Her er Norges abortprotest

Mens titusenvis marsjerer til støtte for ufødt liv i USA og flere europeiske land, samler tilsvarende markeringer i Norge bare et lite knippe trofaste. Hvor er folk blitt av?

I går skrev vi om den år­li­ge March for Life i Wash­ing­ton D. C. som hvert år sam­ler ti­tu­sen­vis av abort­mot­stan­de­re.

Også i Norge har det vært store mønst­rin­ger. Den størs­te ble ar­ran­gert i i Oslo i 1986. Opp mot 13.000 var sam­let, iføl­ge bilde­ar­ki­vet til NTB Scan­pix.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2014 er Finn Indre­bø al­le­re­de i gang med å plan­leg­ge sine år­li­ge mar­ke­rin­ger. Det blir tre i Ber­gen, to i Stav­an­ger og mest sann­sy­lig en i Hauge­sund. I Oslo hol­der preste­kol­le­ga­en i Den nors­ke kirke i eksil, Einar S. Bryn, mar­ke­rin­ger på Eger­tor­get.

- Vi sli­ter vel­dig med å få folk til å komme. Sist var vi vel nær­me­re 50 i Ber­gen, men som regel plei­er vi å ligge på rundt 30. For fem-seks år siden var det bare en fa­mi­lie og jeg, for­tel­ler Indre­bø.

Tror på kon­fron­ta­sjon

Frykt og mang­len­de er­kjen­nel­se av al­vo­ret i saken er etter Indre­bøs syn grun­nen til at så få stil­ler. Selv om han sav­ner støtte­spil­le­re, er han ikke fris­tet til å gi opp.

- Jo færre som kom­mer, jo iv­ri­ge­re blir jeg. Når folk sover, må man drive vek­kel­ses­ar­beid, sier han.

- Jeg tror på kon­fron­ta­sjon og ikke dia­log. Jeg tror ikke dia­log vek­ker opp folk, sier han.

Over­vant pes­si­mis­me

Man­nen som trakk i trå­de­ne for mar­ke­rin­gen i Oslo i 1986, As­bjørn Yste­bø, for­tel­ler at det ikke på noen måte var selv­sagt at man skul­le greie å samle tu­sen­vis av men­nes­ker.

- I for­kant var det pes­si­mis­me og re­ser­va­sjon hos mange, sier den pen­sjo­ner­te lek­to­ren.

Han hadde del­vis per­mi­sjon fra stil­lin­gen sin ved Da­ni­el­sen vi­dere­gå­en­de skole i Ber­gen for å re­krut­te­re så mange som mulig til å delta. Vende­punk­tet ble et se­mi­nar om medi­sinsk etikk som ble ar­ran­gert på Hauke­land syke­hus i Ber­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter hvert slut­tet fler­tal­let av bis­ko­pe­ne seg til be­ve­gel­sen. Det samme gjor­de le­de­re in­nen­for mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne og fri­kir­ke­lig­he­ten. Over hele lan­det ble det ar­ran­gert folke­mø­ter, og krist­ne blad og aviser viet kam­pan­jen opp­merk­som­het.

In­ter­na­sjo­nal spred­ning

Yste­bø for­tel­ler at det ble etab­lert om­fat­ten­de kon­takt med in­ter­na­sjo­na­le le­de­re i Ja til li­vet-be­ve­gel­sen.

- De var helt over­vel­det over det som var mulig å få til i Norge, sier han.

Tan­ken var å vi­dere­føre en­ga­sje­men­tet gjen­nom den år­li­ge Ver­dens­da­gen for livet som ble ar­ran­gert i flere land i for­len­gel­sen av stor­mar­ke­rin­gen i Oslo.

Målet var å etab­le­re en fel­les glo­bal ak­sjons­dag og gå til FN og få pro­kla­mert denne, men i Norge sprakk fron­ten.

- Noen ville ar­bei­de på en annen måte og satse på opp­lys­ning og in­for­ma­sjon. Det ble jo in­gen­ting av dette. Selv de som er for selv­be­stemt abort, vil vel at abort­tal­le­ne skal gå ned. Vi må for­mu­le­re klart hva abort­lo­ven hand­ler om, noe som sær­lig var klar­gjort gjen­nom nav­net til Horda­lands­ak­sjo­nen mot fos­ter­draps­lo­ven, sier Yste­bø.

Andre me­to­der

Ka­to­lik­ke­ne står sen­tralt March for Life i USA og i flere andre land. I Roma over­ras­ket pave Frans i fjor med å delta under fjor­årets marsj. Den sam­let hele 40.000 ita­lie­ne­re mot 15.000 året i for­vei­en.

Kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver Andreas Ding­stad i Oslo ka­tols­ke bispe­døm­me så ikke for seg at det kom­mer lik­nen­de ka­tols­ke ini­tia­ti­ver i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mange av våre tro­en­de er med i Men­neske­verd og sam­ar­bei­der med dem om livs­vern. Abort­spørs­må­let er vik­tig for ka­to­lik­ker ge­ne­relt, og vi vil delta på mar­sjer her hjem­me om de blir ar­ran­gert, sa Ding­stad til Dagen i fjor.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Liv Kjer­sti S. Skjeg­ge­stad i Men­neske­verd var be­geist­ret over opp­slut­nin­gen om mar­sjen i Roma, men mener mar­sjer ikke har vist seg å være like virk­som­me i Norge i dag som de var på 1970-tal­let.

Den vur­de­rin­gen delte Ding­stad.

- I norsk vir­ke­lig­het er kan­skje hold­nings­kam­pan­jer vik­tigst. Det er av­gjø­ren­de å få frem at det er snakk om et po­si­tivt bud­skap: livs­vern og men­neske­verd for både kvin­ne og bar­net, sa han.

Dagen

Les også
- Abort er avskyelig bruk-og-kast av liv
Les også
Abortkampen flyttet til delstatene i USA