Ansgarskolen festet for full musikk

I tre dager til endes feiret Ansgarskolen i helgen at det er 100 år siden skolen startet. Festoppmøtet var stort, og skolen ser fram til et skoleår med stigende elev- og studenttall.

Sko­len er på mange måter Mi­sjons­for­bun­dets flagg­skip, og 100-års­fei­rin­gen kunne ikke bli kom­plett uten et fest­skrift. Hilde­gunn M. T. Schuff, Rei­dar Salve­sen og Hall­vard Ha­ge­lia står bak «For­ank­ring og for­ny­el­se», en an­to­lo­gi med ar­tik­ler som viser bred­den i ar­bei­det ved sko­len.

- Ans­gar­sko­len er en aka­de­misk in­sti­tu­sjon med be­ty­de­lig forsk­nings­ak­ti­vi­tet tross sin be­skjed­ne stør­rel­se, står det i en presse­mel­ding i an­led­ning boka som ble of­fi­si­elt over­le­vert rek­tor Ha­rald Ny­gaard i hel­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høg­sko­len lig­ger i Nor­ges­top­pen hva gjel­der vi­ten­ska­pe­lig pub­li­se­ring pr. års­verk, hev­des det, og boka har ar­tik­ler om forsk­ning innen bi­bel­vi­ten­skap, teo­lo­gi, fi­lo­so­fi, kir­ke- og mi­sjons­his­to­rie, in­ter­kul­tu­rel­le stu­di­er, psy­ko­lo­gi og mu­sikk.

92-års drift

Ved et 100-års­ju­bi­le­um er det gjer­ne 100 års virk­som­het man fei­rer, men for Ans­gar­sko­lens del snak­ker vi om 92 år. På 50-tal­let var det åtte år uten drift ved sko­len. Siden «opp­stan­del­sen» i 1959 har det vært drift hele tiden, og flyt­tin­gen fra Oslo til Kris­tian­sand ble gjort ikke minst for å sikre gode tomte­mu­lig­he­ter med tanke på eks­pan­sjon, og den kom.

Ans­gar­sko­len har to av­de­lin­ger, bi­bel­sko­len og høg­sko­len. Etter noe ned­gang i elev­tal­let på bi­bel­sko­len har det vært job­bet in­tenst med å få sø­ker­tal­let opp. Dette har man lyk­kes med, og fra høs­ten ser fram­ti­da ly­se­re ut hva gjel­der elev- og stu­dent­tall.

Med det opp­rett­hol­der sko­len sin po­si­sjon som en av fri­kir­ke-Nor­ges vik­tigs­te ut­dan­nings­ste­der.

Mange ven­ner

Ved Ans­gar­sko­len re­gist­re­rer de at de har mange gode ven­ner, kan­skje flere enn de trod­de.

- Det har vært stor fest­stem­ning her og fullt på alle ar­ran­ge­men­ter. Lør­dag kom det mye mer folk enn vi hadde håpt på. Det viser hvor stort en­ga­sje­ment vi opp­le­ver rundt sko­len og at mange har hatt gode opp­le­vel­ser her, sier mar­keds­le­der Tho­mas J. Vår­lid til Dagen.

Fei­rin­gen star­tet fre­dag etter­mid­dag med of­fi­si­ell mar­ke­ring av ju­bi­le­et med ulike gjes­ter. Re­pre­sen­tan­ter fra store deler av kir­ke-Nor­ge og fra un­der­vis­nings­de­par­te­men­tet var med.

Lo­ka­le mi­sjons­for­bunds­pas­to­rer del­tok også sam­men med Ans­gar-ven­ner fra ulikt hold, blant dem to sør­len­din­ger med sen­tra­le verv i Kris­te­lig Folke­par­ti, Dag­run Erik­sen og Kjell In­golf Rop­stad. Fyl­kes­ord­fø­rer Terje Dam­man (H) stil­te også opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lør­dag var det åpen dag, og i strå­len­de som­mer­vær strøm­met det gjes­ter til fra mange kan­ter, altså i et over­ras­ken­de høyt an­tall.

Søn­dag var det sam­ling i Kris­tian­sands nye kul­tu­rel­le stor­stue, Kil­den, først med guds­tje­nes­te, så med stor sang­lig av­run­ding og over 200 stu­den­ter fra ulike kull ved sko­len for an­led­nin­gen i samme kor, Ans­gar Gos­pel Choir.

- Dette har di­ri­gent John Yng­var Syv­ert­sen drømt om i 15 år, sier Vår­lid.

DAGEN

Ansgarskolen

Går du på Ansgarskolen eller bare på Ansgar, går du enten på Ansgar Bibelskole eller Ansgar Teologiske Høgskole.

Skolen eies av Misjonsforbundet og har siden 1988 ligget på Hånes like utenfor Kristiansand etter flyttingen fra Vettakollen i Oslo, dit den kom fra lokaler på Slemdal i 1966.

Skolen har sine røtter helt tilbake i 1913, da den ble plantet som Det Norske Misjonsforbunds Missionsskole. Dette var en predikant- og misjonærutdanning. Etter nedleggelse i 1951 gjenoppsto den i ny form åtte år senere, som Ansgar Bibel- og Ungdomsskole.

Høgskolen tilbyr bachelorstudier og mastergradstudier og har studenter fra ulike deler av det norske kirkelandskapet.

Tross avbruddet mellom 1951 og -59 feiret Ansgarskolen 100 år i helgen, og det kom masse folk. I kulturhuset Kilden var opptil 1.000 mennesker innom både på gudstjenesten og på søndagskveldens konsert.