Biskop reagerer mot homoflagg i kirken

Den ansvarlige presten for homogudstjenesten i Bergen måtte svare for biskop Halvor Nordhaug. Biskopen reagerer på at homoflagget ble båret inn i kirken og hengt over prekestolen.

Bru­dul­je­ne etter søn­da­gens ho­mo­guds­tje­nes­te i Jo­hann­es­kir­ken i Ber­gen, der den av­sat­te pres­ten Per Kør­ner ble kas­tet ut etter å ha ak­sjo­nert, har ikke lagt seg.

Det er ikke bare Kør­ners de­mon­stra­sjon som har vakt pro­tes­ter. Nå be­skyl­des også pres­te­ne som del­tok i ho­mo­guds­tje­nes­ten for ak­sjo­nis­me.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spe­si­elt rea­ge­res det på bru­ken av det regn­bue­far­ge­de ho­mo­flag­get i guds­tje­nes­ten. Flag­get ble båret inn i kir­ken i en pro­se­sjon og der­etter hengt over preke­sto­len.

Inn­kalt

Prest Anna B. Hovda ble tirsdag inn­kalt til sam­ta­le med sin over­ord­ne­de, bis­kop Halv­or Nord­haug. Bis­ko­pen ville ha svar på hvor­for hun til­lot at regn­bue­flag­get ble hengt over preke­sto­len i Jo­hann­es­kir­ken.

Nord­haug om­ta­ler bru­ken av flag­get som «uhel­dig».

- Jeg har sagt til pres­ten at jeg mener at regn­bue­flag­get ikke skul­le vært brukt på en guds­tje­nes­te i det hele tatt. Grun­nen er at det sym­bo­li­se­rer ikke bare en støt­te til ho­mo­fi­le og les­bis­ke ge­ne­relt, men også en støt­te til be­stem­te saker som denne be­ve­gel­sen står for, for ek­sem­pel like­kjøn­ne­de ek­te­skap. Dette er en sak som split­ter kir­ken, og i guds­tje­nes­te­ne bør vi ikke ha slike ak­sjo­nis­tis­ke og split­ten­de inn­slag, sier Nord­haug.

- Var det ikke inn­ly­sen­de at pres­ten burde visst at flag­get ikke burde vært hengt over preke­sto­len?

- Det er ikke helt fast­spik­re­de pro­se­dy­rer for disse tin­ge­ne i kir­ken. Bis­ko­pen skal god­kjen­ne den li­tur­gis­ke ut­smyk­nin­gen i kir­ken. I til­legg har vi tra­di­sjon for at man på 1. mai kan bære inn faner for skole­korps og fag­be­ve­gel­sen. Det er ikke hjem­let noen ste­der at man skal søke om det. Jeg kri­ti­se­rer der­for ikke pres­ten for at hun ikke søkte, men jeg er klart uenig i at flag­get ble brukt. Der rea­ge­rer jeg på vegne av det kir­ke­li­ge fel­les­ska­pet.

Upas­sen­de ak­sjons­for­mer

Tidligere i uka kri­ti­ser­te Nord­haug den av­sat­te pres­ten Per Kør­ner for å ha gått over stre­ken i sin de­mon­stra­sjon.

- Ved å henge opp regn­bue­flag­get gir man guds­tje­nes­ten et yt­ter­li­ge­re ak­sjo­nis­tisk preg, men jeg vil li­ke­vel ikke for­sva­re det Kør­ner gjor­de. Begge ak­sjons­for­me­ne er upas­sen­de i et kirke­rom, slik jeg ser det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nord­haug valg­te å ikke delte på søn­da­gens guds­tje­nes­te fordi han opp­fat­tet den som et ty­de­lig inn­legg i kir­kens sam­ta­le om hvor­vidt ho­mo­fi­le skal få sine ek­te­skap vel­sig­net i kir­ken.

- Ga du din god­kjen­ning til at guds­tje­nes­ten kunne ar­ran­ge­res?

- Det er ikke slik at guds­tje­nes­te­ne blir fore­lagt bis­ko­pen for god­kjen­ning. En­hver prest kan holde guds­tje­nes­te i kir­ken man gjør tje­nes­te i, men bru­ken av kir­ken bør av­stem­mes med me­nig­hets­rå­det. I dette til­fel­let hadde pres­ten tatt kon­takt med me­nig­hets­rå­det, som hadde gitt god­kjen­ning til at guds­tje­nes­ten skul­le finne sted.

Sam­len­de, ikke split­ten­de

- Hva ten­ker du om at kirke­rom­met blir et åsted for ak­sjo­nis­me?

- Det skal vi være vel­dig var­som med. Der fins saker av po­li­tisk ka­rak­ter som vi kan samle oss. For ek­sem­pel ber vi om bære­kraf­tig ut­vik­ling av ska­per­ver­ket. Det vil de fles­te si er upro­ble­ma­tisk. Men hvis noen kom inn med flagg for Attac, eller for Green­peace, så gir det en helt be­stemt ret­ning som gjør at en del av kir­ken ikke vil kjen­ne seg in­klu­dert. Guds­tje­nes­ten skal virke sam­len­de, ikke split­ten­de, un­der­stre­ker han.

Det ble tirsdag klart at saken vil få et yt­ter­li­ge­re etter­spill. På et møte med pros­te­ne i slut­ten av må­ne­den vil bis­ko­pen rede­gjø­re for det som skjed­de. Han vur­de­rer også å sende ut et brev til pres­te­ne om bru­ken av regn­bue­flag­get og andre lig­nen­de sym­bo­ler.

- Bevisst plassering

Anna B. Hovda opplyser til Dagen at både menighetsrådet i Bergen domkirke menighet, kirkekomiteen i Johannes, prestekollegiet i Bergen domkirke menighet og biskopen alle hadde gitt sin aksept for at regnbuegudstjeneste skulle feires i Johanneskirken.

- Jeg ville ikke hengt opp flagg av noe slag, på vanlige gudstjenester, men det var invitert til regnbuegudstjeneste, derfor valgte vi å pynte med regnbueflagg. Jeg var ikke klar over at det måtte søkes om. Men det var helt bevisst å ikke pynte med flagg oppe i koret, og ikke ved alteret. Aktivisten som demonstrerte, derimot, trampet opp i koret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hovda sier at hun ved senere anledninger kommer til å kontakte biskopen om all bruk av flagg i kirken.

- Det være seg fra buekorps i gravferder, speiderflagg på speidergudstjenester eller regnbueflagg på regnbuegudstjenester.

Homogudstjeneste

Sønadag kveld ble det arrangert gudstjeneste i forbindelse med åpningen av Regnbuedagene for homofile i Bergen.

Gudstjenesten vakte stor oppmerksomhet fordi den avsatte presten Per Kørner ble båret ut av kirken etter å ha aksjonert.

Der ble regnbueflagget båret inn i en prosesjon og hengt over prekestolen i Johanneskirken.

Tirsdag måtte prest Anna B. Hovda svare for hvorfor hun hadde godkjent bruken av flagget i gudstjenesten.