Historisk norsk-israelsk oljesamarbeid

Universitetet i Stavanger og Technion-universitetet i Haifa er i ferd med å signere en banebrytende samarbeidsavtale om petroleumsvirksomhet. - Det er en stor ære for oss å få være med på dette, sier professor Hans Borge til Dagen.

Av­ta­len er al­le­re­de un­der­teg­net av Stav­an­ger Uni­ver­si­tet og sendt til Tech­nion i Haifa, som skal sig­ne­re de nær­mes­te da­ge­ne.

Is­rael er i opp­star­ten av sin olje- og gass­in­du­stri og har bedt om hjelp fra Uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger til å bygge opp sin kom­pe­tan­se på om­rå­det. En gjeste­fore­le­ser fra Stav­an­ger har al­le­re­de vært i sving ved Is­rael In­sti­tute of Tech­no­lo­gy i Haifa, og nå står num­mer to klar til å reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ser til Stav­an­ger

Tech­nion har kas­tet sine øyne på Uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger fordi byen er Nor­ges olje- og gass­ho­ved­stad og på grunn av det rike mil­jø­et for forsk­ning innen pe­tro­le­ums­sek­to­ren som fin­nes der.

I følge Col­legeRag som har ran­gert ver­dens beste høy­sko­ler for ut­dan­ning av pe­tro­le­ums­in­ge­ni­ø­rer, lig­ger uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger på åt­ten­de plass i ver­den når det gjel­der forsk­ning innen dril­ling, in­ge­ni­ør­virk­som­het, ut­nyt­ting av na­tur­gass og ana­ly­ser og in­ves­te­rin­ger innen pe­tro­le­ums­sek­to­ren.

- Tech­nion har bedt om hjelp til å ut­vik­le sitt eget stu­di­um innen pe­tro­le­ums­fag. Is­rael gjor­de sitt førs­te gass­funn i 1999 og er al­le­re­de i gang med ut­nyt­ting av dette gass­fel­tet. De har im­po­nert en hel ver­den med det de har opp­nådd så langt. Men de har fun­net mer, og enda mer vil komme. De tren­ger vår kom­pe­tan­se til å ut­dan­ne egne pe­tro­le­ums­geo­lo­ger og pe­tro­le­ums­tek­no­lo­ger, sier pro­fes­sor Hans Borge ved In­sti­tutt for pe­tro­le­ums­tek­no­lo­gi ved Uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger.

Liker norsk mo­dell

- I til­legg liker de den nors­ke mo­del­len som gir pe­tro­le­ums­eks­per­ter lov å være med å gi råd og inn­spill i pe­tro­le­ums­for­valt­nin­gen. Våre eks­per­ter er med og leg­ger grunn­la­get for be­slut­nin­ger i for­valt­nin­gen av gass­res­sur­se­ne, og det øns­ker Is­rael å ko­piere, sier Borge.

Når av­ta­len er i boks vil is­ra­els­ke stu­den­ter få opp­læ­ring ved Uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger, et stu­di­um som kan føre fram til dok­tor­gra­den. Til dette får is­ra­els­ke stu­den­ter et sti­pend på 75.000 dol­lar eller 450.000 kro­ner, mel­der nett­ste­det Glo­bes.

Løf­ter forsk­nin­gen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans Borge sier et­hvert forsk­nings­mil­jø er av­hen­gig av dyk­ti­ge sti­pen­dia­ter. Han tror mange flin­ke is­ra­els­ke stu­den­ter vil søke på sti­pen­diat­stil­lin­ge­ne ved Uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger, noe som i sin tur vil løfte forsk­nin­gen ved det nors­ke uni­ver­si­te­tet.

- Jeg håper det vil komme folk fra Tech­nion som tar dok­tor­grad innen pe­tro­le­ums­fag hos oss, og som drar til­ba­ke til Is­rael for å ut­vik­le egne pro­gram på dette fel­tet, sier Borge.

Han peker på at Is­rael er le­den­de innen fag­om­rå­der som ma­te­ma­tikk, fy­sikk og elek­tro­nikk, som alle er sen­tra­le innen pe­tro­le­ums­sek­to­ren.

- Det er en stor ære for oss å få til dette sam­ar­bei­det med et av ver­den frems­te uni­ver­si­te­ter, og det gir mu­lig­he­ter for Uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger å ut­vik­le seg, sier Borge.

Nei til boi­kott

Han har lite til overs for den aka­de­mis­ke og kul­tu­rel­le boi­kot­ten som en rekke aka­de­mi­ke­re og kjen­di­ser satte i gang i kjøl­van­net av Gaza­kri­gen i 2009-2010.

- Jeg er opp­tatt av aka­de­mis­ke an­lig­gen­der uan­sett kjønn, rase, re­li­gion og na­sjo­na­li­tet. Vi ser kun på de fag­li­ge kva­li­fi­ka­sjo­ne­ne og ut­vik­ling av disse. De som tar til orde for boi­kott av Is­rael, har ty­de­lig­vis andre prio­ri­te­rin­ger, sier Borge.

Han viser også til at Is­rael er en retts­stat og det enes­te de­mo­kra­ti­et i Midt­østen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Slike mo­rals­ke be­ten­ke­lig­he­ter som disse ak­sjo­nis­te­ne har, kunne ikke falt meg inn, leg­ger Borge til.

Nett­ste­det The Nor­dic Page hev­der Nor­ges nye re­gje­ring øns­ker et bedre sam­ar­beid med Is­rael enn det som har vært til­fel­le tid­li­ge­re. De si­te­rer leder for Norsk Is­ra­elsk Han­dels­kam­mer i Is­rael, Aha­ron Izak­son, som synes sam­ar­beids­av­ta­len mel­lom de to aka­de­mis­ke in­sti­tu­sjo­ne­ne er et svært po­si­tivt sig­nal.

Dagen

Oljesamarbeid Norge - Israel

Samarbeidsavtale Universitetet i Stavanger (UiS)og Technion University i Haifa

Gjesteforelsere fra UiS til Technion i Haifa

Israelske doktorgradsstipendiater ved UiS

Utdanne israelske petroleumsgeologer og petroleumsteknologer ved UiS

Les også
Jensen: - Oljefondet må ikke brukes politisk
Les også
- Støtter Israels rasistiske apartheidpolitikkOljesamarbeid Norge-Israel