Hizbollah-fløy havner på EUs terrorliste

Is­rael er for­nøyd med at EU-plas­se­rer Hiz­bol­lahs mi­li­tæ­re fløy på lis­ten over ter­ror­or­ga­ni­sa­sjo­ner.

- En­de­lig, etter år med de­batt, har på­stan­den om at Hiz­bol­lah er et le­gi­tim po­li­tisk parti med rette fei­let, sier Is­ra­els jus­tis­mi­nis­ter Tzipi Livni iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP.

Det er imid­ler­tid kun den mi­li­tæ­re fløy­en av Hiz­bol­lah EU svarte­lis­ter etter at de 28 uten­riks­mi­nist­re­ne man­dag ble enige om å legge fløy­en til Unio­nens liste over ter­ror­or­ga­ni­sa­sjo­ner. En slik svarte­lis­ting vil bli fulgt av kon­kre­te sank­sjo­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er vik­tig å vise at vi står sam­men mot ter­ro­ris­me, sier Stor­bri­tan­nias uten­riks­mi­nis­ter Wil­liam Hague.

- Vi kan ikke til­la­te at Hiz­bol­lahs mi­li­tæ­re fløy ut­fø­rer ter­ror­hand­lin­ger i EU, sier Tysk­lands uten­riks­mi­nis­ter Guido Westerwel­le og viser iføl­ge AFP til an­gre­pet mot is­ra­els­ke tu­ris­ter i Bul­ga­ria i fjor.

- Vi mener vi må svare, og sva­ret er å svarte­lis­te dem.

Uro

Hiz­bol­lah blir støt­tet av Iran. Be­ve­gel­sens inn­blan­ding i kri­gen i Syria har uroet vest­li­ge land som støt­ter opp­rø­ret mot pre­si­dent Bashir al-As­sads re­gi­me.

Stor­bri­tan­nia og Ne­der­land har iføl­ge Reu­ters job­bet for svarte­lis­tin­gen siden mai. Hiz­bol­lah skal ha stått bak Bul­ga­ria-an­gre­pet, og det har gitt nytt press for en svarte­lis­ting i til­legg til pres­set fra USA og Is­rael.

Li­ba­non har imid­ler­tid bedt EU om ikke å inn­føre sank­sjo­ner mot Hiz­bol­lah på grunn av be­ve­gel­sens sen­tra­le plass i li­ba­ne­sisk po­li­tikk. Noen EU-land, som Ir­land og Malta, har fryk­tet at en svarte­lis­ting kan være med på å de­sta­bi­li­se­re et al­le­re­de uro­lig land i en krigs­her­jet re­gion.

Kom­pro­miss

Kom­pro­mis­set EU-le­der­ne ved­tok man­dag, skil­ler der­for mel­lom Hiz­bol­lahs mi­li­tæ­re og po­li­tis­ke del og sank­sjo­ne­rer kun den mi­li­tæ­re fløy­en.

På denne måten håper Unio­nen å opp­rett­hol­de den po­li­tis­ke og øko­no­mis­ke kon­tak­ten med Li­ba­non, som står i en svært pres­set si­tua­sjon som Sy­rias nabo­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er bra at EU har ved­tatt å kalle Hiz­bol­lah for det det er: en ter­ror­or­ga­ni­sa­sjon, sier ne­der­lands­ke Frans Tim­mer­mans til Reu­ters.

Det krev­de en­stem­mig­het blant de 28 EU-lan­de­ne å plas­se­re Hiz­bol­lahs mi­li­tæ­re fløy på EUs liste over ter­ror­or­ga­ni­sa­sjo­ner.

Les også
Den arabiske liga fordømmer Hizbollah