HUMOR: Det blir mye moro når mennesker kommer sammen for å organisere godhetsfestival.

En treningsuke for gode gjerninger

Årets godhetsuke i Stavanger-menigheten IMI Kirken er i ferd med å avsluttes. Mange av de som fikk hjelp i fjor har i år selv hjulpet andre. – Godhet forandrer, sier pastor Egil Elling Ellingsen.

Å komme flere familier sammen til en uluket og gjengrodd hage. Å ordne fullstendig opp i villnisset. Virkelig gjøre vei i vellinga. Å se tårene på kinnene til den gamle damen når hun ser resultatet. Hun som på kort tid har mistet mannen og datteren. Å dele alt dette med sine egne barn. For pastor Egil Elling Ellingsen er det godhetsuka i et nøtteskall.

Bidrar selv

Det er alt ni år siden IMI Kirken for første gang satte av en egen festival til godhet. I år merkes det at godheten påvirker mennesker. Flere av de som har mottatt hjelp gir i år selv hjelp til andre. Og det er ikke nødvendigvis folk med tilknytning til Normisjon-menigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange av dem er bare tatt av godhetsbevegelsen og ønsker å selv bidra med det de kan. Dette er noe vi merker ekstra mye av i år, forteller Ellingsen om årets aksjonsuke som er over i dag.

Treningsuke

Noen har lurt på om ikke den ene «godhetsuken» kan stille årets øvrige 51 uker i et noe rart lys. Men Ellingsen tar det med ro. Det er ikke noe skippertakskristendom det legges opp til, sier han. Godhetsuken åpner så og si menighetens fantasi når det gjelder hva godt en kan gjøre ellers i hverdagen.

– Denne uken blir som en treningsuke som fungerer bevisstgjørende. Begeistringen og nyoppdagelsen av hvor kjekt det er å gjøre gode gjerninger gjør at det smitter over i livet ellers. Det har jeg selv sett i mitt eget liv, og jeg synes det er veldig kjekt å se at det også skjer rundt meg.

Familiegodhet

Tre ettermiddager har pastoren selv vært ute med sine fem og to år gamle barn. Ikke bare har de små fått se pappa stelle i andres bed, de har også selv vært med.

– Dette er noe vi har løftet opp i år - familiegodhet. Det er et godt motstykke til alt som sies om curlinggenerasjonen, sier Ellingsen og viser til at mange mener dagens barn får alt tilrettelagt av sine foreldre og slipper å ta i et tak selv.

Forandrer menigheten

Men hvorfor skal menigheter sysle med luking i bed og fiksing av hagegjerder?

– Konseptet ligger i at små ting gjort i kjærlighet forandrer mennesker og samfunnet. Hvert år blir jeg tatt av hvor enormt virkningsfullt det er for mennesker å møte godhet. Hvor sterkt folk berøres av enkle, praktiske handlinger.

Godhet forandrer altså menigheten og dens medlemmer. Og når menigheten har holdt på så lenge har det også gjort noe med hvordan folk utenfor ser på IMI Kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når du gjør det lenge nok så begynner det å få store ringvirkninger. Folk kjenner folk som har mottatt hjelp og har hørt ryktene.

Som pastor ser han mange ringvirkninger av at menigheten får ta kjærlighetsbudet ut på en så konkret måte.

– Ser dere noen vekst ut fra godhetsuken?

– Vi ser nye komme til tro hos oss omtrent hver uke. Det som ofte går igjen er at folk snakker om godheten som innsteget i menigheten. Det er ikke nødvendigvis godhetsaksjonen, men kulturen som denne uken skaper og som vi lever i hele året. Godhet er et så sterkt fokus hos oss hele året at det er vanskelig så se hva som kommer konkret ut av denne uken, sånn sett.

Jubileum

Til neste år er godhetsfestivalen ti år, og etter hvert skal menigheten begynne å tenke på hvordan dette kan markeres. Noen store kursendringer ser ikke Ellingsen for seg.

– Den grunnleggende retningen er vi komfortable med. Men vi må jo spørre oss hvordan vi kan bruke tiårsjubileumet til å gjøre noe ekstra.

Godhetsrefleksen som IMI-medlemmer utvikler sprer seg også når menigheten planter nye menigheter. Både i Tananger og Sandnes der IMI har menigheter er godheten tatt med. I tillegg arrangeres det godhetsuker og godhetshelger mange steder i landet, som er en del av godhetskonseptet IMI Kirken har utviklet gjennom Godhet Norge.

– I år arrangeres det slike hendelser på rundt 20 steder, med omtrent 50 menigheter involvert. Ikke alle er lokalisert til samme uken, men vi ser en klart voksende bevegelse også utenfor vår by og region.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han innrømmer at han drømmer om en godhetsbevegelse i hele landet. Og det kan se ut til at drømmen ikke er et luftslott. Godheten vokser blant annet i og rundt Bergen, i Tønsberg og i Grenlandsområdet, forteller Ellingsen.

En vei tilbake

For Ellingsen har det bare blitt mer og mer tydelig at noe av det viktigste menigheten kan gjøre er å vise mennesker at Gud er god. Det tror han nemlig at mange mennesker ikke har forstått.

– Vi pleier å si at folk ikke har sagt nei til Gud. De vet bare ikke hvem han er. Derfor kan godheten bli en vei tilbake til Gud for mennesker, sier Egil Elling Ellingsen.

Godhetsuke

Startet i Normisjonsmenigheten IMI Kirken i Stavanger i 2005.

Konseptet består i at mennesker kan melde behov inn til menigheten, som fordeler oppdragene på de frivillige.

Har spredt seg til flere steder i landet. I år arrangeres det lignende festivaler 20 steder i landet, med rundt 50 menigheter involvert.

Godhet Norge samordner disse tiltakene.

www.godhet.no

Les også
30.000 kroner stjålet fra IMI-kirken
Les også
De fornyer Normisjon fra grasrota