Biskop Børre Knudsen har vært
...
Biskop Børre Knudsen har vært frontfiguren i Strandebarm prosti. Han har konfrontert abortloven siden 70-tallet. Bildet viser Knudsen i et møte på Kolbotn i 2007. Foto: Marion Haslien
Børre Knudsen går av
Del
Parkinson-rammede Børre Knudsen håper Den Norske Kirke i eksil vil forbli samlet til tross for den siste tidens uro.
Børre Knudsen oppfattes som en av Norges mest markante motstandere av selvbestemt abort og liberale synspunkter i Den norske kirke .1. november fratrer han som biskop i Den Norske Kirke i eksil, elleve og et halvt år etter ta han ble vigslet i Kautokeino kirke. Han mener det er naturlig at prost Per Kørner fungerer som biskop inntil en permanent etterfølger er på plass.


Knudsen understreker overfor DagenMagazinet at det dreier seg om en takknemlig og blid avskjed, og at den utelukkende har sitt utgangspunkt i hans egen helse. Knudsen presiserer at avgjørelsen ble tatt før siste nummer av bladet På Kirkens Grunn kom ut og at det dermed ikke er de kirkepolitiske urolighetene som har fremprovosert avgjørelsen.


Likefullt erkjenner han at Strandebarm prosti har vært preget av indre uro.


- Skandaløst


DagenMagazinet omtalte 13. september Ludvig Nessas kraftige kritikk av Tromsø valgmenighet i siste nummer av bladet På Kirkens Grunn. Knudsens mangeårige medsammensvorne karakteriserte dem blant annet som gjøkunger i redet. Knudsen omtaler Nessas karakteristikker som skandaløse og som uttrykk for manglende høflighet.


- Vi tar det kameratslig. Det må vi gjøre, og det synes jeg folk har vært flinke til. Nå må vi la bølgene falle, så får vi se.


Nå håper han at det vil bli skapt en ny dymanikk og at prosessen med å finne en etterfølger vil føre de ulike grupperingene nærmere hverandre. Selv sier Knudsen at han gjennom de prosessene som sykdommen har ført ham inn i, betrakter det som skjer med «bestefaderlig godvilje».


- Er dette solospil fra Nessa, eller er det to fraksjoner som har ulike vurderinger?


- Jeg vet ikke riktig hva det er, ting må kanskje komme frem nå. Men bladet viser jo med all tydelighet at der er grunnlag for frustrasjon.


Knudsen mener at de gnisningene som har kommet til overflaten er en naturlig del av det å være i bevegelse.
- Dette er Paulus og Barnabas som reiser hver sin vei, og det blir til velsignelse. Men jeg håper som sagt at de finner sammen, understreker biskopen.


- Jeg setter Ludvig veldig høyt, og det samme gjelder Per Kørner. Men jeg tror vi er moden for en annen struktur, sier den avtroppende biskopen.


Legitimerte møte


Avgjørelsen gjorde Knudsen kjent på et samrådsningmøte på Kvaløya som Tromsø valgmenighet hadde fått i stand. Det var dette møtet Nessa skarpt kritiserte i På Kirkens Grunn. Knudsen sier at han legitimerte dette møtet som en lokal samling.


- Den Norske Kirke i eksil har hele tiden vært mer en strategi enn en organisasjon, understreker han.


- Men jeg har det beste forhold til alle sammen, og vil være lojal mot enhver av mine brødre som er i vanskeligheter, enten det er Ludvig Nessa eller Olav Berg Lyngmo.


Selv om han nå fratrer som biskop, kommer Knudsen i alle fall til å beholde kontakten både med sin egen menighet i Balsfjord og de andre menighetene i nord, og han vil hjelpe til så langt han kan.


@Kreditering:DM