Kongeparet feirer Grunnloven i Nidarosdomen

Kongeparet vil delta på den nasjonale gudstjenesten i Nidaros domkirke som skal holdes 20. mai i forbindelse med grunnlovsjubileet.

Den øku­me­nis­ke guds­tje­nes­ten som star­ter 16.30 om etter­mid­da­gen neste tirs­dag vil være en vik­tig mar­ke­ring av ju­bi­le­et.

- Ni­daros­do­men ble et vik­tig sym­bol i den gry­en­de na­sjo­na­le be­visst­he­ten etter 1814. 20. mai 1914 var Dom­kir­ken arena for kir­kens ju­bi­le­ums­fest ved Grunn­lo­vens hundre­års­dag, opp­ly­ser Fyl­kes­man­nen i Sør-Trøn­de­lag som er vert­skap under guds­tje­nes­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ni­daros­do­men er det enes­te geo­gra­fis­ke ste­det som var nevnt i den opp­rin­ne­li­ge Grunn­lo­ven. I pa­ra­graf 12 het det at «Kon­gens Kro­ning og Sal­ving skeer, efter­at han er ble­ven myn­dig, i Trond­hjems Dom­kir­ke». I 1908 fjer­net Stor­tin­get kro­nings­pa­ra­gra­fen i Grunn­lo­ven.

Kong Olav som hadde stor sans for tra­di­sjo­ner, ga ut­trykk for at han gjer­ne ville bli sig­net i Ni­daros­do­men. Gjen­nom sig­nin­gen øns­ket kong Olav å motta Guds vel­sig­nel­se over sin konge­gjer­ning. Denne tra­di­sjo­nen øns­ket kong Ha­rald og dron­ning Sonja å føre vi­de­re og ble sig­net i kir­ken 23. juni 1991.

NTB