Bibelen APPellerer til ungdom

Den hellige skrift er best på nettbrett og mobil, skal vi tro ungdommene på Sommer i Sør.

Bi­be­len kan gå fra å være ver­dens mest solg­te bok til å bli ver­dens mest solg­te app. Det tror i alle fall flere av ung­dom­me­ne på Som­mer i Sør. Fem av de seks barne­le­der­ne Dagen møter mener bi­bel-ap­pen er enk­le­re å bruke, let­te­re til­gjen­ge­lig og ras­ke­re å slå opp i enn ori­gi­na­len. Ingen av de seks har Bi­be­len på seg, men iPa­den og mo­bi­len er aldri langt unna.

Split­tet bi­bel­syn

Gjen­gen er le­de­re i Ami­gos, Som­mer i Sør sitt barne­opp­legg som ble ar­ran­gert sist uke i Grim­stad. Flere av dem har blitt kjent i løpet av uken, og al­le­re­de tid­lig i venn­ska­pet er det split­tel­se i fun­da­men­ta­le spørs­mål som «er Bi­be­len på bok­form en saga blott?».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Bi­bel-ap­per kom­mer til å ta over. Det er mye mer ef­fek­tivt, og flere og flere kom­mer til å ta det i bruk, sier en over­be­vist Lars Mar­tin Ja­kob­sen.

Andreas Hun­n­e­stad er ikke like skrå­sik­ker. Han er den ty­de­ligs­te for­kjem­pe­ren for bibel på papir og mener en app aldri kan er­stat­te den.

- Og så kan du jo stre­ke under bi­bel­vers, kom­mer det støt­ten­de fra Lil­li­an Havn på flan­ken.

Po­pu­lær app

At det er et mar­ked for bi­bel-ap­per i Norge, og ver­den for øvrig, er det liten tvil om.

Nord­menn uten nett­brett eller smart­te­le­fon er en ut­dø­en­de rase, og ikke over­ras­ken­de har alle de seks ung­dom­me­ne smart­te­le­fo­nen innen en arm­leng­des av­stand.

Li­ke­vel er det bare tre av de seks som har Bi­be­len på mobil og nett­brett. Det blir det raskt en end­ring på. To mi­nut­ter se­ne­re har to til las­tet ned «Youver­sion». Det er den mest po­pu­læ­re bi­bel-ap­pen i App Store, og er las­tet ned på 95 mil­lio­ner en­he­ter ver­den over. De fem ung­dom­me­ne har alle den samme appen.

- Jeg gid­der ikke bla ned­over, jeg vel­ger bare den som er øverst, sier Ama­lie Kal­le­vik.

Bi­be­len på nett

Under Som­mer i Sør på Bi­bel­sko­len i Grim­stad er bi­bel­ti­me­ne en na­tur­lig del av opp­leg­get. Bi­bel­time­hol­der Jo­hanna En­gamo Kle­ve­land (35) be­skri­ver seg selv som en «utra­di­sjo­nell bi­bel­time­hol­der». Li­ke­vel er hun tra­di­sjo­nell i bi­bel-val­get.

- Jeg har aldri kom­met på at jeg kan bruke en bi­bel-app, og jeg har aldri tenkt på det. Nå må jeg kan­skje prøve den ut, ler Kle­ve­land.

I tale­for­be­re­del­se­ne bru­ker hun gjer­ne nett­ste­det bibel.no i ste­det for bok­for­men.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg hus­ker ikke all­tid hvor ting står i Bi­be­len, men jeg hus­ker selve teks­ten. Der­for er det vel­dig ef­fek­tivt å bare søke det opp. Det kan man ikke gjøre med en van­lig bibel, sier hun.

Dis­trak­sjon

Men det er ikke bare for­de­ler ved å lese Bi­be­len på nett, og gjen­nom apps. Midt i le­sin­gen kan det fort dukke opp en SMS eller en mel­ding på Face­bo­ok og Twit­ter.

- Jeg re­gist­re­rer og leser gjer­ne Face­bo­ok-mel­din­gen som duk­ker opp øverst på skjer­men, men jeg prø­ver å la være å klik­ke innpå den, sier Jo­han­n­es T. Vikre.

Fem av seks er i alle fall sam­stem­te om at Bi­be­len er best som app. Og han siste?

- Opp­skryt­te grei­er, sier Andreas Hun­n­e­stad.

Hvil­ken bi­bel-app an­be­fa­ler du? Dis­ku­ter gjer­ne i kom­men­tar­fel­tet under.

Sommer i Sør

Arrangør: Normisjon og Bibelskolen i Grimstad

Stevne for alle aldersgrupper

Når: 2. - 7. juli

Hvor: Bibelskolen i Grimstad

Tema: «Rom for...»