KORISTER: 60 sølvgutter holder høstkonsert som siste prøve før avreise til Saltdalen. Dirigent er Frikk Heide-Steen.

Sølvstrupene trekker nordover

Høstferie i London eller langhelg i Saltdalen? Det var valget 120 sølvgutter fikk denne høsten.

Torsdag ettermiddag landet halvparten av koret i Bodø med store forventninger og et variert sangprogram i bagasjen.

En høstturné i Salten-regionen­ i samarbeid med lokale kor og ­skoleklasser venter. For det berømte­ koret har et liv også ­mellom nyttår og jul selv om 60–70 konserter i ­tiden 15. november til 23. desember kanskje er det de er mest kjent for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må ha noen tilbud for å motivere gutta til å være med videre, sier Harald Friisk (66). Han har vært del av koret siden han gikk i første klasse. I dag kan du se ham som en stødig tenor, midt i første herre-rekke.

Indre Salten

Friisk er også korets kontaktperson og reiseleder på turen til Saltstraumen, Skjærstad, Indre Salten, Rognan og Bodø. Lokale kor-entusiaster har sørget for at det står to busser og ventet på dem da de ankom Nordlands-hovedstaden.

Første stopp er Saltstraumen med innkvartering i hotell og hytter. Men etter middag startet alvoret med to timers felles øvelse før kveldens ro senker seg over 45 barn og unge i alderen åtte til 16 år.

Første gang

Turen til Bodø og Salten begynte som en tanke som virket umulig for lokale korister for tre år siden. Harald Friisk forteller:

– For tre år siden var kona og jeg på besøk hos venner i Saltdalen. Jeg ble invitert til et herrelag, og utpå kvelden ble det synging fordi mange av gjestene var med i Saltdal Mannskor. Og da det kom fram at jeg var medlem i Sølvguttene, kom også tanken om å få koret på besøk.

– Men de lokale var overbevist om at det ville være nytteløst å prøve å få koret fra Oslo til Indre Salten fordi de har så mange forespørsler. Jeg sa at det ikke stemmer ikke. En turné i Salten er midt i prikk for Sølvguttene. Og vi visste jo hva de lokale her står for, sier reiselederen.

Han påpeker at for kormedlemmene er dette en mulighet for en sjelden opplevelse som de vil huske resten av livet. Det var også mange som ønsket å være med til Salten da spørsmålet kom opp.

For hele Norge

Korledelsen kom til at de ikke hadde besøkt den delen av Norge tidligere. Siden starten i 1940 har en av grunnidéene for koret vært at Sølvguttene skal være et kor for hele Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og for ganske nøyaktig to år siden startet derfor planleggingen av årets reise. Det innebærer altså både innkvartering, bespising, fritidsaktiviteter og konsert-organisering for 60 sangere. Den utfordringen tok de 35 medlemmene i Saltdal Mannskor på strak arm.

Under oppholdet får koristene oppleve båttur i Saltstraumen, godt fastspent ikledd overlevelsesdrakter og steinalder-opplevelser i jordgammer i Tuvsyen ved Saltstraumen.

I Rognan kan sangturistene få oppleve båtbyggertradisjonene i kommunen på nært hold. Og før turneen avsluttes i Bodø Domkirke søndag, blir det opplevelsestur gjennom Luftfartsmuseet i byen.

Nå håper arrangørene å gå i balanse innenfor et totalbudsjett på en halv million kroner. Fire kirkekonserter og et tilskudd fra fylkeskommunen utgjør inntektssiden av budsjettet.

Generalprøve

Tre dager før avreise holdt koret en høstkonsert i aulaen til Marienlyst skole, nærmeste nabo til NRKs hovedkvarter. Det ble også generalprøven for turneen.

Der viste koret at sangene de framfører spenner vidt fra kirkemusikk, som er mange hundre år gammel, via Mozart, Lloyd-Webber og Prøysen.

VETERAN: Harald Friisk har vært med i Sølvguttene siden han gikk i første klasse. Nå er han 66 år og pensjonist.

Energi-innsprøytning

– Disse turene er ment som en bonus og energiinnsprøytning for kormedlemmene før perioden med julekonserter. Det er en boost for gutta, påpeker Harald Friisk.

Før julesesongen blir koret delt i tre, slik at de kan bytte på hvem som deltar på mellom 60 og 70 konserter fra 15. november og fram til lille julaften. Men likevel blir det minst 25 konserter per pers i den sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Neste år kan NRKs guttekor feire 80-års jubileum. Interessen for å bli tatt opp som aspirant i koret har aldri vært større enn nå. Og sangerne kommer fra alle deler av hovedstaden.

Dirigent Fredrik Otterstad, som overtok koret i 2004, har de siste årene delt det musikalske ansvaret med Frikk Heide-Steen.