HEDER: På bildet ser vi Herlei
...
HEDER: På bildet ser vi Herleif Kvamme (til venstre) sammen med daværende sjefredaktør Odd Sverre Hove i forbindelse med at DagenMagazinet, som avisen da het, hadde fått hederlig omtale i kategorien redesign i forbindelse med Nordiske Mediedager i Bergen i 2009. Foto: Tarjei Gilje
minneord
Mangeårig Dagen-journalist Herleif Kvamme (1953-2020)
Del
6. november døde Herleif Kvamme, 67 år gammel.

Han ble ansatte i Dagen i juni 1988, og var tilknyttet avisen frem til sviktende helse tvang ham til å gå av i 2017. Siden dødsfallet ble kjent har det vært både rørende, vakkert og lattervekkende å lese hvordan både nåværende og tidligere Dagen-ansatte har beskrevet Herleif.

Han var en kjær kollega, og en høyt ansett fagperson. I mesteparten av tjenestetiden var Herleif deskjournalist og it-ansvarlig. Det var ikke få ganger han ble oppringt eller kontaktet direkte når medarbeidere stod overfor en datateknisk utfordring de ikke klarte å løse selv. «Operatørfeil» var Herleifs muntert ironiske standardreplikk. Og som regel hadde han rett.

Herleif hadde evnen til å formulere seg konsist, og kunne noen ganger oppfattes som brysk. Men han var en kjernekar. Pålitelig, pliktoppfyllende, faglig sterk og ofte med en kjapp replikk på lur. Ikke minst for dem som satt på desken sammen med ham var Herleif både et muntrasjonsmoment og en søyle å lene seg til.

Da jeg kom inn i Dagen mot slutten av 1990-tallet var konfliktnivået i avisen høyt. Da var desken for flere medarbeidere et trygt sted å søke tilflukt, et sted med sterkt samhold og hjelp til å få senket skuldrene.

Herleif hevet sjelden stemmen, og hadde ikke behov for å dominere. Han arbeidet møysommelig, og snakket gjerne om både sykling, fotball og musikk. Han omtalte seg selv om autodidakt, altså som selvlært, og læringsprosessen pågikk gjennom hele yrkeskarrieren. Med tanke på hvor store endringer som har skjedd på it-området fra slutten av 1980-tallet og frem til vår egen tid sier det ganske mye.

Herleif ble begravet i forrige uke. Under andre forhold hadde nok mange både nåværende og tidligere Dagen-ansatte veldig gjerne ønsket å være til stede der. Det ga ikke smittesituasjonen rom for.

Men på minnesiden skriver tidligere sjefredaktør Odd Sverre Hove at han gjennom 21 års samarbeid fikk «dyp respekt for en trofast og utholdende medarbeider». Han berømmer Herleifs «stillferdige kreativitet», og viser til at Herleif blant annet ledet flere revisjoner av avisens grafiske profil.

Herleif har allerede i flere år vært savnet i redaksjonen. Han har satt mange og sterke spor etter seg. Som deskjournalist hadde han ikke så ofte navnet sitt i avisen, så leserne ble ikke nødvendigvis så godt kjent med ham.

Men for avisens ansatte gjennom mange år er Herleif Kvamme en det knyttes mange gode og takknemlige minner til. Vi lyser fred over Herleifs gode minne.

herleif kvamme,tarjei gilje,minneord,odd sverre hove,dødsfall,dagen,journalistikk,media