Kartlegger troshistorien i menigheter

Den Evangelisk Lutherske Frikirke setter fokus på misjonale menigheter. I et eget prosjekt er Moss og Hønefoss utpekt som pilotmenigheter, der medlemmer skal kartlegge sin troshistorie.

- Dette er en prosess som vil pågå i halvannet år, og det skal gjennomføres i løpet av fem heldagssamlinger. På disse skal mer enn halvparten av de som er aktive på gudstjenesten delta. Så skal troshistorien for menighetene i Moss og Hønefoss skrives ned, forteller synodeformann Arnfinn Løyning til Dagen.

Utfordrende oppgave

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forfatter Anne Kristin Aasmundtveit skal skrive disse troshistoriene. Hun har utgitt flere bøker som «Gule roser til pappa», «Mirakelet i Amsterdam», «Godord» og «Biografisk leksikon til Norsk Salmebok og Norsk Koralbok». Aasmundtveit har også vært redaktør for en rekke bøker utgitt på Verbum Forlag.

- Jeg svarte ja til dette fordi det er en utfordrende oppgave, og det er moro at menighetene vil skrive ned sin troshistorie, sier Anne Kristin Aasmundtveit.

Hun legger til at oppgaven hennes er foreløpig litt vag, men er spent på å se det materialet som hun skal jobbe videre med.

- Jeg har ikke gjort noe liknende med en hel menighet tidligere. Men jeg har jobbet mye med grunnfortellinger i en persons liv, og som kulturbærer i vårt samfunn. Her blir det tale om flere fortellinger, som skal utgjøre grunnfortellingen i en menighet. Det er viktig å få dette på plass, for å få fram identiteten til den enkelte menighet, sier Aasmundtveit.

Tre hovedingredienser

Arnfinn Løyning forteller at i løpet av de fem arbeidsøktene skal det fokuseres på tre hovedingredienser.

- Den første setter søkelyset på hvor vi kommer fra. Her skal vi bruke troshistoriene til å kartlegge dette. «Hvem er vi?» blir neste skritt, der nådegavetesten er et viktig arbeidsredskap. Det skal lages en stor plakat der det for eksempel skal skrives følgende: «Olga Nilsen - nådegave til å tjene. Per Hansen - profetisk gave. Anne Johnsen - forbønn for syke». Vi kan ofte være opptatt av alt vi mangler i menighetene våre. Men denne plakaten vil i stedet vise oss alt vi har, sier Løyning.

- Den siste ingrediensen gjelder hvor vi skal. Da skal vi lage et kart over hvilke nettverk de ulike medlemmene er med i, og om deres venner, arbeidskollegaer og hobbyer. Ut fra dette vil vi se hvordan medlemmene har størst mulighet til å nå mennesker som ikke er kristne, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Veiledere i menighetene

Synodeformannen legger til at menighetene i Moss og Hønefoss skal hver ha tre veiledere. Det skal også være en arbeidsgruppe i de to menighetene, der de skal jobbe lokalt med disse spørsmålene. Dessuten skal følgende fire personer undervise i menighetene: Jens Petter Jørgensen, Arnfinn Løyning, Unni Westli og Jon Arne Nygård.

Arnfinn Løyning ønsker gjennom dette prosjektet å etablere misjonale menigheter, som har kontakt med sitt nærmiljø, og makter å få gode relasjoner til mennesker de møter i hverdagen.

En hjelp til menigheten

Pastor Jon Daniel Roum i Hønefoss Frikirke mener at dette prosjektet kan hjelpe menigheten til å gå ut med evangeliet.

- Vi føler kanskje at vi går ut, men lurer på hvordan man gjør dette i praksis. Når det gjelder misjonsbefalingen, så er vi kanskje mer opptatt av å si til folk «kom inn» til oss - i stedet for å «gå ut» til dem, sier Roum.

20 av medlemmene i Hønefoss Frikirke skal være med i prosjektet, og det utgjør en tredjedel av medlemsmassen.

- Vi starter med nådegavetesten, og den tar medlemmene hjemme hos seg selv. Her vil vi finne ut hvilke nådegaver som er aktuelle for den enkelte. Den siste helgen i oktober skal vi samles og sette søkelyset på følgende tema: «Hva har vi i huset?» Da skal vi ikke være opptatt av alle feil og mangler i menigheten, men hva vi har av ressurser. Jeg håper at vi vil få se ting med nye øyne, sier Jon Daniel Roum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Store forventninger

- Jeg har store forventninger til dette prosjektet, for vi trenger å sette fokus på å leve misjonalt, det vil si å være Kristi vitner i hverdagen, sier pastor Petter Lande Johansen i Moss Frikirke.

Denne menigheten ble stiftet så tidlig som i 1877, og er den eldste innen Frikirken.

Johansen opplyser at omkring 55 medlemmer vil delta i pilotprosjektet i hans menighet.

- Jeg tror at vi trenger hjelp til å se mulighetene for å spre evangeliet, og å bevisstgjøres på å være kristne vitner på fotballtreningen, jobben og blant venner, legger han til.

Nådegaver og nettverk

Menigheten i Moss skal ha sin første samling i oktober, og da skal de starte med å kartlegge nådegaver og nettverk til det enkelte medlem.

- Senere skal vi ta fatt på troshistoriene, og det skal undervises om disse. Etterpå skal vi finne fram til en felles troshistorie i vår menighet, sier Petter Lande Johansen.DAGEN