Her faller en av Kinas største kirker i grus

De kristne bygget megakirken fire ganger større enn det myndighetene hadde gitt tillatelse til.

Kina be­står av tu­sen­vis av me­nig­he­ter. Mange av dem er hus­me­nig­he­ter fordi man fryk­ter myn­dig­he­te­nes for­føl­gel­se. Men i byen Wen­zhou har kris­ten­dom­men fått et sterkt feste.

Om­rå­det blir kalt Kinas Je­ru­sa­lem og lo­ka­le krist­ne hev­der at så mye som 15 pro­sent av de 7 mil­lio­ner inn­byg­ger­ne går i kir­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I ut­kant­en av denne byen fikk San­jiang Church til­la­tel­se til å bygge et kirke­bygg på 2000 kvad­rat­me­ter.

Dette var ty­de­lig­vis for lite for den store me­nig­he­ten, så de byg­get i ste­det et kirke­bygg og et an­neks på 10.000 kvad­rat­me­ter, iføl­ge Xiao Yun som er Open Doors (Åpne Dører) sin ko­or­di­na­tor i Kina.

Nes­ten ti mil­lio­ner kro­ner klar­te me­nig­he­ten å samle inn i gaver, og det tok seks år å bygge kir­ken, iføl­ge Wash­ing­ton Post. Nå er byg­get i rui­ner.

Det så ut til at me­nig­he­tens frei­dig­het i førs­te om­gang ble «til­gitt».

- De lo­ka­le myn­dig­he­te­ne kalte byg­get et «mo­dell-pro­sjekt» og gjor­de in­gen­ting for å stan­se det, sier Yun, iføl­ge Open Doors.

Men da gu­ver­nø­ren i pro­vin­sen be­søk­te om­rå­det i høst rea­ger­te han og spur­te om de hadde til­la­tel­se til å bygge så stort. De lo­ka­le myn­dig­he­te­ne ble redde, og spur­te først kir­ken om de kunne fjer­ne kor­set.

- Da de krist­ne nek­tet å fjer­ne kor­set truet myn­dig­he­te­ne med å rive hele byg­get, for­tel­ler Xiao Yun.

I hvil­ken grad gu­ver­nø­ren for dis­trik­tet var av­gjø­ren­de for at kir­ken ble truet er usik­kert. Det som er sik­kert er at myn­dig­he­te­ne for dis­trik­tet inn­før­te nye reg­ler for stør­rel­se på kon­struk­sjo­ner i fjor. Og San­jiang-kir­ken stod på lis­ten over il­le­ga­le kon­struk­sjo­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge Åpne Dører skal kir­ken ha fått tre må­ne­der på seg til å ordne opp i saken. Det førte til at noen me­nig­hets­med­lem­mer be­gyn­te å holde vakt uten­for kirke­byg­get.

- Myn­dig­he­te­ne truet da andre kir­ker i dis­trik­tet med at deres kirke­bygg også ville bli øde­lagt hvis de støt­tet San­jiang-kir­ken. Dette er en gans­ke van­lig prak­sis fra myn­dig­he­tens side, for­tel­ler Yun.

Det ble først enig­het mel­lom myn­dig­he­te­ne og kir­ken. De to øvers­te eta­sje­ne skul­le rives fra an­nek­set bak kirke­byg­get og myn­dig­he­te­ne lovte å ikke fjer­ne kor­set. Men da ri­vin­gen star­tet ble ikke bare to eta­sjer fjer­net, men fire.

- Det ble klart at de lo­ka­le myn­dig­he­te­ne og kir­ken hånd­ter­te saken svært dår­lig, sier Yun.

Han spe­ku­le­rer i om de lo­ka­le myn­dig­he­te­ne følte at de mis­tet an­sikt over­for dis­trikts­myn­dig­he­te­ne, og der­med rev mer enn av­talt.

- Det hele førte til at flere me­nig­hets­med­lem­mer ble ar­res­tert og hele kir­ken øde­lagt, sier Yun.

Ri­vin­gen be­gyn­te 28. april som et re­sul­tat av at myn­dig­he­te­ne nå slår ned på il­le­ga­le byg­nin­ger over hele lan­det, ikke bare kir­ker, iføl­ge The Te­le­graph, som også om­ta­ler saken.

San­jiang-kir­ken ble altså revet til tross for at me­nig­he­ten etter hvert laget en mur av men­nes­ker foran inn­gan­gen. Andre krist­ne i Kina skal ikke være be­kym­ret for at det samme skal skje med dem, iføl­ge Yun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kon­flik­ten mel­lom kir­ken og myn­dig­he­te­ne kom som et re­sul­tat av at kir­ken ikke fulg­te reg­le­ne, ikke som et ut­trykk for en kamp mel­lom kom­mu­nis­me og kris­ten­dom, sier Yun.

BBCs Kina-re­dak­tør Car­rie Gracie peker på en litt annen for­kla­ring til at kir­ken ble byg­get så stor og at myn­dig­he­te­ne rev den.

- Mange av de krist­ne i Wen­zhou er en­tre­pre­nø­rer som har for­vand­let byen fra å være en fiske­havn til å bli en glo­bal han­dels­by. Nå kon­kur­re­rer de krist­ne for­ret­nings­men­ne­ne om å bygge de størs­te og flot­tes­te kirke­byg­ge­ne. Det er denne stor­manns­gal­ska­pen som har kas­tet dem inn i kon­flik­ten med myn­dig­he­te­ne, sier Gracie.

I de fles­te byene i Kina er de mest do­mi­nan­te byg­nin­ge­ne eid av kom­mu­nist­par­ti­et. At krist­ne byg­ger kir­ker som ut­kon­kur­re­rer disse er ikke sær­lig po­pu­lært, mener BBCs kor­re­spon­dent.

Det kan være en av for­kla­rin­ge­ne til at dis­trik­tet inn­før­te re­strik­sjo­ner på bygg­stør­rel­ser i fjor.

Dagen

Sanjiang-kirken

Ligger ved byen Wenzhou som gjerne kalles «Kinas Jerusalem».

Menigheten samlet inn 10 millioner kroner i gaver for å kunne reise et gigantisk kirkebygg.

Bygget rommet 3000 mennesker da det stod ferdig i desember 2013.

Nå er bygget revet fordi menigheten bygget det fire ganger større enn de fikk tillatelse til.