Israel avviser at palestinsk fange ble utsatt for vold

Det fin­nes ingen be­vi­ser for at den 30 år gamle pa­le­sti­ne­ren som døde i et is­ra­elsk feng­sel i for­ri­ge uke, ble ut­satt for vold, iføl­ge Is­ra­els helse­de­par­te­ment.

Ara­fat Ja­ra­dat døde i Megi­do-feng­se­let lør­dag, fem dager etter at han ble tatt til fange av is­ra­els­ke sol­da­ter på Vest­bred­den.

LES OGSÅ:FN krever uavhengig granskning

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Friskt hjerte

Is­rael hev­det først at han døde av hjerte­in­farkt, men dette ble av­vist av pa­le­stins­ke helse­myn­dig­he­ter, som kon­klu­der­te med at han døde av tor­tur. Iføl­ge pa­le­sti­ner­ne ble det av­dek­ket seks brudd i nak­ken, ryg­gen, ar­me­ne og beina. I til­legg hadde man­nen mus­kel­ska­der og blå­mer­ker i an­sik­tet og på krop­pen. Hjer­tet var der­imot helt friskt, iføl­ge pa­le­sti­ner­nes sjef­pa­to­log Saber Aloul.

LES OGSÅ:Netanyahu ber palestinere stoppe protester

Gjenopplivningsforsøk

Men iføl­ge Is­ra­els helse­de­par­te­ment hadde Ja­ra­dat blå­mer­ker og brudd som er «ka­rak­te­ris­tis­ke for gjen­opp­li­vings­for­søk». Det ble ikke fun­net noen andre ska­der på ham, og det ble hel­ler ikke fun­net tegn på for­gift­ning, iføl­ge helse­de­par­te­men­tet.

Iføl­ge is­rae­ler­ne er det fore­lø­pig ikke mulig å fast­slå døds­år­sa­ken med sik­ker­het. Flere un­der­sø­kel­ser vil der­for bli gjort.

Opptøyer

LES OGSÅ:Israels hær i alarmberedskap

Døds­fal­let har ut­løst vold­som­me opp­tøy­er på den ok­ku­per­te Vest­bred­den, og flere ti­talls pa­le­sti­ne­re er blitt såret i sam­men­støt med is­ra­els­ke sol­da­ter. FN har bedt om en uav­hen­gig grans­king av døds­fal­let. (©NTB)