Sentrumspartiet Kadima fikk fl
...
Sentrumspartiet Kadima fikk flest stemmer i Israel, men mye tyder likevel på at landet får en høyreregjering, ledet av Likud-leder Benjamin Netanyahu. Foto: REUTERS/SCANPIX
Livni vant, men Netanyahu kan bli statsminister
Del
Sentrumspartiet Kadima halte i land en knepen seier under valget i Israel, men høyrelederen Benjamin Netanyahu kan likevel ende opp som statsminister.
Utenriksminister Tzipi Livni jublet over Kadimas seier natt til onsdag, og ba tidligere statsminister Benjamin Netanyahu respektere folkets valg.
Vel vitende om at hun vil få store problemer med å samle tilstrekkelig støtte fra de øvrige partiene i Knesset, inviterte hun straks Likud med i en Kadima-ledet samlingsregjering. Lite tyder på at Netanyahu kommer til å takke ja.
- Med Guds hjelp


- Med Guds hjelp, kommer jeg til å bli statsminister, forkynte Netanyahu seierssikkert i en tale til sine tilhengere da resultatet var klart.
Kadima vant med knappest mulig margin og sikret seg 28 representanter i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset, én mindre enn de har i dag.


Netanyahus parti fikk 27, en framgang på hele 15, og til sammen sikret høyrepartiene seg solid flertall med 64 av de 120 representantene.
Det israelske arbeiderpartiet under ledelse av forsvarsminister Ehud Barak fikk bare 13 representanter, en tilbakegang på seks, og sentrum-venstreblokken i den israelske nasjonalforsamling endte dermed på 56.


Blant dem er imidlertid elleve representanter fra tre arabiske partier som gjennom Israels 60 år lange historie aldri har vært invitert med i noen regjering. Dersom Livni ber om støtte, får hun trolig et rungende nei, takket være sin rolle som pådriver under bombingen av Gazastripen.


Lieberman


Høyrepartiet Israel Beiteinu fikk 15 representanter, fire mer enn i dag og en noe mindre framgang enn det meningsmålingene tydet på.


Partiets omstridte leder Avigdor Lieberman nektet i valgkampen å velge side, men vil trolig få store problemer med å sitte i en regjering ledet av Livni.
Lieberman gjorde det tirsdag kveld klart at han bare ville bli med i en regjering som går inn for å styrte Hamas på Gazastripen, noe Netanyahu har lovet å gjøre.


Livni har rett nok også snakket om å knuse Hamas, men den avtroppende Kadima-regjeringen har de siste ukene likevel ført indirekte forhandlinger med islamistgruppen om en våpenhvile og fangeutveksling.


Lieberman forlot dagens Kadima-regjering i januar 2008 i protest mot at de i hans øyne var for forhandlingsvillige, og alt tyder derfor på at han vil føle seg mye mer hjemme i en Netanyahu-ledet regjering.


Palestinsk mismot


Palestinerne har i stor grad stilt seg likegyldige til utfallet av valget i Israel, i frustrasjon over at det var den avtroppende sentrum-venstre regjeringen som nylig gikk til krig mot Gazastripen og drepte 1.300 mennesker, minst 400 av dem barn.


- Vi bryr oss egentlig ikke om hvem som vinner, vi finner dem alle sammen ganske like. De er alle krigsforbrytere, og jeg tror ikke at Netanyahu verken er bedre eller verre enn Livni og Barak, sa Hamas-lederen Ahmed Yousef i Gaza by til NTB få dager før valget.


I den palestinske selvstyreadministrasjonen på Vestbredden var skuffelsen likevel stor onsdag morgen.


- Det er åpenbart at israelerne har stemt for å lamme fredsprosessen, konstaterte forhandlingsleder Saeb Erekat oppgitt.(NTB)