NYRELIGIØS UTFORDRING: - Det er verre om vi overlater uro i hus til taskenspillere og lurendreiere, mener Gunnar Gjevre, delegat fra Hamar. Han ønsker velsignelsesliturgi velkommen. (Foto: Birgit Opheim)

Kirken får kritikk for «spøkelsesliturgi»

Flertallet på Kirkemøtet ønsker liturgi for velsignelse av hus og hjem. - Dette vil oppfattes som en spøkelsesliturgi, mener sognepresten i Elverum.

- I Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn: Fred være med dette hus og alle som hører til her, begynner Helge Nilsen.

Han er saksordfører for komiteen som arbeider med velsignelse av hus og hjem påKirkemøtet i Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis dere hadde dere kunnet liturgien ville dere svart «amen», legger han til.

- Amen, svarer salen i kor.

Stor business

Kirkerådet har anbefalt Kirkemøtet å vedta en liturgi for velsignelse av hus og hjem, og at det blir utarbeidet en veiledning til liturgien. Liturgien er utformet slik at den kan brukes ved innflytting i et nytt hjem, eller når noen opplever uro i huset.

Et stort flertall av høringsinstansene har gått inn for liturgi, og gitt støtte til at kirken ikke skal stille diagnose ved opplevelse av uro og uforklarlige fenomener, men lytte og gi hjelp ved samtale og en liturgi preget av Guds ord og bønn.

Delegat Einar Bjerkvik Bovim er likevel ikke overbevist om en liturgi. Han foreslår at saken avvises:

- Hvordan blir dette oppfattet? Vi vet at det er en stor business knyttet til uro i hus. Jeg er redd liturgien setter dette i system.

Også sogneprest i Elverum, Ole Kristian Bonden, er skeptisk:

- Denne saken hører til i sjelesorgens rom som en veiledning, ikke som liturgi, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følg Kirkemøtet direkte på nett-TV på Dagen.no

Til Dagen utdyper Bonden sitt standpunkt slik:

- Problemet med saken er at den oppfattes som en spøkelsesliturgi. Derfor hadde jeg ønsket at vi kunne vedta det som en veiledning som har en annen status som er mer fleksibel, og som kan være til hjelp for prester og kirkelig ansatte i møte med folk.

Bonden opplever sjelden å bli kontaktet for å velsigne hus ved innflytting.

- Det er mer etterspørsel i forbindelse med uro i hjem knyttet til spøkelser, gjenferd og ting som folk ikke kan forklare.

Lurendreiere

Gunnar Gjevre, ungdomsskolelærer fra Våler i Solør, ønsker liturgien velkommen. Etter eget sigende kom han hodestups inn i Kirkemøtet som vara og ble «tvangsplassert» i komitéen som arbeider med velsignelse av hus og hjem.

Han forteller at han gjennom en kjenning fikk høre om en jente som opplevde uro i hjemmet sitt. Familien tok kontakt med en «synsperson». Gjevre mener det hadde vært tryggere for dem å søke kirken dersom de hadde visst at det forelå et tilbud der.

- Det er verre om vi overlater uro i hus til taskenspillere og lurendreiere. I møte med nyreligiøsitet er det viktig å minne seg om at Jesus Kristus er den samme, ja til evig tid, siterer Gjevre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Delegat og prest Sjur Isaksen påpekte at kirkens sjelesørgeriske forpliktelse er å møte folks livsoppfatning med genuin interesse. Det mener han liturgien svarer på.

- Det er avgjørende at hvem som helst kan bruke dette uten å kjøpe virkelighetsopplevelsen som ligger bak henvendelsen, presiserer Isaksen.

Biskop Laila Riksåsen Dahl fikk trimmet delegatenes lattermuskler med sitt innlegg:

- Da mannen min hørte at vi skulle ha en liturgi for uro i huset ønsket han den hjertelig velkommen som har meg der.

Biskopens standpunkt har beveget seg fra ønske om veiledning til ønske om liturgi.

- Den gir vern om læren, tenker jeg.

Forøvrig ønsket Riksåsen Dahl et «amen» i bokmålsliturgien:

- Det er ingen amen, og det sjenerer meg, sa hun til latter fra salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter planen skal saken opp til endelig vedtak tirsdag.

Følg Kirkemøtet direkte på nett-TV på Dagen.no