FRIMODIGHET: Jeg håper Øyvind Kleivelands bok blir lest av mange, særlig av kristne ledere, biskoper, prester, pastorer og forkynnere. Den ene biskopen i Den norske kirke som ikke vier fraskilte, vil få fornyet frimodighet ut fra denne boken, skriver Stig Magne Heitmann.

Radikalt og bibelsk om samliv

Forfatterens prioritet er først og fremst å vise hva Gud i sitt ord har å si. Slik blir lesingen også en opplevelse av betingelsesløs tillit til Bibelen, skriver anmelderen.

Først vil jeg takke Øyvind Kleiveland for at han har skrevet denne boken. Den er først og fremst en tydelig og frimodig gjennomgang av Bibelens ord om samliv, ekteskap, skilsmisse og gjengifte.

Derfor er den radikalt utfordrende for kirken i vår tid. Den er ikke skrevet til «verden», men til kirken, til Jesu disipler. Det er vi kristne som trenger å høre dette budskapet og innrette oss etter det. Den vil utfordre og provosere også mange konservative kristne, mens mange andre vil glede seg over den. Jeg håper dens budskap skaper engasjement og debatt og fremfor alt omvendelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sitt eget ekteskap

Dernest er den personlig. Øyvind Kleiveland forteller et par steder kort og åpent om hva som har skjedd i eget ekteskap, men uten å si for mye. Det at han har kjent på smerte, sinne, sorg og angst selv, gjør at han kan skrive på en sjelesørgerisk og nådefull måte, men uten å gå på kompromiss med Guds ord.

Boken avsluttes med to svært sterke vitnesbyrd. De er hentet fra USA, og det er trolig klokt. Disse vitnesbyrdene kan gjerne leses først, for de åpner opp for en enda dypere forståelse for temaet Øyvind Kleiveland skriver om. Men forfatterens prioritet er først og fremst å vise hva Gud i sitt ord har å si. Slik blir lesingen også en opplevelse av betingelsesløs tillit til Bibelen, Gudsfrykt og lengsel etter helliggjørelse.

Større paradoks

Jeg har selv skrevet en bok om de temaene «Den store fallgruven» er opptatt av (De to skal være ett, 2003), så jeg vet hvor utfordrende og vanskelig det er å kommunisere budskapet slik at det treffer rett.

Jeg vil gi honnør til Øyvind Kleiveland for å være konsekvent og tydelig. Ingen som leser, kan være i tvil om at hva han mener – på grunnlag av grundig arbeid med Guds ord.

Siden jeg skrev min bok, har jeg tenkt at jeg ville skrevet mer om hvor stort Bibelens Gud tenker om ekteskapet. Ekteskapet omtales av Paulus (Efes. 5,32) som et stort mysterium (latin: sacramentum).

Jeg skulle ønske mer utleggelse også i Kleivelands bok av ekteskapet i lys av denne «mysterie- eller sakrament»-tanken, skapelseshistorien (1. Mosebok) og Brud- og Brudgomsordene i Bibelen, for eksempel hos profeten Hosea og i Åpenbaringsboken. Når vi forstår disse tankene, blir det et enda større paradoks hvordan kirker, teologer og kristne kan mene at samliv utenfor ekteskapet, skilsmisse og gjengifte er mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Velsignelse og beskyttelse

Mens jeg leste boken og stadig måtte si ja og amen, var det som det åpnet seg en åpenbaring. Jeg så ufrelste si til hverandre: «Har du hørt at på bedehuset ber de om velsignelse og beskyttelse for alle ekteskap i bygda.

Vi vil kontakte dem for å få forbønn for utfordringene vi har.» «Vi hører at det ikke har vært noen skilsmisser blant de kristne på dette stedet siden de begynte undervisning om ekteskapet for ti år siden. Nå vil vi delta på kursene deres for å få hjelp i vårt eget ekteskap og familieliv.» «Menigheten er virkelig lys og salt når det gjelder å bevare ekteskap og familieliv.»

Må omvende seg

Jeg håper Øyvind Kleivelands bok blir lest av mange, særlig av kristne ledere, biskoper, prester, pastorer og forkynnere. Den ene biskopen i Den norske kirke som ikke vier fraskilte, vil få fornyet frimodighet ut fra denne boken.

Så håper jeg at preste- og forkynnergrupper vil studere sammen det som her læres og stå skulder ved skulder når de skal undervise i menighetene om dette ømtålige temaet, slik at ikke kristne skal forflytte seg fra en menighet til en annen, bare fordi pastoren der er så mye mer tolerant. Her er det dessverre mye som må ryddes opp i.

Mange må omvende seg fra sin tidligere forståelse og ubibelske praksis. Dette gjelder ikke bare liberale menigheter og prester, men også dem som kaller seg selv eller oppfattes av andre som konservative.

Når menigheten renses og fornyes på dette området, kan den fremstå som et annerledes folk, som verdens lys og jordens salt. Da legges det et grunnlag for vekkelse og samfunnsreformasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anmeldt bok

Tittel: Den store fallgruven

Forfatter: Øyvind Olav Sydow Kleiveland

Utgitt i 2014 av forfatteren selv.

Anmelderen skriver: »Mens jeg leste boken og stadig måtte si ja og amen, var det som det åpnet seg en åpenbaring.»

Les også
Tvillinger med tre mødreJon Kvalbein
Les også
Forvirringa veks i ekteskaps- og vigselsaka
Les også
Ekteskapssyn ingen hemmelighet
Les også
- Skoler trenger klart livssynsgrunnlagNotat om livssyn i skole