PRESTEBARN: «Advent i prestegarden» er NRKs adventsprogram. Fra venstre Sigbjørn Apeland, organist og svigersønnen til soknepresten, Solveig Slettahjell, musiker og prestedatter, Ragnar Hovland, forfatter, prestesønn og biskopbarnebarn og Erik Aanonsen, bassist i ekstrem-metall-bandet Antestor og prestesønn. (Foto: Tore Zakariassen)

Jula gjennom skjermen

Julehøytiden blir ikke forbigått av fjernsynet i år heller. Selv om høytidsmomentet kan virke noe nedtonet.

Årets jule­ka­len­der på NRK er «Jul i svin­gen». Denne ble sendt førs­te gang i 2006 og har høs­tet kri­tikk slik alle jule­ka­len­de­re siden «Jul i Sko­ma­ker­gata» har gjort. Det er lenge siden sko­ma­ker Jens Pet­rus An­der­sen satte seg ned i jul­af­ten-epi­so­den og leste jule­evan­ge­li­et for Stine og Jør­gen. Så sang de «Et barn er født i Bet­le­hem» etter­på.

Jesus?

Det var 1979. «Jul i svin­gen» ble møtt med kri­tikk for å være blot­tet for kris­tent inn­hold. Det samme gjor­de fjor­årets «Jule­kon­gen», selv om tit­te­len på se­ri­en jo er en lisse­pas­ning. Da var det bra å ha op­po­si­sjons­po­li­ti­ke­re på Stor­tin­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I jula fei­rer vi at Jesus ble født. Dette er en vik­tig del av tra­di­sjo­nen i Norge. Dette bør også NRK re­flek­te­re i sine pro­gram­mer i ad­vents­ti­den, sa Øy­vind Kors­berg (Frp) til Vårt Land i fjor.

- Det har vært en tra­di­sjon at det har vært et visst kris­tent bud­skap i ad­vents­tida, og vi har fått noen til­bake­mel­din­ger på at det krist­ne er borte. NRK, som er en så vik­tig aktør, med tvun­gen li­sens, bør iva­re­ta den nors­ke, krist­ne kul­tur­ar­ven på en bedre måte, sa han til NRK.

I dag er Kors­bergs parti i re­gje­ring.

(Jule)hum­mer og ka­na­ri

Uan­sett, NRK sat­ser på en av sine gamle ka­len­de­re. TV2 har blant annet føl­gen­de på ad­vents­me­ny­en:

«The Jule­ka­len­der» sen­des i hele de­sem­ber på TV2 Zebra.

«God mor­gen Norge» får en jule­pro­fil.

«Jule­fer­gå» - ønske­gjen­syn med jule­ka­len­de­ren med sve­le­ne.

«Dyre­pas­ser­ne» og «Kok­ke­nes kamp» skal ha jule­spe­si­al.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ni­daros­do­mens gutte­kor syn­ger julen inn på jul­af­ten

«De­sem­ber­to­ner» er en jule­kon­sert.

Dei faste pos­ta­ne

NRK sen­der, i til­legg til ad­vents­ka­len­de­ren, pro­gram­met «Ad­vent i preste­går­den». Her snak­ker fire preste­barn om sine er­fa­rin­ger med jul i preste­går­den.

Hver søn­dag i ad­vent møter vi fire per­soner fra norsk kul­tur­liv som har en vik­tig fel­les­nev­ner: De har opp­levd preste­går­den og kirke­li­vet på nært hold.

Per­sone­ne vi møter er for­fat­te­ren Rag­nar Hov­land som er preste­sønn og barne­barn av en bis­kop. Mu­si­ke­ren Solveig Sletta­hjell er preste­dat­ter, mens bas­sist i et eks­trem-me­tall­band, Erik Nor­man Aanon­sen, er preste­sønn. Sig­bjørn Ape­land er or­ga­nist og svi­ger­sønn til sokne­pres­ten.

Hvor­dan var det å være dat­ter eller sønn til pres­ten? Eller svi­ger­sønn? Var for­vent­nin­ge­ne til å leve med?

Gjen­nom ad­vents­ti­den mim­rer de fire om barn­dom­men, og de fi­lo­so­fe­rer over tro og man­gel på tro. Vi får også høre dem frem­føre sal­me­ne og san­ge­ne de liker best.

Når julen nær­mer seg vil nok mange av de kjen­te pro­gram­me­ne komme på NRK, slik det er hver jul. Da Dagen gikk i tryk­ken, var ikke den lis­ten klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NRK Radio sen­der guds­tje­nes­ter som van­lig hver søn­dag. Førs­te søn­dag i ad­vent er det sen­ding fra Oslo dom­kir­ke, hvor den nye salme­bo­ken skal fei­res. Andre søn­dag i ad­vent er det guds­tje­nes­te fra Sælen kirke i Ber­gen. Dagen

NRKs tidligere julekalendere

Barnas førjulskalender (1970)

Jul i Skomakergata (1979)

Teodors julekalender (1986)

Vertshuset den gyldne hale (1989)

Portveiens julekalender (1990)

Jul på Sesam stasjon (1992)

Amalies jul (1995)

Jul i Blåfjell (1999)

Jul på Månetoppen (2002)

Jul i Svingen (2006)

Barnas superjul med Willys jul (2007)

Julekongen (2012)

Les også
Dette er Norges mest kontroversielle metallbandAntestorAntestor: