En annerledes russetid

Samler inn penger til jenteutdanning i Bangladesh.

«Vi av­slut­ter vår ut­dan­ning. Hjelp oss å star­te and­res», opp­ford­res det på Face­bo­ok-si­de­ne til russe­bi­len Shong­lap i Kris­ti­san­sand.

En ka­me­rat­gjeng fra Kris­tian­sand ka­te­dral­sko­le Gimle be­stem­te seg for å bruke russe­ti­den på å gjøre noe me­nings­fullt. De lan­det på å samle inn pen­ger til et ut­dan­nings­pro­sjekt i regi av Strømme­stif­tel­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi var nede på ho­ved­kon­to­ret til Strømme­stif­tel­sen i Kris­tian­sand og for­hør­te oss litt om hva som kunne være ak­tu­elt. Men vi hadde noen tan­ker for oss selv før vi kom, og det var at vi ville støt­te ung­dom på vår egen alder med ut­dan­ning - slik at vi kunne holde en slags rød tråd gjen­nom hele denne tiden, for­kla­rer Mor­ten Hop­land.

- Vi kom fram til at det ville passe å støt­te dette pro­sjek­tet kalt Shong­lap i Bang­la­desh. Vi syn­tes også det var gøy å kalle bilen Shong­lap, slik at man kunne skaf­fe litt opp­merk­som­het rundt pro­sjek­tet.

Dug­nad og mat­salg

I til­legg til å få spon­so­rer til russe­bi­len sin, har de krea­ti­ve kris­ten­rus­se­ne dre­vet med dug­nads­ar­beid i løpet av våren. De har også bi­dratt med salg av grill­mat og kaker på ulike russe­ar­ran­ge­men­ter.

Mor­ten Hop­land for­tel­ler at gut­te­ne stort sett bare har fått po­si­ti­ve til­bake­mel­din­ger på pro­sjek­tet.

- Alle er vel­dig støt­ten­de og syns det er gøy at vi skil­ler oss så­pass ut som vi gjør.

Håper på 80.000

Fore­lø­pig har ikke Hop­land og ka­me­ra­te­ne helt over­sikt over hvor mye de har fått inn på inn­sam­lings­pro­sjek­tet.

- Men vi håper på et sted mel­lom 60.000 og 80.000 kro­ner, sier han.

Uan­sett er ikke job­ben fer­dig, selv om russe­ti­den egent­lig ble av­slut­tet 17. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har tenkt at vi skal telle opp når som­mer­fe­rien er kom­met. Vi skal ha noen flere kake­salg, selge bilen - og etter det kan vi telle opp. Sam­ti­dig må vi prio­ri­te­re ek­sa­mens­pe­rio­de­ne, der­for har vi ikke helt over­sikt ennå.

DAGEN

Shonglap

Ettårig utdanning for ugifte jenter i alderen 11 til 19 år i Bangladesh.

Startet av Strømmestiftelsen i 2005.

Så langt har mer enn 80.000 jenter deltatt.

Programmet har forhindret nærmere 1.700 barneekteskap.

Kilder: Wikipedia, Strømmestiftelsen

Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no