Israel har trolig 80 atomstridshoder

Israel har 80 atomstridshoder og kan raskt doble dette tallet, ifølge en ny amerikansk rapport. Dette stemmer også med tall fra Stockholm International Peace Research Institute for 2013.

I den nye ame­ri­kans­ke rap­por­ten om­talt iBul­le­tin of the Atomic Scien­tists hev­der eks­per­te­ne Hans M. Kris­ten­sen og Ro­bert S. Nor­ris at Is­rael stan­set pro­duk­sjon av atom­strids­ho­der i 2004. Li­ke­vel har lan­det nok ma­te­ria­le til å ut­vik­le mel­lom 115 og 190 strids­ho­der, eller doble sitt ar­se­nal, ifølge rap­por­ten.

De nye opp­lys­nin­ge­ne stem­mer med tall fra Stock­holm In­ter­na­tio­nal Peace Re­se­arch In­sti­tu­tes årbok for 2013. De har an­slått at Is­rael har rundt 50 atom­strids­ho­der til bruk i mel­lom­dis­tanse­ra­ket­ter og 30 som kan slip­pes fra fly, skri­verLos An­ge­les Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Taus­het fra Is­rael

Selv om det er stor enig­het om atIs­rael har atom­vå­pen, har lan­det aldri inn­røm­met å ha atom­strids­ho­der, men fort­set­ter ver­ken å be­kref­te eller av­kref­te uten­lands­ke rap­por­ter om saken.

I 1986 lek­ket den is­ra­els­ke tek­ni­ke­renMo­rde­chai Van­unu hem­me­li­g in­for­ma­sjo­n om pro­duk­sjon av atom­vå­pen til en bri­tisk avis, og hev­det at Is­rael hadde minst 100 atom­strids­ho­der. Van­unu ble dømt for spio­na­sje og lands­for­ræ­de­ri, og ble satt fri i 2004 etter å ha sonet 17 år i feng­sel.

To sen­tra

Den is­ra­els­ke atom­energi­kom­mi­sjo­nen, som ble etab­lert i 1952, opp­ly­ser at Is­rael har to kjerne­fy­sis­ke forsk­ning­ssen­tra, ett i det sen­tra­le Is­rael og et annet i Ne­gev­ør­ke­nen.

Sen­te­ret i Soreq sør for Tel Aviv blir sta­dig kon­trol­lert av Det in­ter­na­sjo­na­le atomenrgi­by­rå­et, mens IAEA ikke slip­per til ved sen­te­ret i Di­mo­na i Ne­gev­ør­ke­nen, der atom­strids­ho­de­ne i følge uten­lands­ke rap­por­ter er pro­du­sert siden 1967.

DAGEN