De døde holder liv i kristent arbeid

Flere tilgodeser kristent arbeid i testamentet.

Stadig flere tilgodeser kristent arbeid i sitt testamente. Frelsesarmeen fikk i fjor nær 100 millioner kroner fra dødsbo.

- Det er helt fan­tas­tisk at folk ten­ker på oss når de skri­ver sitt tes­ta­men­te. Døds­bo ut­gjør mel­lom 40 og 50 pro­sent av alle våre gave­inn­tek­ter, sier kom­mu­ni­ka­sjons­sjef And­rew Han­n­e­vik i Frel­ses­ar­me­en til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vik­tig del

- Hva er din kom­men­tar til at det er de døde som hol­der liv i deres virk­som­het?

- Det er helt klart at tes­ta­men­ta­ris­ke gaver er en vel­dig vik­tig del av inn­tekts­grunn­la­get vårt. Hvis vi ikke hadde hatt disse ga­ve­ne, måtte vi lagt vår am­bi­sjo­ner på et helt annet nivå. Der­for er vi vel­dig takk­nem­li­ge og yd­my­ke for den til­li­ten vi er vist, sva­rer Han­n­e­vik.

Glade og yd­my­ke

Øko­nomi­le­der Øy­stein Frøy­sa i Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band (NLM) er takk­nem­lig for at de fikk 21 mil­lio­ner kro­ner i tes­ta­men­ta­ris­ke gaver i fjor. Dette var seks mil­lio­ner mer enn bud­sjet­tert.

Om­kring 15 pro­sent av de to­ta­le gave­inn­tek­te­ne i NLM kom­mer fra døds­bo.

- Vi vet at mange av våre tes­ta­to­rer har levd nøk­ternt og spar­som­me­lig for å kunne gi sin tes­ta­men­ta­ris­ke gave til NLM. Vi er glade og yd­my­ke for at vi skal få for­val­te disse mid­le­ne til det beste for vårt mi­sjons­opp­drag både ute og hjem­me, sva­rer Øy­stein Frøy­sa.

Han leg­ger til at det er vans­ke­lig å sette opp bud­sjett for tes­ta­men­ta­ris­ke gaver.

- Vi har lagt oss på et nøk­ternt nivå, og de siste årene har vi fått flere mil­lio­ner mer enn bud­sjet­tert. Det er liten tvil om at vi per i dag har gjort oss helt av­hen­gi­ge av tes­ta­men­ta­ris­ke gaver i drif­ten, sier Frøy­sa.

Ikke uver­di­ge re­ak­sjo­ner

Ad­vo­kat Bernt T. Thinn i Bull­år­stad ad­vo­kat­fir­ma i Stav­an­ger er eks­pert på arve­sa­ker. Han har aldri opp­levd noen uver­di­ge re­ak­sjo­ner hos etter­lat­te fordi av­døde har tes­ta­men­tert arv til kris­tent ar­beid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når de kom­mer til meg har de nok kon­sta­tert at slik er det og har hatt tid til å be­ar­bei­de en even­tu­ell skuf­fel­se, sier Thinn til Dagen.

- Hvor mye kan tes­ta­men­te­res bort til andre når av­døde har livs­ar­vin­ger?

- I ut­gangs­punk­tet skal to tredje­de­ler av arven til­fal­le de etter­lat­te. Men hvis arve­la­ter be­stem­mer seg i tes­ta­men­tet for det, så kan plikt­delsar­ven be­gren­ses til en mil­lion kro­ner til hver en­kelt livs­ar­ving. I noen til­fel­ler kan dette skyl­des uvenn­skap med ett eller flere barn. Det kan også være andre år­sa­ker, som for ek­sem­pel at av­døde vil til­gode­se noen fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner - på be­kost­ning av livs­ar­vin­ger, sier Bernt T. Thinn.

Ad­vo­ka­ten opp­ly­ser at som regel er de skrev­ne tes­ta­men­te­ne klare og over­sikt­li­ge. Men i noen til­fel­ler opp­står det uklar­het om den siste vilje hos av­døde.

- Det er kan­skje opp­ret­tet en tekst med uklart inn­hold, eller det kan være tvil­somt om de stren­ge og for­mel­le gyl­dig­hets­kra­ve­ne til tes­ta­men­tet er opp­fylt. Dette kan føre til bråk og uro, som i siste in­stans må av­gjø­res i retts­ap­pa­ra­tet, sier Thinn.

Prø­ver å finne løs­ning

- Er det ofte at saker hav­ner i ret­ten på grunn av mis­for­nøy­de etter­lat­te?

- Det kan fore­kom­me av ulike grun­ner. Men jeg leg­ger ad­skil­lig ener­gi ned i å for­sø­ke å finne en løs­ning. Det er ikke all­tid at dette er mulig, for det er ofte vans­ke­lig å se en mel­lom­løs­ning for de in­volver­te når saken set­tes på spis­sen.

En slik løs­ning blir også ofte vans­ke­lig når tvi­len går på om tes­ta­men­tet er gyl­dig opp­ret­tet eller ikke. Det blir da en si­tua­sjon hvor ingen av par­te­ne føler det er rik­tig å gi etter, og vil at dom­sto­len skal av­gjø­re saken, sier Bernt T. Thinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(Dagen)

Testamentariske gaver

Dette har kristne organisasjoner og kirkesamfunn fått inn i testamentariske gaver (i mill. kr). Noen av tallene for 2012 er foreløpige, men de er innhentet på samme tidspunkt som året før:

2012: 2011: Differanse:

Frelsesarmeen 99,0 106 - 7,0

Norsk Luthersk Misjonssamband 21,0 19,5 + 1,5

Det Norske Misjonsselskap 20,0 25,0 - 5,0

Normisjon 15,0 20,0 - 5,0

Den Norske Misjonsallianse 5,6 0,4 + 5,2

Sjømannskirken 3,8 4,9 - 1,1

Troens Bevis 3,0 1,1 + 1,9

Den indre Sjømannsmisjon 1,8 0,4 + 1,4

Norges Samemisjon 0,9 0,8 + 0,1

Indremisjonsforbundet 0,9 0,4 + 0,5

Strømmestiftelsen 0,8 1,7 - 0,9

Den Norske Israelsmisjon 0,7 2,3 - 1,6

SUM 172,5 182,5 - 10,0

Testamentariske gaver: