SNART FERDIG: Nordlyskatedrale
...
SNART FERDIG: Nordlyskatedralen Alta skal stå ferdig i januar. 10. februar blir kirken vigslet med blant annet Kronprinsesse Mette Marit til stede. Foto: Alta Kirkelige Fellesråd
Kirkebygg kan bli ny turistmagnet i Alta
Del
Et spektakulært kirkebygg er i ferd med å reise seg i Alta. Den spiralformede kirken har vakt oppsikt lenge før den er ferdig, og Nordlyskatedralen kan bli en attraksjon på linje med andre kjente kirker i Europa.

- Bygget har fått mye oppmerksomhet fra mange hold. Blant annet har det vært omtalt i et britisk arkitektstidsskrift. Vi tror vel egentlig at det kommer til å bli en kirke som vil være viktig attraksjon både her i Alta, men også i Finnmark fylke, sier kirkeverge Gunnar Tangvik til Dagen.I Alta sentrum er byggearbeidet av den spektakulære kirken nå i innspurten. I januar skal den stå ferdig, og 10. februar blir Nordlyskatedralen vigslet av biskop Per Oskar Kjølaas i nærvær av blant annet Kronprinsesse Mette Marit.

FAKTA OM Nordlyskatedralen Alta:

  • Nordlyskatedralen i Alta vil stå ferdig i januar 2013. Den blir vigslet av biskop Per Oskar Kjølaas 10. februar
  • Kirken har en kostnadsramme på 120 millioner kroner. 83,5 millioner av dette er lån med kommunal garanti, mens det resterende beløpet er gaver og innsamlede midler.
  • Den nye kirken har en bruksflate på 2.300 kvadratmeter og har 355 sitterplasser.Det blir en merkedag for innbyggerne i Alta når det svært så spesielle kirkebygget står klar til bruk. Kirkevergen mener det er en kirke som vil bety mye for vårt nordligste fylke og en av de aller største menighetene i Nord-Norge.- Alta er jo på mange måter en motor i forhold til det som skjer i Finnmark, og det er klart at denne kirken også vil bety mye for kulturlivet i regionen. Men også for menigheten her i Alta har denne kirken stor betydning. Blant annet blir det langt bedre arbeidsforhold for ansatte i kirken, og her vil man kunne møte folk hele tiden. Det er uten tvil et bygg som kommer til å bli veldig mye brukt, understreker Tangvik.

SignalbyggDen spiralformede kirken skal gjenspeile noe av nordlyset som landsdelen er så kjent for, og mange vil nok la seg begeistre over den helt særegne formen bygget har fått.Innendørs blir også mye ganske så annerledes enn i mer tradisjonelle kirker, ettersom det ikke finnes noen rette vegger.En Kristus-figur vil dessuten bli kirkens altertavle. Den over fire meter høye og ett tonn tunge figuren er laget i bronse og er produsert av kunstneren Peter Brandes fra Danmark.Men veien for å få realisert den helt spesielle kirken har vært lang og kronglete. For allerede i årene etter andre verdenskrig, ble tanken om å bygge ny hovedkirke tatt opp både av menigheten og Alta kommune, fordi Alta kirke var både liten og uhensiktsmessig. Mange komiteer har vært oppnevnt, men etter hvert gitt opp hele prosjektet. Gruppen som tiltrådte i april 1998, og som nå har arbeidet greid å realisere planene, er den femte komiteen i rekken.

Festuke i AltaForuten selve innvielsesgudstjenesten i den nye katedralen i februar, legges det opp til en et variert og innholdsrikt program i forbindelse med åpningsuken. Her inviteres innbyggerne i Alta til å være med på den store begivenheten.Nils Gaup og Harald Devold planlegger blant annet en festforestillingen som folket selv skal stå for. De er begge begeistret og imponert over praktbygget.- Det ser ut til å bli utrolig spennende. Dette er en kirke med en helt egen stil og utforming som jeg ikke har sett maken til, sier Gaup til Altaposten.(Dagen)