Debatt om antall kristne martyrer

Stemmer det virkelig at 100.000 kristne hvert år lider martyrdøden for sin tro? Ja, hevder en amerikansk organisasjon. Nei, mener Åpne Dører

At 100.000 krist­ne hvert år blir drept er et tall som blir nevnt i mange sam­men­hen­ger. Sif­re­ne kom­mer fraCen­ter for Study of Glo­bal Chris­tia­ni­ty (CSGC) ved Gor­don Con­well Theo­lo­gical Se­mi­na­ry i USA, som årlig reg­ner an­tall døde krist­ne i en rap­port.

Ved en nær­me­re titt på grunn­la­get som blir brukt for ut­reg­nin­ge­ne, frem­kom­mer det at de aller fles­te som reg­nes som mar­ty­rer er ofre for bor­ger­kri­gen i Kongo, skri­ver BBC. Den bri­tis­ke ny­hets­ka­na­len set­ter spørs­måls­tegn ved om det er ri­me­lig å be­skri­ve alle disse som mar­ty­rer for sin tro, når det ikke hand­ler om en re­li­gions­krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ser man bort fra of­re­ne i Kon­go­kri­gen blir det år­li­ge an­tal­let mar­ty­rer 10.000 - bare en tidel av CSGC`s be­reg­nin­ger.

- På­li­te­li­ge

Men Todd John­son, di­rek­tør for CSGC, for­sva­rer sta­ti­stik­ken. I en mail til avi­senVärlden i dag skri­ver han: «Våre be­reg­nin­ger byg­ger på en nøye ana­ly­se av mar­tyr­si­tua­sjo­nen over hele ver­den og er en på­li­te­lig kilde iføl­ge vår de­fi­ni­sjon og me­to­de».

John­son for­kla­rer at de nå be­reg­ner at døds­of­re­ne i Kongo er 70-80 pro­sent av det to­ta­le an­tal­let mar­ty­rer som fant sted fra 2002-2012, men at sif­re­ne vil bli jus­tert ned­over i takt med at si­tua­sjo­nen i DR Kongo for­bed­res.

Han leg­ger til at deres be­reg­nin­ger av an­tall mar­ty­rer «fo­ku­se­rer mer på per­spek­ti­vet at krist­ne blir drept, enn for­føl­ge­rens motiv» og mener at det ikke er nød­ven­dig at mo­ti­vet til mor­de­ren er bare av re­li­giøs art for at det skal kunne reg­nes som et mar­tyr­skap.

Maner til rea­lis­me

Judd Birdsall, som tid­li­ge­re ar­bei­det ved det ame­ri­kans­ke uten­riks­de­par­te­men­tets komité for re­li­gions­fri­het, maner til en mer rea­lis­tisk rap­por­te­ring av an­tall krist­ne mar­ty­rer.

- Jeg er all­tid ove­r­as­ket over disse tal­le­ne. Mine kol­le­gi­er og jeg tok frem en årlig rap­port over ver­dens­vid for­føl­gel­se med rede­gjø­rel­ser for du­sin­talls, iblant hundre­talls, mar­ty­rer. En del krist­ne men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­ner sier at sif­re­ne er så høye som 1000. Hvor­for så store for­skjel­ler? skri­ver Judd Birdsall i en de­batt­ar­tik­kel påCha­ris­ma­news.com

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Den brede de­fi­ni­sjo­nen av mar­tyr­skap som CSGC bru­ker, ri­si­ke­rer å ut­van­ne ter­men og for­mins­ke det offer som gjø­res av dem som vir­ke­lig dre­pes fordi de føl­ger Jesus, mener Birdsall.

Flest i Ni­ge­ria

Den krist­ne re­li­gions­fri­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nenOpen Doors føl­ger sta­dig med si­tua­sjo­nen for for­fulg­te krist­ne i ver­den. Frans We­eman er di­rek­tør for World Watch List, som årlig gis ut av Open Doors. For 2012 be­reg­net de an­tall mar­ty­rer til 1200, hvor­av de fles­te i Ni­ge­ria. Tro­lig fins det flere, men det så mange de kan ve­ri­fi­se­re, sier han iføl­ge World Watch Mo­ni­tor, WWM.

Ron Boyd Mc­Mil­li­an, forsk­nings- og stra­te­gi­an­svar­lig ved Open Doors In­ter­na­tio­nal, på­pe­ker at helt siden star­ten av World Wide List i 1991 har an­tal­let krist­ne som blir drept for sin tro blitt reg­net i hundre­talls eller om­kring 1000, skri­ver WWM.

Men andre be­reg­nin­ger peker på høy­ere sifre. I en fersk rap­port fra Gos­pel for Asia angis det årlig 14.000 krist­ne mar­ty­rer i året.

Pro­fes­sor Tho­mas Schirr­ma­cher vedIn­ter­na­tio­nal Socie­ty for Human Rights tror at sif­re­ne lig­ger et sted der imel­lom.

- Vi inn­le­der nå et forsk­nings­pro­sjekt med flere uni­ver­si­te­ter rundt om i ver­den med dette som tema og vi be­gyn­ner med en gjet­ning på at 7.000 - 8.000 krist­ne blir drept som mar­ty­rer hvert år, sier han til BBC.

Et nøk­kel­spørs­mål er selv­føl­ge­lig hva som skal de­fi­ne­res som et mar­tyr­skap. CSGC mener at masse­mord og folke­mord «er nært re­la­tert til mar­tyr­skap» og tar det ar­mens­ke folke­mor­det fra 1915-1921 som ek­sem­pel: «Man ar­gu­men­ter­te med at de ble drept på grunn av sin et­ni­si­tet og ikke av re­li­giøs be­kjen­nel­se, men or­to­doks kris­ten­dom var en ve­sent­lig del av den ar­mens­ke iden­ti­te­ten for de fles­te of­re­ne. I den me­ning ble ar­mens­ke krist­ne drept like mye for sin tro som sin et­ni­si­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Judd Brids­all kon­sta­te­rer at det er «utro­lig kom­pli­sert» å peke ut en re­li­giøs fak­tor som av­gjø­ren­de i kon­flik­ten der det ofte hand­ler om en kom­pleks sam­men­heng mel­lom et­ni­si­tet, po­li­tikk, ideo­lo­gi og øko­no­mis­ke fak­to­rer. Världen i dag/DAGEN