Marius sin design hylles i Europa

Han skulle bare lage en masteroppgave. Så vant han Europas fremste designpris.

Den unge de­sig­ne­ren Ma­ri­us Aase­bø Hau­ken kom hjem fra Be­o­grad sist helg, og har mer enn nok med å for­døye inn­tryk­ke­ne fra Euro­pas frems­te pris­ut­de­ling innen de­sign, Euro­pean De­sign Awards.

For et år siden ble han fer­dig med sin mas­ter­opp­ga­ve, et de­sign­kon­sept som hadde mål av å gi et mer bru­ker­venn­lig og stil­full pre­sen­ta­sjon av inn­hol­det på Wiki­pe­dia for nett­brett og mobil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Wiki­pe­dia er ver­dens størs­te lek­si­kon på nett som fyl­les med inn­hold av bru­ker­ne selv. Da Ma­ri­us skul­le star­te på mas­ter­opp­ga­ven sin på Kunst- og de­sig­n­høg­sko­len i Ber­gen var den aller førs­te iPa­den kom­met på mar­ke­det.

- Jeg hus­ker jeg kjøp­te den i Eng­land før den kom til Norge, for­tel­ler ber­gen­se­ren.

Som stu­den­ter flest var 21-årin­gen ofte inne på Wiki­pe­dia. Men inn­tryk­ket og bru­ker­venn­lig­he­ten av nett­ste­det for iPad og mobil im­po­ner­te ikke Ma­ri­us. Der­med stod det klart for ham at han skul­le bygge en al­ter­na­tiv Wiki­pe­dia for mo­bi­le skjer­mer.

To år se­ne­re pre­sen­ter­te han opp­ga­ven for sen­so­re­ne på sko­len. Han hadde laget en video av seg selv der han for­tal­te om kon­sep­tet. Lite ante han på det tids­punk­tet at skole­video­en skul­le bli vist for Euro­pas de­signe­li­te.

Et år se­ne­re så han et mer­ke­lig num­mer på te­le­fo­nen sin. Det var en helt van­lig dag på job­ben.

- Det var et uten­landsk num­mer og jeg var sik­ker på at det var noe hum­bug. Men så var det en fyr fra Hel­las som sa at jeg hadde vun­net pris i ka­te­go­ri­en beste stu­dent fra Euro­pean De­sign Awards.

Ma­ri­us fikk gra­tis reise til Be­o­grad, hvor pri­sen skul­le deles ut.

- Jeg svev­de på en sky der en stund. Det var for godt til å være sant. Jeg var på jobb i de­sign­by­r­å­et Kas­sett, som jeg og noen ka­me­ra­ter har dre­vet ved siden av stu­die­ne. Jeg bare gikk fra jobb da. Jeg følte jeg hadde gjort nok den dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ma­ri­us er kris­ten og er aktiv i Me­to­dist­kir­ken i Fyl­lings­da­len. Han tror på Bi­be­lens ord om at tro kan flyt­te fjell, men dette var mer enn han hadde våget å for­ven­te. Noen uker se­ne­re satt han nem­lig sam­men med sin bror i salen i The Yugo­slav Drama Thea­tre. Han hadde al­le­re­de vun­net gull i pri­sen for beste de­sign gjort av stu­den­ter. Og nå leste jury­en opp vin­ne­ren av de tre gje­ves­te pri­se­ne, jury­ens pris, årets beste de­sign­byrå og årets de­sign­pro­sjekt.

- Min bror hvis­ket til meg: Du vin­ner. Jeg svar­te: Aldri i livet. Så leste jury­en opp nav­net mitt, for­tel­ler ber­gen­se­ren.

Det var førs­te gang en stu­dent i til­legg til å vinne stu­dent­pri­sen også hadde vun­net jury­ens pris.

- Og vet du hva? Jeg viss­te ikke en­gang at jeg kon­kur­rer­te om den pri­sen.

Jury­en mente pro­sjek­tet ut­mer­ket seg fordi det frem­met de­sign for all­menn­he­ten. Det er om­trent det Ma­ri­us hus­ker.

- Jeg var jo i sjokk. Jeg fikk ikke med meg helt hva de sa.

Stu­dent­vi­deo­en han hadde snek­ret sam­men året før ble også vist for hele salen.

- Det var jo bare en video jeg hadde laget til sen­so­re­ne på sko­len. Den var lik­som ikke ment for eli­ten av de­sig­ne­re i Euro­pa. Det var de fire lengs­te mi­nut­te­ne i mitt liv, for­tel­ler Hau­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er Ma­ri­us hjem­me i Ber­gen og opp­ga­ven som spei­der­le­der ven­ter på ham rundt neste sving. Det er nem­lig lands­leir i Stav­an­ger i juli med 10.000 spei­de­re. Siden barne­sko­len har de­sig­ne­ren vært spei­der i Me­to­dist­kir­ken i Fyl­lings­da­len der han og konen He­le­ne går.

- Hvil­ke per­spek­ti­ver gir den krist­ne troen deg?

- Den er vik­tig for meg. Den gjør at jeg føler meg trygg på meg selv. Når du hol­der på meg de­sign føler du at det er det vik­tigs­te i hele ver­den. Og når Apple lan­se­rer sine pro­duk­ter vir­ker det som om det er et vik­tigs­te i ver­den. Men det er det jo ikke. De­sign kan gjøre mye bra, men ikke alt. Troen gir meg et mer hel­het­lig per­spek­tiv på livet, for­tel­ler Ma­ri­us.

I til­legg til de to pri­se­ne i Euro­pean De­sign Awards vant også Ma­ri­us Vi­su­elt sin stu­dent­pris i in­ter­ak­tiv de­sign. Vi­su­elt er en årlig norsk de­sign­pris som deles ut av Gra­fill, en in­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjon for alle som ar­bei­der med eller ut­dan­ner seg innen vi­su­ell kom­mu­ni­ka­sjon.

Om de­sign­kon­sep­tet noen gang vil bli å kjøpe i App Store eller Goog­le Play er usik­kert. Ma­ri­us har sendt flere mel­din­ger og lin­ker til Wiki­pe­dias grunn­leg­ger Jimmy Wales uten å få svar.

- Wiki­pe­dia er kon­ser­va­ti­ve og hadde trengt en slik løs­ning. Men jeg tror kan­skje den er litt for ra­di­kal for dem. Det hadde uan­sett vært gøy å fått en kom­men­tar fra Jimmy, sier de­sig­ne­ren.

Etter in­ter­vju­et får vi vite at en kon­takt­per­son for Wiki­pe­dia Norge har pre­sen­tert pro­sjek­tet på Wiki­me­dia, men at det ikke har ført til noe mer kon­kret.

Marius Hauken

Har vunnet to priser i European Design Award og studentprisen i Visuelt for sin masteroppgave ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

Designkonseptet gir en mer brukervennlig og stilfull presentasjon av Wikipedia.

En kontaktperson for Wikipedia i Norge har vist Marius sitt designkonsept på Wikimedia. Det har foreløpig ikke ført til noe konkret.