Gir hjelpemidler til trossamtaler

- Det er først og fremst i hjemmet troen smittes over fra generasjon til generasjon, og menigheten kan være den beste hjelper til å få trossamtalen i gang, sier Viggo Klausen, som bidrar med bok og DVDer.

- Når vi i Misjonsforbundet UNG har arbeidet med trosopplæringsplattformen vår, har vi sett mye til en amerikansk undersøkelse, utført av Barna Group. Her sies det at under ti prosent av de som har vært på en gudstjeneste i menigheten sin snakker om den når de kommer hjem. Det er et problem, for dersom det som skjer i kirken ikke får noen effekt på det som skjer hjemme, er det kanskje lite verdt, sier barne- og familieforkynner Viggo Klausen, som nylig har gitt ut boken «Alle Sammen» for å få bukt med noe av dette problemet.

Naturlover

Klausen har i mange år reist land og strand rundt i mange ulike kirkesamfunn og sett at de fleste menigheter har ulike arrangement der hele familien er involvert. Det kan være i starten av gudstjenesten eller hele generasjonsgudstjenester, familiegrupper, familiespeiding, menighetsweekender og lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har lært mye av å se hvordan kirker og menigheter bruker disse flotte mulighetene til å være sammen og oppleve noe sammen. Det handler om både fellesskap og tro. En spennende oppdagelse er at veldig mange menigheter, uavhengig av hverandre, har kommet frem til en del fellestrekk som de velger å ha når alle generasjoner kommer sammen.

- Det er nesten som noen naturlover som slår inn for at en slik samling skal kunne fungere godt for alle. På bakgrunn av det jeg har plukket opp langs veien, pluss en god del egne erfaringer fra å arrangere slike samlinger selv, har jeg skrevet denne boken, informerer Viggo Klausen.

Alle inkludert

Han forteller at han har sett at mange kirker og menigheter strever med å få slike samlinger gode. Enten faller barna av underveis, eller så gjør de voksne det. Mange opplever at tenåringer og de eldste er vanskelig å få med når man ønsker å ha familiesamlinger. Dessuten opplever også en del at ordet «familie» har blitt ganske belastet og ekskluderende. Det er ikke lenger Guds familie folk tenker på når de hører det ordet, det er mer sin egen kjernefamilie. Og andre familier virker så mye mer vellykkede.

- I boken tar jeg høyde for å gi et helhetlig inntrykk av hvordan slike samlinger kan bli gode samlinger der vi kjenner oss hjemme og både kan få og gi. Enten de er korte eller lange, med få eller mange til stede, om deltakerne er unge eller gamle, synes de er vellykkede eller mislykkede, om de er single eller med i en kjernefamilie, om de er fremmede for menighet og kristen forkynnelse eller om de er godt vant med det. Derfor har jeg kalt den en håndbok for generasjonsgudstjenester, forteller Klausen, som fryder seg når han opplever at mennesker på tvers av ulike generasjoner erfarer at de har bruk for og glede av hverandre.

Hjemmebruk

Boken til Viggo prøver også å gi noen gode prinsipper på hvordan det man lærer på gudstjenesten kan føres hjem.

- At det blir bedt hjemme, at Bibelen blir åpnet hjemme og så videre. «Alle sammen-gudstjenester» er en unik mulighet for å sette i gang slike gode samtaler og vaner. Når vi har opplevd noe sammen, er det mye lettere å hente opp tråden derfra fordi alle var der og opplevde det. Og hvis gudstjenesten i tillegg legger opp til at det som det handlet om der kan tas opp hjemme, er mye klokt gjort, påpeker Klausen.

DVD-muligheter

Viggo Klausen har hatt mange jern i ilden de siste årene. Tre DVD-er med kristent barneTV, kalt «Åpent Hus», har blitt utgitt av Misjonsforbundet UNG. Den siste kom like før jul ifjor. Andakter fra disse, samt noen flere, har blitt samlet til DVDen «Viggo for tweens». Den kommer ut denne våren.

- For meg har DVD-formatet blitt en ny og fantastisk oppdagelse. Jeg ser at vi kan nå ut til så mange flere enn når jeg bare reiser fysisk rundt. Ikke nok med det, men vi ser at barn liker programmene og vil se dem om igjen og om igjen, meddeler Klausen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Viggo Klausen vil sterkt anbefale kristne familier å kjøpe inn denne type materiell, som kan gi barna positiv påvirkning og bidra til de viktige trossamtalene. Når det gjelder DVD-ene han er med på, erkjenner han at det føles litt ubehagelig med så stort fokus på Viggo Klausen.

- Men hvis jeg kan få være en slik som gir Jesusrelasjonen videre til neste generasjon, vil jeg være veldig stolt og glad for det. Det er heldigvis ikke meg selv jeg forkynner, men Jesus, sier den engasjerte, omreisende barne- og familieforkynneren bosatt i Kristiansand.

Utgivelser av Misjonsforbundet UNG

«Alle sammen» ble utgitt januar 2013. En håndbok for generasjonsgudstjenester.

«Åpent hus» ble gitt ut julen 2011 og 2012. Kristent barneTV på DVD.

«Viggo for tweens» gis ut denne våren. Andakter og gruppeopplegg på DVD for barn mellom 10 og 13 år.

På levendetro.no kan du få mer informasjon og smakebiter, samt bestille materialet.

Utgivelser av Misjonsforbundet UNG