Ekman møter både sinne og forståelse

Mens Livets Ords egne pastorer har stor forståelse for Ulf Ekmans konvertering til katolisismen, er kritikken langt krassere blant andre trospastorer.

Av alle kris­ten­le­de­re som har kom­men­tert ny­he­ten om at Ulf og Bir­git­ta Ekman kon­ver­te­rer, er grunn­leg­ge­ren av Oslo Krist­ne Sen­ter,Åge Åleskjær, den som bru­ker de aller ster­kes­te or­de­ne.

-Dette er en per­son­lig tra­ge­die og et slag i an­sik­tet på alle oss som er evan­ge­lis­ke krist­ne, sier han til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uenig­he­ter

Ulf Ekman og Åge Åleskjær var i en år­rek­ke le­de­re fortros­be­ve­gel­sen i hen­holds­vis Sve­ri­ge og Norge.

De sam­ar­bei­det nært i pe­rio­der og talte i hver­and­res me­nig­he­ter. Men de hadde også en rekke be­ty­de­li­ge teo­lo­gis­ke kon­flik­ter seg imel­lom. Det gjaldt spørs­mål som for ek­sem­pel de­mo­no­lo­gi og den så­kal­te nåde­for­kyn­nel­se.

Åleskjær har også vært en av de skar­pes­te kri­ti­ker­ne mot den ka­tols­ke ut­vik­lin­gen hos Ekman de siste årene.

- Ut av ska­pet

Like kri­tisk harJan Han­vold i TV Vi­sjon Norge vært. I en kom­men­tar på Da­gens nett­side i går iro­ni­ser­te Han­vold med at «det tok Ekman fire må­ne­der å komme ut av ska­pet».

- At Li­vets Ord føl­ger etter er bare et tids­spørs­mål. Men det er all­tid slik at en for­fø­rel­se vir­ker som fros­ken, som sakte, men sik­kert blir kokt grad­vis, skri­ver Han­vold.

TV-gründe­ren mener Ek­mans over­gang til Den ka­tols­ke kirke er en hån mot pro­tes­tan­tis­men. Han mener denne kir­ken står for «et annet evan­ge­li­um».

- Skal vi bli for­ført, så kan vi dra til Rom. Øns­ker vi å følge Jesus, er Je­ru­sa­lem ste­det for vår ån­de­li­ge arv, kon­klu­de­rer Han­vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les flere reaksjoner på Ekmans konvertering her

Norsk av­leg­ger

Me­nig­he­ten Tro­ens Ord i Sarps­borg er den enes­te nors­ke me­nig­he­ten som for­melt sett er en del av Li­vets Ord-nett­ver­ket. Me­nig­he­ten ledes av Remi Høi­dahl som også er tid­li­ge­re med­ar­bei­der av Ekman i nes­ten ti år. Han er langt mil­de­re enn sine nors­ke pas­tor­kol­le­ger i om­ta­len av kon­ver­te­rin­gen.

- Jeg re­spek­te­rer den av­gjø­rel­sen Ulf har tatt, ba­sert på et per­son­lig valg og en per­son­lig vand­ring. Vi tror Her­ren leder dem, sier Høi­dahl.

Sam­ti­dig med at Li­vets Ords med­lem­mer i Upp­sa­la ble in­for­mert søn­dag, brak­te han ny­he­ten i sin egen me­nig­het. Han for­tel­ler at re­spon­sen var god og at det var na­tur­lig for dem å be for ek­te­pa­ret Ekman og vel­sig­ne dem.

Høi­dahl tror ikke Ek­mans valg vil skape pro­blem i egne rek­ker. Han er sik­ker på at Li­vets Ord i Upp­sa­la vil holde stø kurs vi­de­re.

- Me­nig­he­ten vokser og har en stor skare av ny­frels­te. Det er lenge siden det har vært så godt opp­møte på guds­tje­nes­te­ne, sier han.

Høi­dahl av­kref­ter også at Ek­mans ut­mel­del­se og over­gang til Den ka­tols­ke kirke ikke leg­ger noe press på ham eller me­nig­he­ten han leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ulf har vært på en vand­ring og har blitt kon­fron­tert med egne for­dom­mer i møte med Den ka­tols­ke kirke. Han opp­le­ver at han er kalt til å gå inn i den kir­ken. Selv ten­ker jeg at vi er kalt til å tjene der vi er.

- Opp­le­ver du deg svik­tet?

- Nei, ikke i det hele tatt. Vi har bygd Tro­ens Ord på et kall fra Gud. Og det bærer fort­satt. Jeg byg­ger ikke livet på tje­nes­ten eller på en­kelt­per­soner. Jeg byg­ger det på Jesus Kris­tus.

Høi­dahl un­der­stre­ker at han har en god re­la­sjon til Ekman og tror venn­ska­pet vil bestå.

Norsk pas­tor i Mosk­va

Også en av Li­vets Ord-nett­ver­kets aller størs­te me­nig­he­ter, Li­vets Ord i Mosk­va, ledes av en nord­mann. Mats Ola Is­ho­el fikk an­sva­ret for me­nig­he­ten i 1996 og den har siden vokst til å bli den rus­sis­ke ho­ved­sta­dens størs­te pro­tes­tan­tis­ke me­nig­het med fler tusen med­lem­mer. Hel­ler ikke han tror på noe jord­skjelv innad i be­ve­gel­sen.

- Ulfs valg får ingen kon­se­kven­ser for vår kurs vi­de­re som en evan­ge­lisk og ka­ris­ma­tisk me­nig­het. Vi står på det grunn­la­get vi all­tid har stått på, un­der­stre­ker han over­for Dagen.

- Men rea­li­te­ten er jo at Ekman nå sier at Den ka­tols­ke kirke er sva­ret på Jesu leng­sel etter enhet i sin kirke. Ska­per ikke det pro­ble­mer for dere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vet ikke om han har sagt det slik, men vi har jo også i Russ­land hatt en gry­en­de for­stå­el­se for de his­to­ris­ke kir­ke­ne. Vårt for­hold til den rus­sisk-or­to­dok­se kirke er bedre enn noen gang.

- Har dere blitt mer ka­tols­ke?

- Nei, slik må det ikke tol­kes. Men vi vil gjer­ne ar­bei­de for frukt­ba­re re­la­sjo­ner med den or­to­dok­se kirke, uten at det rok­ker ved vår grunn­voll, sier Is­ho­el.

Sorg­pro­sess

Også i Sve­ri­ge har Ek­mans kon­ver­te­ring slått ned som en bombe både i og uten­for kris­ten­he­ten. Ulf Ekman var i går mor­ges gjest på de størs­te fro­kost-TV-show­ene i Sve­ri­ge for å for­kla­re sin over­gang fra den ut­skjel­te fri­kirke­be­ve­gel­sen Li­vets Ord til ver­dens størs­te kirke­sam­funn.

Også blant de svens­ke Li­vets Ord-pas­to­re­ne møtes Ek­mans kon­ver­te­ring med for­stå­el­se. Men den kjen­te Li­vets Ord-pro­fi­len Ste­fan Sal­mons­son skri­ver på sin blogg om det på «det sor­gar­bei­det som lig­ger foran».

- Når noe som vi har vært en del av i lang tid ra­di­kalt for­and­res, er det lett å miste fot­fes­tet for en tid, og fun­da­men­tet for det man har trodd på rok­kes. Det er i tider som dette at vi tren­ger å gå inn i en sorg­pro­sess,» skri­ver han.

Les flere reaksjoner på Ekmans konvertering her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen