med å oppruste infrastrukturen hos disse i det nye året, sier Skåland.

Ordet og Israel

 Bevegelsen Ordet og Israel opplevde også et toppår i 2009.- Vi fikk inn nærmere 1,5 millioner kroner i gaver, og det var omkring 300.000 høyere enn året før. Vi har aldri hatt så høye inntekter tidligere.