Med Hauge på gamle trakter

«Hans Nielsen Hauge» dukket opp på sin gamle gård Bakkehaugen i Oslo denne uken. Samme dag foreslo bispedømmerådet å opprettholde driften av kirken som ligger på Hauges gamle grunn.

Sam­men­fall i be­gi­ven­he­ter var slett ikke plan­lagt. «Hauge»-opp­trin­net var en smake­bit på den kom­men­de mar­ke­rin­gen av Hau­ge-da­ge­ne i neste uke. Møtet i Bispe­dømme­rå­det var plan­lagt for flere må­ne­der siden.

- Men vi slår gjer­ne et slag for at det fort­satt skal hol­des guds­tje­nes­ter i Bakke­hau­gen kir­ken, sier ini­tia­tiv­ta­ke­ren til Hau­ge-da­ge­ne, Tor­stein Nisi, til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Hauge», i Nils Emil Pet­ter­sens skik­kel­se, sier seg hjer­te­lig enig.

En stor ære

3. april er det 243 år siden Hans Ni­el­sen Hauge ble født. 29. mars er det 190 år siden han døde i Chris­tia­nia, to år etter at han flyt­tet fra går­den Bakke­hau­gen på Tåsen.

På fød­sels­da­gen star­ter mar­ke­rin­gen av Hau­ge-da­ge­ne med Pet­ter­sen i ho­ved­rol­len. Til van­lig er han for­kyn­ner og evan­ge­list. Neste uke skal han opp­tre som en av Nor­ges størs­te pre­di­kan­ter.

- Det er en ære for meg å få lov til å spil­le Hans Ni­el­sen Hauge og et utro­lig pri­vi­le­gi­um, sier Nils Emil Pet­ter­sen til Dagen.

Han syn­tes pro­sjek­tet var vel­dig spen­nen­de da han fikk spørs­må­let og peker på at Hauge re­pre­sen­te­rer en vek­kel­ses-skik­kel­se uten side­styk­ke i Nor­ges­his­to­ri­en.

En in­spi­ra­tor

- I til­legg kan jeg se på Hauge som et for­bil­de for å utbre Guds rike og Guds Ord på den måten som han var: Ra­di­kal, like­til og rett på sak mange gan­ger. På den måten er han for meg en in­spi­ra­tor i mitt for­kyn­ner­em­be­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg gle­der meg vel­dig til å spil­le Hans Ni­el­sen Hauge og ser fram til det.

- Jeg har lært mye om ham al­le­re­de i løpet av noen få dager, men jeg må sette meg ned og stu­de­re Hauge nær­me­re som per­son før vi star­ter opp neste uke, sier Pet­ter­sen.

Ån­de­lig opp­le­vel­se

Han mener han et godt styk­ke på vei kan iden­ti­fi­se­re seg med Hans Ni­el­sen Hau­ges ster­ke ån­de­li­ge opp­le­vel­se:

- Jeg opp­lev­de noe til­sva­ren­de det Hauge opp­lev­de da jeg ble om­vendt. Jeg fikk et møte med Den Hel­li­ge Ånd, en utenom­jor­disk opp­le­vel­se av Guds salvel­se og kraft.

- Jeg kan sette meg inn i Hau­ges si­tua­sjon etter den hen­del­sen ute på jor­det der han fikk en opp­le­vel­se med Gud så kraf­tig. Det var sik­kert også vans­ke­lig for ham å tolke alt det som skjed­de, sier Pet­ter­sen.

Han leg­ger til at han også kjen­ner på en indre driv­kraft som han ikke har fra meg selv og som gjør at han kan stå på i ar­bei­det og for­kyn­ne evan­ge­li­et.

- Jeg for­står også Hans Ni­el­sen Hauge på den måten i det ar­bei­det han gjor­de. Han hadde en utro­lig ar­beids­gle­de og ka­pa­si­tet som umu­lig kunne komme bare fra et men­nes­ke. Det måtte være en over­na­tur­lig kraft til stede, mener Pet­ter­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

End­ret per­son­lig­het

Pet­ter­sen kom di­rek­te fra møter i Sand­nes til vårt møte på Bakke­hau­gen.

I et for­søk på å prøve å holde seg in­nen­for Hau­ge-ter­mi­no­lo­gi­en an­ty­der han at han har reist med en luft­far­kost, fort og ef­fek­tivt, mens Hans Ni­el­sen Hauge nok slet ut både sko og såler på sine uke­lan­ge vand­rin­ger.

Men nå skal Pet­ter­sen, alias Hauge, snart møte pub­li­kum og både Oslo og Øst­fold.

- Det blir flere møter både her og der. Det ser jeg vel­dig fram til. Vi hadde en før­pre­miere i Fol­kets Hus i Sand­nes lør­dag kveld der vi har re­gel­mes­si­ge møter og sam­lin­ger. Der spil­te jeg Hans Ni­el­sen Hauge, og det ble vel­dig godt mot­tatt.

- Jeg fikk til­bake­mel­din­ger om at jeg ikke var meg selv, men en helt annen. Jeg svar­te be­kref­ten­de, at jeg var Hans Ni­el­sen Hauge.

Pet­ter­sen for­tel­ler at folk ble in­spi­rert og be­geist­ret og han tror på at men­nes­ker kan få opp­le­ve at den samme ånden og at den samme kraf­ten er til­gjen­ge­lig i dag som den var det på mø­te­ne til Hauge.

- Det blir spen­nen­de dager fram­over, mener Pet­ter­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

An­be­fa­lin­ger

Spen­nen­de dager blir det også for Bakke­hau­gen me­nig­het etter at Bispe­dømme­rå­det man­dag fulg­te opp me­nig­hets­rå­dets for­slag om fler­bruk og ut­leie av kirke­byg­get. Det vil si at man øns­ker andre krist­ne tros­sam­funn vel­kom­men til å bruke lo­ka­le­ne.

Bispe­dømme­rå­det har opp­fat­tet for­sla­get som så po­si­tivt at de fore­slår ut­red­ning av fler­bruk og ut­leie også for Ila kirke og Lille­borg kirke «i sam­bruk med me­nig­he­tens egen virk­som­het ut­re­des vi­de­re.».

Ma­jor­stu­en kirke blir i følge hø­rings­for­sla­get av­vik­let som egen me­nig­hets­kir­ke og skal i vi­dere­ut­vik­les som pro­sjekt­kir­ke i bispe­døm­met, for­ut­satt at det fin­nes pen­ger til det.

DAGEN

Bakkehaugen og Hauge

Hans Nielsen Hauge bodde på Bakkehaugen i årene 1811 - 22. Han overtok gården etter broren Michel Nilsen

Fra 1822 til sin død i 1824 bodde Hauge på Bredtvet gård i Grodruddalen

Boktrykker Grøndahl var en nær venn av Hauge og overtok Bakkehaugen. Familien donerte i 1936 en del av eiendommen til kirkelig formål

Bispedømmerådet anbefaler at Bakkehaugen kirke drives videre i samarbeid med andre trossamfunn

Les også
Hans Nielsen Hauge nært knyttet til Bakkehaugen
Les også
Arrangerer Hauge-dager i Oslo og Østfold