AKSJONER: I et Midtøsten der I
...
AKSJONER: I et Midtøsten der Israel er på konstant vakt overfor fiendtlig aktivitet, opptrer Mossad i dag proaktivt med ulike aksjoner i flere land i området. Mange vil mene at Mossads signatur står med tydelige bokstaver på aksjonen nord i Iran der kjemiingeniøren Mostafa Ahmadi Roshan (32) ble drept sammen med sin sjåfør. Foto:STRINGER/IRAN, Reuters
Bombeaksjon med Mossads signatur
Del
Drapet på en iransk kjemiingeniør onsdag kan få konsekvenser for Israel, men israelsk etterretning vegrer seg ikke for aksjoner på fremmed jord. 

Mange vil mene at Mossads signatur står med tydelige bokstaver på aksjonen nord i Iran der kjemiingeniøren Mostafa Ahmadi Roshan (32) ble drept sammen med sin sjåfør. Roshan var tilknyttet det iranske atomprogrammet og ble drept av en magnetisk bombe festet til bilen.

Israelske aksjoner på fremmed jord skaper naturlig nok konflikter med landet der aksjonen gjennomføres. Iran er ikke av dem som går aller mest stille i dørene, og ropene om gjengjeldelse er alt kommet, for sikkerhets skyld både mot Israel og USA.

Det har vært flere drap på iranske vitenskapsmenn, blant dem på to som jobbet med landets omstridte atomprogram.Lillehammer-saken
Mossad har stått bak attentater, drap og kidnappinger utenfor Israel helt siden starten i 1949, deriblant i Norge. God voksne nordmenn vil huske Mossads henrettelse av Ahmed Bouchiki på åpen gate på Lillehammer 21. juli 1973. Dette regnes som den første terrorhandling på norsk jord - skjønt den var en reaksjon på en langt mer alvorlig terrorhendelse.

Familiemannen Bouchiki var marokkansk og jobbet som kelner i Norge. Han ble skutt på vei hjem fra kino sammen med sin gravide norske kone.

Drapet var, bokstavelig talt, et bomskudd, da det viste seg at Bouchiki ikke var den Mossad var ute etter. Mossad hadde gjort for dårlig jobb i det de trodde Bouchiki var Ali Hassan Salameh, en av lederne av terrorgruppen Sort September som var med på angrepet mot israelske OL-deltakere i München året får.Terroraksjonen rystet en hel verden og ga israelerne sympati, men drapet på Lillehammer skapte likevel sterke reaksjoner i Norge.

«(...) det må (...) gjøres aldeles klart at den norske stat ikke kan akseptere at slik virksomhet drives på norsk territorium», het det i dommen mot de fem som ble pågrepet og dømt for medvirkning til drapet.

Det er ikke Israels politikk å erkjenne slike handlinger, og det vil heller ikke skje etter drapet på Ahmadi Roshan. Imidlertid fikk Bouchikhis enke og datter erstatning - 23 år etter, sammen med Bouchikhis sønn fra et tidligere ekteskap.Eichman-saken
Mossad har med stor frimodighet operert på fremmed jord mange ganger. Blant Mossads mest gloriøse aksjoner er bortføringen av nazisten Adolf Eichmann fra Buenos Aires i mai 1960. Den beryktede tyske krigsforbryteren ble, til betydelig irritasjon, fraktet til Israel for nesen på argentinske myndigheter. I Israel ble han dømt til døden og hengt.

Bortføringen og henrettelsen provoserte Argentina som var uten utleveringsavtale med Israel, og Eichman hadde aldri tidligere satt sin for i jødenes nyvunne hjemland.Aksjoner i Midtøsten
I et Midtøsten der Israel er på konstant vakt overfor fiendtlig aktivitet, opptrer Mossad i dag proaktivt med ulike aksjoner i flere land i området. Israel har antydet at landet vil bombe iranske atomanlegg, men trolig vil man unngå dette i det lengste og heller gjennomføre andre og mindre aksjoner som kan hindre atomprogrammet.

En hendelse i den israelsk-palestinske konflikten fant sted i januar 2010 da Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh drept i Dubai ble drept. Som vanlig erkjente Israel ingen involvering, tross press fra Dubai, Storbritannia, Irland, Frankrike og Tyskland. De fire europeiske landene var særlig interessert i en oppklaring fordi falske pass fra disse landene ble brukt av dem som utførte drapet. Israel fulgte sin vanlige linje og slapp ikke ut noen informasjon.DAGEN