En slags musikalsk misjonær

Over natten ble Trygve Skaugs personlige bønn «Martyren» en av Norges mest populære radiosanger. Skaug blir rørt over hvordan sangen tas imot.

- Låta er vel­dig nær, og er den av mine egne san­ger som betyr mest for meg, for­tel­ler Tryg­ve Skaug.

Når vi møter ham førs­te gang har sin­ge­len al­le­re­de ruk­ket å etab­le­re seg som en mye brukt ra­dio­låt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skaug skrev san­gen etter å ha blitt kjent med en ugan­disk asyl­sø­ker, som han i dag reg­ner som sin egen bror. «Mar­ty­ren» er ar­tis­tens måte å be­ly­se et nært og sam­funns­ak­tu­elt tema.

- Jeg har kun­net si noe om urett­fer­dig­het på et po­li­tisk plan - på en kunst­ne­risk måte. Kunst, og i dette til­fel­let mu­sikk, kan ut­tryk­ke noe annet enn hva en po­li­tisk de­batt kan klare, tror han.

På spørs­må­let om hva som skil­ler «Mar­ty­ren» fra andre san­ger, sva­rer Skaug:

- Andre san­ger jeg har skre­vet hand­ler om kjær­lig­het mel­lom men­nes­ker eller ste­der. Mar­ty­ren er en bønn inn i min brors livs­si­tua­sjon. Det er hans bønn, bedt med mine ord, sier Skaug, som er personlig kristen.

I flere år har han vært aktiv som lov­sangs­le­der, blant annet på UL.

Tref­fer en nerve

I kjøl­van­net av at «Mar­ty­ren» kom ut, har folk tatt kon­takt for å for­tel­le ham hva san­gen betyr for dem. Det gjør Skaug ydmyk. En sam­ta­le med en frem­med mann har gjort sterkt inn­trykk.

- Etter å ha hørt «Mar­ty­ren» lurte han på om tro kan­skje var sva­ret for ham li­ke­vel. Det var som om jeg hadde ut­talt en leng­sel som fan­tes i hjer­tet hans, som han selv ikke hadde klart å sette ord på, tror Skaug.

Etter hvert har det blitt flere slike sam­ta­ler. Han opp­le­ver at sangen tref­fer en slags indre nerve.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For meg blir re­spon­sen eks­tra sterk når san­gen i ut­gangs­punk­tet er en bønn til min gode far i him­me­len.

- Mu­sikk eller lov­sang?

Før var han en aktiv lov­sangs­le­der i Oslo misjonskirke Bet­le­hem. Nå er solo­kar­rie­ren i fokus. Li­ke­vel sav­ner han å lede men­nes­ker i lov­sang på fast basis.

- Låt­skri­ver, poet, vo­ka­list i ban­det StMor­ritz, solo­ar­tist og lov­sangs­le­der. Når tri­ves du best?

- Når jeg opp­le­ver at folk hører på det jeg har å si, og tar med seg mine teks­ter i eget liv og hver­dag, da tri­ves jeg.

Skaug øns­ker å skri­ve og bruke san­ger som kan nå inn til men­nes­ker og få be­tyd­ning for dem. Han set­ter ikke strek mel­lom pop­mu­sikk og kris­ten mu­sikk.

- For min del går de to hånd i hånd, og er sånn sett ikke ad­skilt. San­ge­ne mine er ikke in­spi­rert av rus eller ulyk­ke­lig kjær­lig­het, men av vår Herre. Hvis de åpner noen hjerte­dø­rer, da gir det jeg hol­der på med me­ning.

For­mid­ler av tro

- Lov­sang er noe fra deg til Gud, men som du in­vi­te­rer andre inn i. Som solo­ar­tist gir jeg noe fra meg selv til pub­li­kum, sier Skaug.

Li­ke­vel tror han at san­ge­ne kan nå dypt inn. Teks­te­ne er ikke di­rek­te, men maler et bilde av hvor­dan tro kan se ut. Drøm­men er at den raus­he­ten og kjær­lig­he­ten han selv har opp­levd å finne hos Gud, skal lyse gjen­nom, om det så bare er et lite glimt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det jeg dri­ver med er kom­mu­ni­ka­sjon av tro på sce­nen, sier han.

- Kan man kalle deg mi­sjo­nær?

- Å, nei, sva­rer han raskt.

Så blir han plut­se­lig stil­le. Han ten­ker seg om.

- Det er ikke at jeg ikke vil være en mi­sjo­nær, men det er en vel­dig ære­full tit­tel, sier han og drar på det.

- En­kel­te har sagt at det jeg dri­ver med er mi­sjon, men mi­sjon er lik­som mye re­ne­re og flot­te­re enn hva jeg hol­der på med. Mi­sjo­nær­tit­te­len bør henge høy­ere enn mitt liv, føler jeg.

- Hva er en mi­sjo­nær, Tryg­ve?

- Det er vel et men­nes­ke som for­mid­ler noe om Guds nåde og kjær­lig­het. En som er en kris­ten der det trengs. Og alle kan jo være det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tryg­ve Skaug blir svar skyl­dig. Han blir stil­le nok en gang.

- Kan­skje jeg er en mi­sjo­nær li­ke­vel. En slags mu­si­kalsk mi­sjo­nær.

Godt sam­ar­beid

Noen uker se­ne­re møter vi Tryg­ve Skaug i et stu­dio ved Havne­la­ge­ret i Ber­gen. Han sit­ter i en­ga­sjert sam­ta­le med pro­du­sent Da­ni­el Birke­land om sam­ar­bei­det i stu­dio. Når en solo­mu­si­ker skal ha hen­de­ne på rat­tet, slik Skaug har nå, er kje­mi­en vik­tig. Det har fun­gert yp­per­lig mel­lom de to, som også har sam­ar­bei­det tid­li­ge­re.

- Tryg­ve spil­ler mange av in­stru­men­te­ne sine selv, og får det til å fun­ge­re vel­dig bra. Vi har fått gjort mye på bare noen dager her i stu­dio, skry­ter Birke­land, som har byg­get opp ­stu­dio­et over 12 år.

- Du kan gjer­ne spil­le inn plate på gutte­rom­met foran pc-skjer­men, men du får ikke alt dette her, re­pli­se­rer Skaug - og peker mot bi­blio­te­ket av pre-am­per, klang­ma­ski­ner og mik­ro­fo­ner som alle har sin egen sær­eg­ne klang og funk­sjon.

Være «seg sjæl»

En smake­bit av Skaugs nye ma­te­ria­le lek­ker ut av stu­dio­høy­ta­ler­ne når Birke­land etter hvert set­ter seg til sides for å ar­bei­de med gårs­da­gens inn­spil­lin­ger. Det er liten tvil om at det er po­ten­si­al for mer tid på ete­ren for Trygve Skaugs lett­hør­te og hver­dags­nære små­jaz­ze­de vise­pop.

Skaug viser vei gjen­nom de krong­le­te gan­ge­ne i lo­ka­le­ne i det vi skal gå for å over­late de to til da­gens stu­dio­økt. Han er spent, men sam­ti­dig rolig. En må være seg selv. Må være ærlig. Så blir det let­te­re å ta det som kom­mer når flere sing­ler etter hvert slip­pes ut på mar­ke­det, og når Skaugs førs­te solo­al­bum til slutt blir en rea­li­tet.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TRYGVE SKAUG

Kunster. Artist. Låtskriver. Vokalist. Lovsangsleder. Poet. Familiemann. Misjonær. Trygve Skaug.

Les også
Med medisin mot musikksplidPinsevennenes sommerstevne
Les også
Lydløs lovsang etter Guds hjerteMichael W. Smith