SISTE BILDE: Administrerende d
...
SISTE BILDE: Administrerende direktør Kjerstin Fyllingen og vaktmester Johnny Hjertaas sørger for at det siste bildet kommer på plass i fellesstuen ved Haraldsplass. Foto: Johanna Hundvin Almelid
Tar naturen inn på sykehuset
Del
– Det skal ikke være for sterilt. Atmosfæren er også en del av helingsprosessen, mener sykehussjef.

24 bilder av en gammel lindeallé pryder fellesstuen på nye Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen.

Det er lagt stor vekt på estetikk ved den nye delen av sykehuset som ble innviet i fjor høst med statsminister og helseminister til stede. I parkeringsanlegget henger bilder av gatekunstneren Joy. Det som kunne vært en grå korridor inn til selve parkeringsanlegget, prydes av bilder i sterke farger.

LIV: Et grått garasjeanlegg har fått liv. Her henger bilder av gatekunstneren Joy. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Hver etasje i det nye bygget har én grunnfarge som går igjen på akustikkplater, tapet, skap og møbler. Og på tv-en på rommene er det en egen kunstkanal med utvalgte bilder en kan se på. Det har blitt til i samarbeid med KODE kunstmuséer i Bergen.

Rent, men varmt

– Et sykehus skal ikke være for sterilt. Det var vår tanke. Det må være rent, innbydende og flott, men det skal være litt varme i det, sier administrerende direktør Kjerstin Fyllingen.

I fellesstuen, der vi sitter, henger det 24 bilder av den 204 år gamle lindealléen utenfor. Det siste bildet ble montert onsdag denne uken. De 220 lindetrærne skaper en spesiell atmosfære for pasienter, pårørende, ansatte og ikke minst naboene i området. Fyllingen blir nesten litt andektig når hun snakker om dem.

– De har blitt en viktig del av vår identitet. Vi er så stolte av dem. Da vi jobbet med den visuelle profilen, hadde vi et ønske om å ta naturen inn, men vi hadde ikke sett for oss dette, sier hun, og lar blikket vandre.

En gave

De 24 bildene er tatt over en periode på ett år og er en gave til det nye sykehuset.

– Det koster å bygge nytt, så vi hadde ikke penger til utsmykning, forteller hun.

Redningen ble en forespørsel fra Elite foto på Nesttun. De ønsket å gi en fotogave til sykehuset, og resultatet henger nå i fellesstuen.

Bildene er tatt av fotograf Berit Kverneng. I regn, snø, opplett og sol har hun vandret rundt i alléen gjennom et helt år. Det har gitt henne et helt spesielt forhold til de gamle trærne.

ALL SLAGS VÆR: I ett år har Berit Kverneng vandret fram og tilbake i den 204 år gamle lindealléen og fotografert i all slags vær. Foto: Johanna Hundvin Almelid
– Da jeg startet prosjektet, tenkte jeg på hvordan i all verden jeg skulle få noe ut av dette. Men etter hvert som jeg ble kjent med alléen, med alle uttrykkene, fargespillet og det skulpturelle, oppdaget jeg stadig nye ting. Folk jeg møtte på, spurte hva i alle dager jeg holdt på med. Da oppfordret jeg dem til å stoppe opp og bare se.

Overveldende

– Hvordan er det å tenke på at dine bilder pryder fellesstuen ved det nye sykehuset?

– Det er overveldende, men gir inspirasjon til videre fotografering. Det er gøy å se hvordan man kan ta naturen inn på sykehuset og se at den kan leve inne også, sier hun.

Kjerstin Fyllingen håper at kunsten inne kan reflektere noe av livet utenfor.

– Det skal oppleves behagelig å være her. Jeg tenker at atmosfæren også er en del av helingsprosessen, sier hun.