Kirker og kristne hjem vandalisert

Flere titalls kirker ble satt i brann og mange kristne hjem ble angrepet under de siste dagers uro i Egypt. - De gjør det for å få oppmerksomhet, sier egyptiske Nadeem Habib.

I går for­tal­te Dagen at hat­bud­skap mot krist­ne ble for­kynt i mos­ke­ene før opp­rørs­po­li­ti ak­sjo­ner­te mot pro­test­lei­re­ne.

Målet var iføl­ge Bi­bel­sel­ska­pets leder i Egypt, Ramez Atal­lah, å gi krist­ne skyl­den for mot­stan­den mot Mursi og Det mus­lims­ke bror­skap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En far­lig re­to­rikk som kan bli vans­ke­lig å kon­trol­le­re, selv for de som bru­ker den, kom­men­ter­te Midt­østen-eks­pert Ceci­lie Hel­les­tveit over­for Dagen.

Etter hvert som uro­lig­he­te­ne har spredt seg i lan­det har det blitt klart at kir­ker og krist­ne har blitt et offer for ra­se­ri­et.

Blog­ge­ren Amira Mikhail har, i lik­het med mange andre blog­ge­re, sa m­let en liste over an­grep­ne kir­ker og byg­nin­ger og opp­gir bil­der og kil­der på de fles­te til­fel­le­ne.

Tors­dag etter­mid­dag viste lis­ten 45 an­grep­ne kir­ker, og blant annet 17 kop­tis­ke hjem i Minya.

Mange andre bygg er også an­gre­pet, noe som kan tyde på at ikke alle an­grep tren­ger å være spe­si­fikt ret­tet mot krist­ne.

Hørte skudd

Dagen har snak­ket med egyp­tis­ke Nadeem Habib som bor i Kairo. Han for­tel­ler hvor­dan han og andre ble sendt hjem fra ar­beids­plas­sen ved ett-ti­den ons­dag. De hørte skudd og fikk sta­di­ge rap­por­ter om opp­tøy­er og etter hvert an­grep på byg­nin­ger.

- Vi holdt oss in­nen­dørs etter dette. Hel­dig­vis var vi i nær­he­ten av Ta­hir-plas­sen, og der­for var vi be­skyt­tet av de mi­li­tæ­re som ikke ville la de­mon­stran­te­ne komme til denne sym­bols­ke plas­sen, sier Habib.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når tror du livet kan nor­ma­li­se­res i Egypt?

- Det kom­mer an på hvor hard mot­stand Det mus­lims­ke bror­skap vil gi. Vi vet de har masse våpen i mos­ke­er og at de får støt­te fra Hamas og andre islams­ke grup­pe­rin­ger.

- En po­li­ti­ker fra bror­ska­pet sa nylig at uro­lig­he­te­ne vil opp­hø­re så snart Mursi er til­ba­ke. Det er en meget of­fent­lig og di­rek­te inn­røm­mel­se av at de er an­svar­li­ge. Bror­ska­pet hadde ven­tet lenge på å komme til mak­ten, og er skuf­fet over at de mis­tet den så raskt, sier Habib.

Lett på­vir­ke­li­ge

I lik­het med andre krist­ne egyp­te­re Dagen har vært i kon­takt med be­nek­ter Habib at dette er en kon­flikt mel­lom krist­ne og mus­li­mer. Som Ceci­lie Hel­les­tveit mener han at dette er en de­spe­rat stra­te­gi fra Det mus­lims­ke bror­skap for å få in­ter­na­sjo­nal opp­merk­som­het.

- De øns­ker of­fent­lig opp­merk­som­het og vil gjøre alt for å sette hæren i et dår­lig lys. De som gjør dette er lett på­vir­ke­li­ge og uut­dan­ne­de per­soner, mener Habib. Han un­der­stre­ker at krist­ne er et mål, men at de­mon­stran­te­ne også an­gri­per andre mål.

- De gjør hva som helst som kan skape usta­bi­li­tet.

De­pri­mert

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kop­te­ren Nader Wagdy, som også bor i Kairo, om­ta­ler ons­dag som en av de ver­ste da­ge­ne i sitt liv.

- Det er de­pri­me­ren­de å være vitne til øde­leg­gel­se­ne, for­tel­ler han.

Wagdy for­tel­ler at både hans krist­ne og mus­lims­ke ven­ner peker på ut­dan­nel­se som en måte å fore­byg­ge eks­tre­mis­me på.

- To ting må end­res for at vi kan unngå denne type hen­del­ser. For det førs­te må mus­lims­ke le­de­re i mos­ke­er slut­te med de hate­ful­le ut­ta­lel­se­ne sine. For det andre må ut­dan­nings­sys­te­met vårt end­res, sier Wagdy.

Han leg­ger til at det også fin­nes ek­semp­ler på hate­ful­le ut­ta­lel­ser i krist­ne kir­ker, noe han også tar sterk av­stand fra. Han mener da­gens ut­dan­nel­ses­sys­tem bi­drar til å opp­rett­hol­de slike re­li­giø­se mot­set­nin­ger.

Mot vold

Wagdy tror de fles­te av Kai­ros inn­byg­ge­re var enige i at pro­test­lei­re­ne måtte opp­lø­ses. Men han tar av­stand fra at de mi­li­tæ­re bru­ker vold over­for de­mon­stran­ter.

- Jeg er mot volds­bruk. I dag er det dem, i mor­gen kan mi­li­tæ­re komme til å bruke vold mot oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Uroligheter i Egypt

Onsdag ble to protestleire i Kairo oppløst av opprørspoliti.

Meldingene om drepte og sårede i urolighetene varierte torsdag ettermiddag fra 200-500 drepte og rundt 2.000 sårede.

Mer enn 40 kirker og flere kristne hjem og institusjoner skal være angrepet, mange av dem var påtent.

Les også
- En retorikk med farlige konsekvenser