FRIMODIG: Med seg på turen har Samuel Evans Kawasaki-sykkelen og teltet. Tysk-amerikaneren snakker lidenskapelig om motorsykler og frimodig om Jesus. (Foto: Erlend Haddeland)

Kler seg for misjon

Holy Riders er ikke som andre motorsykkelklubber, og Samuel Evans er ikke som andre motorsyklister. Klærne hans er inngangsbilletten til å fortelle om «den brutale sannheten».

NårHoly Ri­ders ar­ran­ge­rer det år­li­ge Pi­le­grim­s­tref­fet val­far­ter mo­tor­syk­lis­ter fra hele lan­det til Sa­rons Dal i Kvi­nes­dal. Ek­sos­ni­vå­et er om mulig enda høy­ere enn van­lig i byen, og drønn fra mo­tor­syk­le­ne høres med jevne mel­lom­rom. Det er ven­tet nær­me­re 500 men­nes­ker med i alle fall to ting til fel­les: Li­den­skap for mo­tor­syk­ler og Jesus.

Ikke alle mo­tor­syk­lis­te­ne kom­mer fra nors­ke veier. Sa­mu­el Evans reis­te på tors­dag fra Schönwald, en by som lig­ger på øst­si­den midt i Tysk­land, like ved gren­sa til Tsjek­kia. 1.400 kilo­me­ter se­ne­re var 47-årin­gen og hans Ka­wa­sa­ki Vul­can på plass i Norge. Han er den enes­te tys­ke­ren på Pil­grim­s­tref­fet, tror han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I neste måned skal Holy Ri­ders i Tysk­land ar­ran­ge­re «Turn or burn»-treff. Evans øns­ker å av­dra­ma­ti­se­re nav­net, men på­pe­ker at nav­net på tref­fet re­pre­sen­te­rer sann­he­ten.

- Jeg var en bru­tal nar­ko­tika­mis­bru­ker, og jeg treng­te en bru­tal sann­het for å bli fri, sier han.

Mi­sjons­kled­ning

Evans voks­te opp i en kris­ten fa­mi­lie, men hav­net etter hvert på nar­ko­kjø­ret, før han kom til­ba­ke igjen til barne­tro­en.

- La meg si det slik. Når du møter den bru­ta­le sann­he­ten så gjør den noe med deg, sier han, al­vor­lig i stem­men.

Det er ikke vans­ke­lig å se at han nå til­hø­rer Holy Ri­ders. Over den sorte Holy Ri­ders-gen­se­ren har han Holy Ri­ders-ves­ten på seg. På hodet har han en bi­ker­lue med, ja, du gjet­tet rik­tig, Holy Ri­ders-mer­ket på. I Sa­rons Dal er han sam­men med like­menn. Han peker på den hvite gen­se­ren med blå stri­per til Da­gens ut­sen­ding.

- Hadde min kone sett meg i noe sånt, hadde hun blitt for­bløf­fet. Jeg går nes­ten all­tid i Holy Ri­ders-klær, sier han.

Holy Ri­ders-ves­ten er ofte inn­gangs­bil­let­ten til en sam­ta­le om Jesus.

- En gang når jeg satt på kafé kunne jeg høre to jen­ter hvis­ke bak meg. «Spør ham, spør ham». Der satt jeg i den sorte gen­se­ren min med på­skrif­ten «Jeg tror på Jesus. Spør meg».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En­tu­si­ast

Den erke­ame­ri­kans­ke ak­sen­ten til Evans stam­mer fra South Ca­ro­lina i USA, men han har bodd ni år i Tysk­land. Evans fikk sin førs­te syk­kel dre­vet på gress­klip­per­mo­tor som 5-åring, og har siden eid nær­mest utal­li­ge mo­tor­syk­ler. Han lis­ter vel­vil­lig opp den ene etter den andre.

Evans lar seg fa­sci­ne­re av alle mo­tor­syk­le­ne som be­fin­ner seg i Kvi­nes­dal for tiden. Det er lett å for­stå hvor­for. Den ene mo­tor­syk­ke­len mer blank­po­lert enn den andre står linet opp på plas­sen, men han er rask med å un­der­stre­ke at mo­tor­syk­ler ikke er det vik­tigs­te i livet.

Mo­tor­syk­kel­fes­ter

Sam­men med Ka­wa­sa­ki­en sin har han truf­fet flere men­nes­ker på vei opp til Kvi­nes­dal, og klær­ne hans ska­per nys­gjer­rig­het.

- Flere har kom­met bort til meg og spurt hvor­for jeg går i disse klær­ne. MC-folk på­pe­ker gjer­ne at det er flott det jeg dri­ver med, men at de ikke vil ha noe med det å gjøre. Andre igjen kal­ler meg gal, ler Evans.

Uan­sett re­spons er Evans sik­ker på at han sår et frø hvor enn han kjø­rer.

I Tysk­land er Evans med i en Holy Ri­ders-klubb med om lag ti per­soner. Der stil­ler de ofte opp på van­li­ge MC-treff der al­ko­hol og strip­ping er noen av in­gre­di­en­se­ne.

- Vi del­tar ikke på ak­ku­rat det, men vi er til stede på fes­te­ne. Det er ikke all­tid vi får snak­ket om Jesus, men klær­ne våre åpner for sam­ta­le, sier han.

Pi­le­grim­s­tref­fet i Sa­rons Dal gjør han seg klar for nye ut­ford­rin­ger i Tysk­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er ikke like mye en mi­sjons­tur, mer en opp­byg­gel­ses­tur.

DAGEN