JESUS OG HESTEN: I «Himmelen e
...
JESUS OG HESTEN: I «Himmelen er på or'ntli» forteller Colton Burpo blant annet at Jesus har en fargerik hest. Ikke alle har like stor tiltro til den beskrivelsen. Foto: Illustrasjon: Wilson Ong, Hermon forlag
Kristen bestselger blir beskrevet som oppspinn
Del
Den mest solgte kristne boken i Norge i 2012 er basert på en drøm, mener teologen Atle Ottesen Søvik.

Denne saken trykket vi i Dagen i romjulen 2012. Vi henter den fram igjen nå, fordi «Himmelen er på ornt´li» settes opp på flere enn 50 norske kinoer nå i høst .

- Jeg tror på himmelen. Men denne gutten døde ikke, og var ikke i himmelen, sier Atle Ottesen Søvik. Han er postdoktor ved Menighetsfakultetet (MF) og jobber blant annet med apologetikk (trosforsvar).Søvik er ikke begeistret for at «Himmelen er på or'ntli» er årets desidert mest solgte kristne bok i Norge i 2012.- Hva er mest sannsynlig? At han har hatt en drøm eller at han faktisk har vært i himmelen?FAKTA OM «Himmelen er på or'ntli»:

  • Originaltittel: «Heaven is for Real» (2010).
  • Handler om knapt fire år gamle Colton Burpo, som i 2003 angivelig var tre minutter i himmelen.
  • I USA er boken solgt i over seks millioner eksemplarer.
  • Den norske oversettelsen er årets desidert mest solgte kristne bok i Norge i 2012. På andreplass kommer Bibel 2011 bokmål hardcover.
  • I boken kan vi lese om at Colton fortalte foreldrene at han var utenfor kroppen under en operasjon for sprukken blindtarm. Han skildret nøyaktig hva foreldrene holdt på med akkurat da, i en annen del av sykehuset.
  • Den lille gutten fortalte også om møtet med en søster - uten at moren noen gang hadde fortalt ham at hun hadde spontanabortert. Colton overrasket også foreldrene med detaljerte og nøyaktige beskrivelser av himmelen som stemte med Bibelen, selv om han ikke hadde lært å lese.

Bortkastet tidSøvik har tatt grundig for seg den populære fortellingen. Han mener beskrivelsene til Colton Burpo passer godt med en barnslig oppfatning av himmelen, men mindre godt med Bibelen.Blant annet forteller gutten at alle flyr rundt med glorie og vinger. Jesus har på seg en krone med en rosa diamant i, og har også en regnbuefarget hest.Den Hellige Ånd er vanskelig å beskrive, annet enn at han er blå.- Colton sier også at han får se inn i framtiden. Da ser han at han selv er barn, mens faren er voksen og slåss med pil og bue mot Satan. Gutten var fire år i 2003, så dersom ikke Jesus kommer tilbake innen noen få år vil denne boken være avkreftet, slår Søvik fast.
MF-teologen mener boken inneholder såpass mye som ikke stemmer med Bibelen at det neppe dreier seg om en åpenbaring fra Gud.Han vil ikke anklage gutten for løgn, men mener Burpo tar feil når han tror han har vært i himmelen. Derfor hevder Søvik at det er bortkastet tid å lese «Himmelen er på or'ntli».- Du bør heller bruke tiden din på andre ting. For eksempel lese i Bibelen.SkeptiskSkribent og apologet Bjørn Are Davidsen har selv ikke lest boken, men har lest mye om den og er i utgangspunktet skeptisk til det Colton Burpo forteller. Davidsen er kritisk til at «Himmelen er på or'ntli» har blitt en salgssuksess i Norge.- Jeg tror det er et symptom. Ofte er det ikke de beste eller mest etterrettelige bøkene som er mest populære. Det har å gjøre med at man treffer noe som gir gjenklang. Det kan si mye om tiden man lever i og hva folk har som forventninger og ønsketenkninger.
Davidsen er også skeptisk til å stole på bombastiske påstander fra enkeltpersoner om hvordan himmelen ser ut.- Min erfaring er at det har kommet ut en rekke slike bøker som har blitt bestselgere. I ettertid har flere av dem vist seg å være helt på jordet.BegeistretIrene Krokeide Alnes, sangevangelist i Indremisjonsforbundet, har derimot ingen problemer med å anbefale boken om gutten som var i himmelen.- Hvis en bok som danker ut Bibelen kan føre til at Bibelen blir enda mer lest, er det bare fantastisk! Faren til gutten understreker jo de opplevelsene som gutten hadde med bibelord. Det syns jeg gjør det troverdig, forklarer hun.- Jeg har faktisk lest boken flere ganger, med utgangspunkt i at jeg ønsker å se om jeg kan stå for det. Det er klart at det er enkelte småting der jeg tenker at «jaja, den som dør får se», men hovedtingene er sånt som jeg kjenner igjen i Guds ord.Alnes er ikke redd for å si at hun tror vi lever i endetiden.- Og det står i Skriften at i endens tid skal det skje mye spesielt. Det står faktisk om at barn skal forkynne Herrens tid. Av småbarns munn skal Guds rike forkynnes, påpeker hun - og viser til Salme 8,3 og Matteus 21,16.- Det er viktig å understreke at det er Bibelen som teller. Men slike bøker kan forhåpentligvis være med på å underbygge det som står der, og at folk får lyst å lese Bibelen og sjekke det opp selv.