NASJONALDAG: Toril Karstad og Arnulv Hegstad. Foto: Nils Helge Karstad

Far og datter gir hyllest til Norge

«Til Norge går vår hyllest. Det er et vakkert land, en Nordens perle prydet med fjorder, fjell og vann.» Slik lyder de første ordene i en ny nasjonalhymne.

Hør sangen i videoen over!

I forbindelse med grunnlovsjubileet utlyste Stortinget en åpen sangkonkurranse. Den 87 år gamle dirigenten, Arnulv Hegstad og hans 56 år gamle datter, Toril Karstad, samarbeidet om sangen «Til Norge», som sitt bidrag til konkurransen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sangen ble fremført av Akademisk Korforening på Vår Frelsers gravlund, ved Henrik Ibsens grav, under 17. mai-feiringen. Hegstad dirigerte selv dette koret i 49 år. Det var et stort øyeblikk for de to da sangen ble fremført.

– Det var veldig viktig for meg at sangen vår skulle fremføres på selve jubileumsdagen. Og jeg håper den vil bli brukt langt inn i fremtiden, sier Karstad til Dagen.

Hjørnesteinen

De nådde ikke helt toppen i sangkonkurransen. Men Norsk Musikkforlag fant sangen likevel interessant og har utgitt notene til mannskor, blandet kor og janitsjar.

Karstad, som er spesialpedagog, har også laget en bildeillustrasjon til sangen. Her viser hun frem vakre bilder av Norges langstrakte land.

– «Til Norge» maler et begeistret bilde av Norges natur- og fugleliv, og fremhever Grunnloven som en hjørnestein for nasjonen. Refrenget maner til ansvar for å ta vare på arven fra tidligere slekter - og da menes både skaperverket og verdiene i Grunnloven, sier Karstad til Dagen.

Fikk Kongens fortjenestemedalje

Hegstad har komponert melodien og arrangementet, mens datteren har skrevet teksten i hymnen «Til Norge». Musikkentusiasten fra Rykkinn har vært musiker og dirigent i drøyt 60 år. Og har skaffet seg en bred erfaring.

Han har dirigert flere kor og orkester, og undervist på Musikkhøyskolen. I hele 15 år var han dirigent for Frol Symfoniorkester. I 1999 ble 87-åringen tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull, for sitt store bidrag til norsk musikkliv.

– Jeg syns det er veldig moro at min far har fått utdelt en slik hyllest av Norge, sier datteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En tankevekker

Hun måtte revidere teksten noe i ettertid, fordi nye fakta kom på bordet.

– Det syns jeg er en tankevekker. Jeg måtte endre teksten fordi dyrelivet jeg skildret i et bestemt område, ikke lenger var så myldrende som det en gang var. For at teksten skal være aktuell i fremtiden valgte jeg å skrive den om, sier Karstad.

Hun har tidligere gitt ut barne- og familieandaktsboken «Syng Guds ord», der hun har satt melodi til bibelvers.

De yngste synger med

I tillegg til å bli fremført på Vår Frelsers gravlund har videoen blitt vist på det felleskristne grunnlovsjubileet på Hedmarktoppen, på Kristi himmelfartsdag i år. Karstad, som er bosatt i Ottestad, forteller at en lærervenn ved en barneskole i Arendal, hadde vist videoen til elevene.

Det hadde blitt stor begeistring for videoen, og klassen hadde sunget sangen mye i etterkant. Hun var overrasket over at videoen falt så godt i smak hos noen av de minste barna.

– Det er jo ikke direkte en barnesang, så dette forundret meg. Men på grunn av bildeillustrasjonen forsto nok barna hva sangen handlet om, sier Karstad.

Les også
Feiret grunnloven med takk til Gud
Les også
Lager musikal om kongen som forente NorgeHåkon Håkonsson
Les også
Flertall i Norge vil la Grunnloven forbli kristent forankret
Les også
Hauge ble ikke benådet
Les også
Åndelig grunnlov