Fretex Unika i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Spesial-butikk for finere retro-lopper fra 50 og 60 tallet. Frelsesarmeen / Fretex logo over døren. Foto: Stian Lysberg Solum, SCANPIX

Frelsesarmeen med ny rekord fra dødsbo

Aldri tidligere har Frelsesarmeen fått inn så mye i dødsbo som i fjor. Rekordsummen er på hele 95 millioner kroner, og 24 millioner mer enn året før.

Dette viser tall som DagenMagazinet har innhentet over dødsbo til sentralt hold i åtte ulike organisasjoner og kirkesamfunn.

- Helt fantastisk

- Dette resultatet er helt fantastisk, og det varmer og inspirerer oss. Det viser også at folk har så stor tillit til vårt arbeid at de testamenterer sine midler til oss etter sin død, uttaler kommunikasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen i en kommentar til DagenMagazinet.
Sentrale aktører i Kristen-Norge fikk i fjor over 167 millioner kroner i testamentariske gaver, og det er en økning på nær 30 millioner i forhold til året før.
Foruten hos Frelsesarmeen er økningen størst hos Misjonsselskapet (+ 4,6 millioner), Misjonssambandet (+ 3,5) og Strømmestiftelsen (+2,9).
Andrew Hannevik opplyser at mellom 60 og 70 prosent av de totale gaveinntektene i Frelsesarmeen i fjor kommer fra dødsbo. De største testamentariske gavene var på henholdsvis 5,2 og 4,6 millioner kroner.
- Omkring 27 av de 95 millionene er øremerket til et bestemt type arbeid eller et sted. Det betyr at mesteparten av disse gavene kan brukes der det trengs mest, sier Hannevik.
Han legger til at mange av de som testamenterer sine midler til Frelsesarmeen er ukjente personer, men som likevel har hatt et postivt forhold til armeen.

Rekord også i NLM

Norsk Luthersk Misjonssamband satte også ny rekord i fjor når det gjelder testamentariske gaver. Resultatet ble omkring 27 millioner kroner, og 3,5 millioner mer enn rekordsummen i 2009.
Jens Noraberg i NLM Arveoppgjør er glad og takknemlig for resultatet.
- Det så litt mørkt ut i begynnelsen av 2010, for da hadde vi fått inn få eller ingen bo. Men det tok seg opp utover året, og jeg er overrasket over hvor høyt vi kom til slutt, sier Noraberg.
Han legger til at det til sammen ble behandlet 32 bo i fjor, og de største gavene var på 3,9 millioner og 3,3 millioner kroner.
- Får dere også inn dødsbo fra personer som er mer eller mindre ukjente i NLM?
- Ja, det var flere slike i fjor fra en del ukjente, der vi mottok et overraskende brev fra tingretten om at noen hadde testamentert til NLM, svarer Jens Noraberg.
Han opplyser at fremtidsutsiktene ser lyse ut også for 2011 når det gjelder dødsbo til NLM.
- Det ligger allerede inne bo for 8-9 millioner kroner, konstaterer Noraberg.