Fornøyde palestinere på SodaStream-fabrikken

Ingen av de arbeiderne Dagen snakker med hilser en boikott av SodaStream velkommen. - Da mister vi jobben og blir stående på bar bakke uten lønn, sier Almar Nasser (28).

950 av de 1.300 an­sat­te ved SodaStre­am er pa­le­sti­ne­re. 450 av dem er is­ra­els­ke pa­le­sti­ne­re med is­ra­els­ke iden­ti­tets­kort og bor i øst­li­ge deler av Je­ru­sa­lem.

Ahl­mar Nas­ser (28) fra Ramal­lah har ar­bei­det i fab­rik­ken i to år og er svært for­nøyd med for­hol­de­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lik be­hand­ling

- Dette er vår enes­te sjan­se til å få et skik­ke­lig be­talt ar­beid. I Ramal­lah får jeg 15 shekel per time, mens her er be­ta­lin­gen 24 shekel per time. Vi har samme lønn og bli be­hand­let ak­ku­rat som de israelske ar­bei­der­ne ved fab­rik­ken, sier Nas­ser.

- Er du nødt å si dette for å ikke å miste job­ben?

- Nei, på ingen måte. Jeg kan si ak­ku­rat hva jeg vil og ut­ta­le meg om alt jeg vil. Her er ingen sen­sur eller straff for å ikke være enig med det le­del­sen står for, for­sik­rer Nas­ser.

Må sten­ge

Ma­skin­ope­ra­tør Zafer Awa­dal­lah (28) fra Ein Nakuba ved Je­ru­sa­lem sier fab­rik­ken må sten­ge der­som den blir boi­kot­tet av vest­li­ge land.

- Jeg er is­ra­elsk pa­le­sti­ner, så da må jeg prøve å finne annen jobb. Det blir ikke lett, i de pa­le­stins­ke om­rå­de­ne er det helt umu­lig å få ar­beid, sier Awa­dal­lah.

Når jeg spør om hans syn på Is­ra­els så­kal­te «ok­ku­pa­sjon» av Vest­bred­den, ris­ter han på hodet:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Her er vi opp­tatt av å leve sam­men i fred. Du stil­ler et po­li­tisk spørs­mål, men her snak­ker vi ikke po­li­tikk. Vi er glad vi har en jobb å gå til, og vi får godt be­talt for den, smi­ler Awa­dal­lah.

Ingen dis­kri­mi­ne­ring

Jus­sif Besha­ra (21) fra Jaber Ramal­lah er like po­si­tiv.

- For meg er det ikke noe pro­blem å ar­bei­de i denne be­drif­ten. Her er ingen dis­kri­mi­ne­ring mel­lom pa­le­sti­ne­re og is­rae­le­re. Vi har de samme go­de­ne, god lønn og skik­ke­lig helse­ve­sen, sier Besha­ra. Dagen

Les også
- Uforståelig boikott av SodaStreamSodaStream