Dag (62) har fått 90.000 Facebook-likes på to dager

Pinsevenn fra Karmøy bak kors-aksjon på Facebook.

Man­dag kveld opp­ret­tet Dag Sand­slett Face­bo­ok-si­den «Ja til å bære kor­set når og hvor jeg vil». På under to døgn har mer enn 89.000 «likt» siden, og tal­let øker mi­nutt for mi­nutt.

- Dette er visst hef­ti­ge grei­er. At det skul­le få så store di­men­sjo­ner, hadde jeg aldri trodd, for­tel­ler Sand­slett til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pro­vo­sert av NRK

62-åri­ge Sand­slett går i pinse­me­nig­he­ten Salem i Sku­de­nes­havn. Helt siden han ble kris­ten som­mer­en 1972, har kor­set vært en vik­tig del av livet hans. Da han fikk høre at NRK nek­tet ny­hets­an­ke­ret Siv Kris­tin Sæll­mann å bruke kors­smyk­ke på TV, ble han så pro­vo­sert at han be­stem­te seg for å lage et opp­rop.

Den en­ga­sjer­te ro­ga­len­din­gen sier at han ikke er di­rek­te over­ras­ket over den enor­me re­spon­sen på opp­ro­pet, men at han gle­der seg over alle til­bake­mel­din­ge­ne.

- Jeg blir vold­somt ydmyk og ser at kor­set fort­satt har en kraft og en makt. Og jeg ser på andre inn­legg at kor­set er en vik­tig del av den nors­ke kul­tu­ren. Kor­sets merke betyr noe for Norge, enten du har et re­li­giøst eller kul­tu­relt stå­sted, sier han.

Stort en­ga­sje­ment

Sta­dig vekk tik­ker det inn nye kom­men­ta­rer på Face­bo­ok-si­den.

«Det er in­gens re­li­gion som ska­per pro­ble­me­ne, det er noen men­nes­kers hold­ning», skri­ver Rikke Tschudi Falch-Ir­gens.

«Jeg bru­ker mitt kors når og hvor jeg vil», pro­te­ste­rer Mar­tin Se­ve­rin Fos­sum Wang­berg.

«Jeg bærer kors hver dag, uten­om spe­si­el­le an­led­nin­ger og an­trekk (eks.bunad). Jeg er ikke aktiv kris­ten men kor­set er mitt ego og syns det er hår­rei­sen­de at en kan nek­tes dette på jobb eller i andre set­tin­ger», for­tel­ler Kari Lian­ger.

Mange deler også ny­hets­ar­tik­ler om kors og det hag­ler med kri­tikk mot NRK og Ar­bei­der­par­ti­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Står ikke inne for alt

Dag Sand­slett un­der­stre­ker at han ikke kan stil­le seg bak alt som skri­ves av andre på siden. Han mener hver en­kelt må ta an­svar for det de leg­ger ut.

- Jeg har gjort et opp­rop på at jeg vil bære kor­set mitt når jeg vil hvor som helst i lan­det, po­eng­te­rer han.

- Det som er mitt poeng, er å fram­heve kor­set. Så får andre si hva de vil om hi­ja­ber og ka­lot­ter og andre ting. Men jeg mener at du bør være fri til å bære kor­set, enten du bru­ker det som smyk­ke, som øre­dob­ber eller andre plas­ser.

Uak­tu­elt i Dan­mark

Den nors­ke kors­de­bat­ten har også vakt opp­sikt i ut­lan­det de siste da­ge­ne. Dans­ke Jyl­lands-Pos­ten har in­ter­vju­et DRs etis­ke sjef Inger Bach. Hun for­tel­ler at DR (tid­li­ge­re Dan­marks Radio) har reg­ler for på­kled­ning og hvil­ke po­li­tis­ke sig­na­ler de an­sat­te får sende ut.

- Men jeg kan ikke fore­stil­le meg at noe så uskyl­dig som et gull­kors om hal­sen kunne ut­lø­se noen de­batt i hver­ken DR eller i Dan­mark som sådan, sier Bach til avi­sen.

Også bri­tis­ke BBC og ame­ri­kans­ke UPI har re­gist­rert hva som skjer i Norge og si­te­rer blant annet Vårt Land og en­gelsk­språk­li­ge The Local.

Ta­to­ve­ring neste?

Face­bo­ok-ge­ne­ral Sand­slett for­tel­ler at for ham per­son­lig betyr det mye å ha et kors rundt hal­sen. Og om ikke lenge kan det bli ak­tu­elt med et per­ma­nent kors også.

- Jeg har sagt til mine ven­ner at når vi pas­se­rer 100.000 likes, vil jeg vur­de­re å ta­to­ve­re et kors på un­der­ar­men - for da kom­mer det til å vise hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Engasjement for kors

Mandag skrev Vårt Land om nyhetsanker Siv Kristin Sællmann, som har fått anmodning fra NRK om å ikke vise seg med kors på TV.

NRK-saken har skapt stort engasjement over hele landet de siste dagene. Temaet har vært debattert både på TV og i radio, og flere aviser har fulgt opp saken.

Mandag ettermiddag/kveld opprettet Dag Sandslett Facebook-siden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil». På under to døgn har mer enn 89.000 «likt» siden.

Les også
Åndelig krise i VestenSten Sørensen
Les også
14 millimeter
Les også
NRK-journalist bedt om ikke å bruke kors på TV
Les også
Ragnhilds store steg i tro
Les også
Vranglærens døråpnereThomas Bjerkholt