Eldste turist i Israel noensinne

Tyske bestemor Ella feiret sin 104 fødselsdag 7. januar på hotel ved Dødehavet. - Hold deg i form, er hennes oppskrift på et langt liv.

Fire år siden da hun fylte 100 be­stem­te beste­mor Ella seg for at det var på tide å «leve litt». Hun ville feire fød­sels­da­ge­ne på for­skjel­li­ge ste­der rundt i ver­den sam­men med fa­mi­li­en. Og Ella har holdt ord - 100-års dagen fei­ret hun i Va­ti­ka­net, og de føl­gen­de ge­burts­da­ge­ne fei­ret hun i Mona­co, Øster­rike og München.

Ele­ono­re Maria The­re­sia Kast­ner kalt «beste­mor Ella» er en aktiv kris­ten og har nyt­tet an­led­nin­gen til å be­sø­ke krist­ne pi­le­grims­ste­der i Is­rael. Hun har til og med ridd på esel for å be­sø­ke et av­si­des­lig­gen­de klos­ter i Juda­ør­ke­nen. Sam­men med henne rei­ser rundt 40 ven­ner og fa­mi­lie som hadde tatt turen til Is­rael for an­led­nin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eldst i Hi­ma­laya

Ele­ono­re Kast­ner er født i 1910 i byen Kel­heim ved elven Donau i Tysk­land. Hun er tro­lig den elds­te per­son som har far­tet rundt i Hi­ma­lay­a­fjel­le­ne og møtt dron­nin­gen av But­han. Hun er det elds­te med­lem­met i Euro­vi­sion Club og er med på alle kon­kur­ran­ser.

Hun er den elds­te som har Face­bo­ok-side, og har al­le­re­de opp­da­tert siden etter an­koms­ten til Is­rael med en vi­deo­hil­sen. Hun er også med i YouT­ube-vi­deo­er der hun fei­rer sam­men med ung­dom på fes­ti­va­ler i Tysk­land, og hun liker å ri og å svin­ge seg til mo­der­ne mu­sikk.

På spørs­må­let hva som er hem­me­lig­he­ten med et så langt liv, sva­rer hun:

- Hold deg i form og nyt en liten tår hver enes­te dag!

Fri­sør

17 år gam­mel be­gyn­te hun som fri­sør. 19 år gam­mel arvet hun en be­ty­de­lig penge­sum etter en tante. Pen­ge­ne ga hun til sin lo­ka­le kirke som treng­te re­pa­ra­sjon av taket. 81 år se­ne­re da hun fylte 100, ble hun in­vi­tert til å feire sin fød­sels­dag i kir­ken, der taket frem­de­les er in­takt.

Ele­ono­re Kast­ner gif­tet seg i 1932 og flyt­tet til Am­berg i Bay­ern der hun fikk fire barn. Bare en av dem er frem­de­les i live. Hen­nes elds­te bror som var født i 1906, ble drept i kon­sen­tra­sjons­lei­ren Dachau i 1943 fordi han mot­ar­bei­det nazi­sty­ret i Tysk­land.

Stor fa­mi­lie

Kast­ner har seks barne­barn, 10 olde­barn og et tipp­olde­barn. Mange av dem var til stede under hen­nes fei­ring i Is­rael. I dag bor hun hos en av sine barne­barn, Joe Kast­ner og hans fa­mi­lie i Ber­lin.

På fød­sels­da­gen fikk hun en sølv­inn­bun­det bibel sam­men med et di­plom fra Det is­ra­els­ke tu­rist­mi­nis­te­ri­et. Hun ble også ut­nevnt til «god­vil­je-am­bas­sa­dør» for tu­ris­me i Is­rael.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Les også
Ingen nedgang i norske turister til Israel
Les også
Jenny er klar for å feire jul for 109. gangNorges eldste