Bønnesjeler: – Allerede i min barndom hørte jeg om bønnesjeler, kvinner og menn som viet mye tid til bønn for hjem, familie og bygda de bodde i. En dag skal også deres betydning for verdenssamfunnet bli avdekket. Da kan det hende at en del «medaljer» må skifte eier, skriver Kjell Hagen.

Bønn for alle mennesker

Bønn er en stor ressurs i samfunnet, gitt oss av ham som både hører og svarer. En generøs mulighet som er sterkt undervurdert.

Den engelske baptistpastoren F. B. Meyer sa det slik: «Livets tragedie er ikke bønner som ikke er besvart, men bønner som ikke er bedt.»

Bønn til Gud for alle mennesker trenger å bli oppgradert i Norge. Det å «gjøre bønner og forbønner» for folk og land, bære med frimodighet alle behov fram for nådens trone, «så vi kan finne nåde som gir hjelp i rette tid». Akkurat når vi trenger det mest. Og samtidig takke for godhet og omsorg. Det er å gi vår Skaper og Herre en naturlig plass i hjem og samfunn. Vi trenger himmelsk assistanse som aldri før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Allerede i min barndom hørte jeg om bønnesjeler, kvinner og menn som viet mye tid til bønn for hjem, familie og bygda de bodde i. Men også for nasjonen i sin helhet, for vanskeligstilte mennesker i andre land, og for Guds rikes vekst rundt om i verden. Det betydde mer enn noen av oss aner. En dag skal også deres betydning for verdenssamfunnet bli avdekket. Da kan det hende at en del «medaljer» må skifte eier.

Behovet for forbedere tiltar i takt med kampen om menneskets framtid. Hvilke normer og idealer som skal prege samfunnet. Nedbrytende krefter beseires ikke med hær eller makt, men alene ved Guds hellige Ånd som gir visdom og forstand. Alle kan vi ta til motmæle mot alt som vil skade barn og unge, hjemmene våre og samfunnet i sin helhet. Men veltalenhet og gode skriveferdigheter er ikke nok. Vi kommer ingen vei uten åndskraft fra det høye. Ingen motstander kan stå seg mot Guds rene og hellige Ånd, forent med Guds levende ord.

Det hviler en god atmosfære der mennesker samles i oppriktig bønn og takksigelse til den allmektige Gud. Men også i ditt personlige bønneliv, alene i ditt «lønnkammer». Enhver ledig stund kan benyttes.

Apostelen Paulus formaner sin medarbeider Timoteus og alle kristne til «fremfor alt å bære fram bønner og påkallelser, forbønner og takk for alle mennesker». (1. Tim. 2,1). Og han fortsetter: «Be for konger og alle som har en høy stilling, så vi kan føre et stille og fredelig liv, som er preget av gudsfrykt og vinner respekt. Dette er rett og godt for Gud, vår frelser.»

Alle nasjoners trygghet og velferd er knyttet til hvilke myndigheter landet har. Derfor får vi beskjed om å be for alle i høy stilling, de som tar de viktige beslutningene på folkets vegne. En nasjonal tilstand preget av gode normer og gudsfrykt, noe som forutsetter visdom, styrke og en grunnleggende respekt for Faderen, Sønnen og Den hellige Ånd.

Gud kan i sin godhet bøye kongers hjerter som vannbekker, sier Skriften.

Bønn for alle mennesker er altså i samsvar med Guds gode, velbehagelige og fullkomne vilje. Det nytter å bære fram bønner, fordi vår himmelske Far vil velsigne med frelse og nytt livsinnhold. Her kan vi alle tre fram for nådens trone med bønn og takksigelse. Det dreier seg om å ville andre mennesker det beste for tid og evighet.

Jeg hørte en kristen leder si at bønn er blitt en måte å formidle det gode budskap på til det moderne menneske. Ikke alle er klar for å ta imot et vitnesbyrd, men spør gjerne din nabo som er i vanskeligheter, kanskje syk eller som sliter med store bekymringer: «Har du noe imot at jeg ber til Gud for deg og din situasjon?» Vedkommende taler mente at du ville få ja i ni av ti tilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Du har kanskje hørt om den eldre kona som fikk spørsmål om hun snakket mye med barna sine om å bli frelst. Da kom det stillferdig: «Det er ikke alltid jeg har frimodighet til å snakke med barna mine om Jesus. Men jeg får alltid snakke med Jesus om barna mine!»

Når jeg tenker tilbake på min egen oppvekst, så var det ikke de velmente forsøkene på å overbevise meg som gjorde inntrykk. Men det gikk rett til hjertet når noen fortalte at de ba for meg.

Det er mange «bønnebarn», mange som har familie og venner som ber for dem. At det må gå dem vel, og at de må få oppleve fred med Gud i en god samvittighet. Lykkelig er hver og en som har en forbeder!

Det er ikke spørsmål om å få det til, men om å slippe Jesus til.

Arbeid uten bønn er slaveri Bønn uten arbeid er svermeri Bønn og arbeid er harmoni

La oss derfor med frimodighet tre fram for nådens trone, så vi kan få miskunn og finne nåde som gir hjelp i rette tid.

Hebr. 4,16